Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» στην Σούδα – Περιμένουν κλιμάκωση από την Άγκυρα

Η κίνηση αυτή έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία όταν η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Χτες η η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Το ζήτημα είναι άλλο: Έχουν τα «κότσια» οι Αμερικανοί να προχωρήσουν σε κάποια ουσιαστική ενέργεια κατά των τουρκικών δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ εάν χρειαστεί ή όλα αυτά είναι για το θεαθήναι; Καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν «ιδρώνει» από «μπλόφες».
Και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία ή αν απλώς επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα είδος ψυχολογικής πίεσης προς την Άκγυρα, ή ένα είδος ψυχολογικής ώθησης προς την Αθήνα για να κάνει κάποια ενέργεια προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.








