Κεραυνοί Πούτιν στην Αθήνα…

poytin tsi“Στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας, είδατε το οπλοστάσιο μας και τα βαλλιστικά μας συστήματα Iskander. Τώρα θα προβούμε σε ενέργειες” είπε ο Β.Πούτιν εξαπολύοντας κεραυνούς κατά των ΗΠΑ από την Αθήνα λόγω της αντιπυραυλικής  ασπίδας που έχει εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ σε Ρουμανία και Πολωνία.
«Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε:
«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν!» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων!».
Με τρόπο ξεκάθαρο που δεν χωρά παρερμηνείες ο κ. Πούτιν έστειλε σκληρό μήνυμα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία «απειλεί εμάς».
«Βεβαίως αυτό απειλεί εμάς» είπε χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Μάλιστα ο κ. Πούτιν υπαινίχθηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν άλλου είδους όπλα ή κεφαλές στα αντιπυραυλικά συστήματα που τοποθέτησαν στη Ρουμανία. 
«Δεν είναι δύσκολο να γίνει η αλλαγή των όπλων σε αυτά τα συστήματα» υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αποτελεί απειλή για εμάς και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε» προειδοποίησε ο «τσάρος» της Ρωσίας ευρισκόμενος εκ δεξιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Τώρα θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Επαναλαμβάνω είναι απαντητικά αυτά τα μέτρα. Τίποτα δεν θα κάνουμε προτού δούμε τους πυραύλους στην Πολωνία» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε επίδειξη δύναμης απαριθμώντας το οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, θέλοντας να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στη Δύση. 
«Στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας» υπογράμμισε με νόημα ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε ειδική αναφορά στα βαλλιστικά συστήματα «Ισκαντέρ (Μέγας Αλέξανδρος)».
«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ.Πούτιν καλώντας εμμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουντ ην ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, πολύ κοντά σε μια περιοχή που θεωρείται το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.
“Ως προς τον διάλογο με την Τουρκία καταλαβαίνουμε σε ποιο κόσμο ζούμε. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους Άθλους του Ηρακλή στις αυλές της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων. Ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη και οι καλές σχέσεις μεταξύ μας με αιώνιες ρίζες είναι θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων.
Ως προς τη Συρία, πρέπει για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, πρέπει στους ανθρώπους που ζουν εκεί να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Πρέπει να νικήσουμε τους τρομοκράτες. Αυτό θα γίνει μόνο όταν καταλάβουμε όλοι αυτή την απειλή”.
“Για το αεροσκάφος που συνετρίβη έχω μιλήσει πολλές φορές. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό μπορεί να επιτεθεί στο δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε δεν θα το κάναμε έτσι. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος. Πυροβόλησαν και τον πιλότο κι αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας.. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις αλλά δεν υπάρχουν”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος “καρφώνοντας” την Τουρκία!
“Δεν ασχολούμαστε με το κουρδικό κράτος, Είναι θέμα του κουρδικού λαού” συμπλήρωσε ακόμη.

Για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, με αιχμή τις δυνατότητες επενδύσεων σε σειρά τομέων της ελλληνικής οικονομίας, μίλησε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών και για περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου ότι είναι στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία και παρατήρησε πως η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια πολύ επιτυχή συγκυρία που η χώρας μας, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Αιχμή της συζήτησης μας ήταν η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, μεταλλευτικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού και οι συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε τη σημασία των μνημονίων που υπεγράφησαν και τη συμφωνία διαπεριφερειακής συνεργασίας, τόνισε επίσης.

Συζητήσαμε παράλληλα για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνέχισε ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος πως «ο τουρισμός είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Ελλάδας».

Συζητήσαμε πώς θα αξιοποιήσουμε την παραδοχή που δημιουργείται στους τομείς του πολιτισμού και συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου, πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αποσταθεροποίησης, ανέφερε ακόμη.

Υποστήριξε, δε, ότι η αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας για λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση χωρίς στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μιλώντας για τη Συρία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελληνιλή στήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επίλυση του Συριακού με όρους που θα ενισχύουν τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση.

Για την Ουκρανία, δε, εξέφρασε την ελληνική θέση υπέρ της εξασφάλισης της ειρήνης στη βάση εφαρμογής συμφωνιών του Μινσκ.

«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον πρόεδρο Πούτιν και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η ελληνορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της συνεργασίας» κατέληκε ο κ. Τσίπρας.

Πούτιν: Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας

«Μαζί με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Τσίπρα είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» σημείωσε στην έναρξη των δηλώσεών του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Παρ’ όλες τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν να καταγράφουν θετική τάση» υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και τις 170 εκδηλώσεις σε παιδεία, επιστήμη, εμπόριο, αθλητισμό και πολιτισμό, τις οποίες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας «είδε» ως ευκαιρία για περαιτέρω οροσέγγιση των δύο λαών.

Είπε ακόμη πως είναι πολύ σημαντική η συμπλήρωση της χιλιετηρίδας παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Πούτιν είπε ότι ο τζίρος από το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια. Συζητήσαμε τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, εξήγησε, προαναγγέλοντας ότι τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί μεικτή σύνοδος διυπουργικής συνεργασίας.

Ακόμη, ευχαρίστησε για το καθεστώς τιμώμενης χώρας που δίνει η ΔΕΘ στη Ρωσία και υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας -60% καλύπτουμε τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και 15% σε πετρέλαιο, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον ΟΣΕ, αλλά και για τον λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και για προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων και ενεργειακού εξοπλισμού

Ακόμη, είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αδελφοποίησης Αθήνας και Σότσι και αναφέρθηκε στις εκθέσεις στην Αγία Πετρούπολη και την Αθήνα, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.

Είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία για την προσοχή στους αναμνηστικούς τόπους, ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Δήμο Πειραιά που μας επέτρεψε εργασίες αναστήλωσης, είπε ακόμη και μίλησε για τη συνεργασία στην Παιδεία, δεδομένου ότι εκατοντάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στη Ρωσία.

Λύστε το πρόβλημα των θεωρήσεων, για να στείλω 3.000.000 Ρώσους στην Ελλάδα

Ο ίδιος είπε ότι κατά 523% αυξήθηκε τον Μάρτιο το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις για τους Ρώσους. Φέτος, είπε, 1.000.000 Ρώσοι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για ταξίδια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Εάν τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων, θα είναι πριπλάσιος αυτός ο αριθμός, σημείωσε.

 defencenet

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button