Μοιράζουν τα κοιτάσματα στη Κύπρο?

Μήνυμα επίλυσης  του Κυπριακού προβλήματος μέσω της συμμετοχής της Τουρκίας στην περιφερειακή συνεργασία που οικοδομείται από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη έστειλε στην Άγκυρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ένα μήνυμα που δείχνει μια Λευκωσία φοβισμένη από την συνεχή πίεση της Άγκυρας.  Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το όραμα αυτό να οικοδομείται με προοπτική τη συγκρότηση περιβάλλοντος συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης».  «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, θέλουμε όμως ασφάλεια,  και την Τουρκία μέρος της περιφερειακής ασφάλειας».

Εν ολίγοις ο Κύπριος ΥΠΕΞ δείχνει με την δήλωσή του αυτή οτι αποδέχεται την «μοίρα» λόγω… γεωγραφίας. Βίντεο και εικόνες από το «Γιαβούζ» ανοικτά της Καρπασίας

Έχουμε την Τουρκία δίπλα μας συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά…

Στο πάνελ μεταξύ άλλων ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ και αναφερόμενος  για την Τουρκία έδωσε το στίγμα. «χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας για να εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, γιατί είμαστε όλοι σύμμαχοι» και τόνισε κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα στην περιοχή. Σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι η σταθερότητα, η ειρήνη και η αξιοποίηση πόρων στην περιοχή» , την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι  η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 κατέστησε αδύνατο να κρατηθεί η Άγκυρα στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Από την άλλη τίποτε δεν αφήνει στην τύχη η Τουρκία. Το πρώτο βήμα της θα είναι το “λουκέτο” στη βάση του Ιντσιρλίκ, και θα προχωρήσει σίγουρα στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir και μαχητικών αεροσκαφών. Στο τραπέζι ρίχνουν τώρα τα Su-27/30 μέχρι Su-35S και Su-57!.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε χτες απροθυμία να προχωρήσει σε τιμωρητικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος των S-400, δηλώνοντας ότι δεν είναι «δίκαιο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απαγορεύεται πλέον να πουλήσουν στην Άγκυρα μαχητικά F-35 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερα, αλλά πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη», ανέφερε.

Η Τουρκία γνωρίζει καλά τα αυτονόητα από γεωγραφία, πολιτική και στρατηγική. Οι κινήσεις της Άγκυρας είναι στοχευμένες.

Στήνει σκηνικό με το Ιράν και τη Ρωσία. Χρησιμοποιεί την ισχύ της και «παίζει» με τους αγωγούς, αφού μέσα στα σενάρια της είναι και ο αγωγός από την περιοχή της Καρπασίας προς το Τσεϊχάν ή η δημιουργία άλλων υποδομών για να περάσει μελλοντικά ο αγωγός από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία μέσω θάλασσας ή χερσαία προς το Τσεϊχάν. Ο θαλάσσιος χερσαίος και εναέριος έλεγχος από την Άγκυρα είναι αναγκαίος για την εξυπηρέτηση των δικών της εθνικών συμφερόντων, που συμπλέουν αυτή τη στιγμή με τη Μόσχα. Εξού και η εγκατάσταση των S-400 όπως και οι προετοιμασίες για νέα επιχείρηση στη Συρία.

Γιατί η Τουρκία επέλεξε τους S-400 αντί τα αόρατα F-35;

Η Τουρκία δεν διαθέτει αντιπυραυλικά συστήματα αεράμυνας. Διέθετε τα «Νίκη» και «Ηρακλής» που είναι της δεκαετίας του 70. Συνεπώς, η αεράμυνα της στηρίζεται μόνο στην αεροπορία. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει σε μια χώρα που είναι περιφερειακή δύναμη. Επί διακυβέρνησης Ομπάμα δεν είχε κλείσει η συμφωνία για τους Πάτριοτ για οικονομικούς μεταξύ άλλων λόγους.

  1. Η Τουρκία είναι μεγάλη σε έκταση χώρα και χρειάζεται ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα αεράμυνας. Οι S-400 είναι οι πιο σύγχρονοι στον κόσμο και λειτουργούν για αμυντικούς και επιθετικούς σκοπούς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λόγω του μεγάλου βεληνεκούς των ραντάρ τους ώς και 400 με 600 χιλιόμετρα εντοπίζουν εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους. Άρα μπορεί να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός μαζικής επίθεσης και να δοθεί χρόνος στην αεροπορία -με την οποία τα αντιαεροπορικά συστήματα δρουν συμπληρωματικά- για να αντιδράσει. Ταυτοχρόνως, σε περίπτωση επίθεσης δύναται να συλλέξει πληροφορίες και να δημιουργήσει αντίμετρα πριν από την ανάληψη δράσης.
  2. Οι S-400 μπορούν να λειτουργήσουν και ως αντιβαλλιστικό όπλο. Δύνανται δηλαδή να κτυπούν πυραύλους, που εκτοξεύονται σε βάρος της Τουρκίας, όπως είναι η Ιεριχώ του Ισραήλ. Η Άγκυρα εξασφαλίζεται και έναντι της Ελλάδας και έναντι της Κύπρου και του Ισραήλ.
  3. Οι S-400 είναι μετακινούμενοι. Καλύπτουν περιοχές αναλόγως των απειλών και δη στρατηγικούς ζωτικούς χώρους και μεγάλες πόλεις. Κάθε συστοιχία λειτουργεί αυτόνομα επειδή διαθέτει δικό της ραντάρ ανεξάρτητα από εκείνο της Κεντρικής Διοίκησης. Με τα F-35 η Άγκυρα θα είχε βάθος πυρός και ευελιξία καθώς και σχετική κυριαρχία στον αέρα. Θα ήταν όμως ευάλωτη στην αεράμυνα και στις εξωτερικές επιθέσεις. Ο συνδυασμός των F-35 με τους Πάτριοτ θα ήταν εξαιρετικός. Είναι όμως πρόδηλο ότι ο Ερντογάν χρωστά την παραμονή του στην εξουσία στους Ρώσους, αφού αυτοί τον είχαν προειδοποιήσει για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2015 και αυτοί είναι που φτιάχνουν τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Άκουγιου.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button