Ισραηλινά F-35 διείσδυσαν στον ιρανικό εναέριο χώρο και στοχοποίησαν εγκαταστάσεις…Eτοιμάζονται για επίθεση?
Προς ανασύνταξη δυνάμεων οι ΗΠΑ; Φοβούνται γενικό «μπαμ» στην περιοχή ή απλά τα βρήκαν με τους Τούρκους; Μόλις οι Ισραηλινοί δημοσίευσαν πως δύο Ισραηλινά F-35 διείσδυσαν αθόρυβα στον εναέριο χώρο του Ιράν, αμέσως ο Ν.Τραμπ ανακοίνωσε αποχώρηση από την Συρία. Αν όντως οι Αμερικανοί αποχωρήσουν, τότε σημαίνει πως δόθηκε πράσινο φως στο Ισραήλ για χτύπημα κατά του Ιράν και κανείς δεν θα ήθελα να βρίσκεται κοντά…
Αλλωστε ο νέος σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ είναι φανατικός υπέρμαχος ενός πλήγματος κατά του Ιράν.
Ταυτόχρονα το Ισραήλ μιλά για νέα πυρηνική εγκατάσταση στο έδαφος της Συρίας!
Αν συνδυάσουμε τις δύο αυτές πληροφορίες, ναι κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στο έδαφος ή πολύ κοντά σε αυτές τις δύο χώρες. Αλλωστε τι θα κάνουν μόλις 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Συρία;
Ας δούμε τι αναφέρουν οι Ισραηλινοί για την επιχείρηση στον εναέριο χώρο του Ιράν.
Ισραηλινά F-35 διείσδυσαν στον συριακό και ιρακινό εναέριο χώρο πριν μπουν στον ιρανικό ΕΕΧ. Οι στόχοι ήταν οι πόλεις Bandar Abbas, Esfahan και Shiraz μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ! Συνεπώς τώρα εξηγείται γιατί το Ισραήλ έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες της μυστικής επί 10 χρόνια επιχείρησης ανατίναξης πυρηνικής εγκατάστασης.
Η επιχείρηση φέρεται να συνέβη τον περασμένο μήνα μεταδίδει ισραηλινό ΜΜΕ προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα σημάδι κλιμακούμενης εντάσεως.
Η ίδια πηγή αναφέρει πως έγινε στοχοποίηση εγκαταστάσεων και στόχων στις προαναφερόμενες ιρανικές πόλεις Bandar Abbas, Esfahan και Shiraz.
Επιπλέον τα δύο F-35 Adir έκαναν κύκλους σε πολύ μεγάλο ύψος στον Περσικό Κόλπο συλλέγοντας πληροφορίες γύρω από ιρανικά δίκτυα που ασχολούνται με το πυρηνικό πρόγραμμα.
Τα δύο μαχητικά δεν ανιχνεύτηκαν από τα ραντάρ ενώ ισραηλινή πηγή αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν η επιχείρηση έγινε σε συντονισμό με τον Αμερικανικό Στρατό.
Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα Ισραήλ-ΗΠΑ προχώρησαν σε κοινές ασκήσεις στην περιοχή
Τέλος η ίδια πηγή ανέφερε πως συνολικά 7 ισραηλινά F-35 βρίσκονται συνολικά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην IAF προσθέτωντας πως τα μαχητικά μπορούν να ταξιδέψουν από το Ισραήλ στο Ιράν με επιστροφή χωρίς ανεφοδιασμό.
Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός τύπος αναφέρει ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δημιούργησε έναν άλλο πυρηνικό αντιδραστήρα αμέσως μετά την καταστροφή αυτού κοντά στην Δαμασκό το 2007 από την ισραηλινή αεροπορία, κοντά στην πόλη Qusayr, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.
Τα συμπεράσματα απόρρητης – έως τώρα έκθεσης – είναι ασαφή, αλλά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Συρία ανέπτυξε σίγουρα κάτι «πολύ επικίνδυνο» στο συριακό έδαφος της περιοχής Qusayr.
Τονίζουν ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή δορυφορικές εικόνες και γεωλογικά δεδομένα που το αποδεικνύουν.
Αλλά ακόμη και αν αυτός ο υπόγειος χώρος στο συριακό έδαφος δεν φιλοξενεί αντιδραστήρα, σίγουρα χρησιμοποιείται για να αποθηκευτεί το εναπομένον πυρηνικό υλικό από το συριακό αντιδραστήρα στο al-Kibar ή συνδέεται σε κάποιο βαθμό με χημικά όπλα ή προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της Συρίας, σύμφωνα με την έκθεση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
«Δεν υπάρχουν πολλά να δούμε από την περιοχή από δορυφορικές εικόνες: μόλις πέντε γκρίζα ορθογώνια κτίρια σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε δύο λόφους και κάτω από το δρόμο, μια φρουρά», τονίζει Ισραηλινός αξιωματούχος .
«Αναρωτιόμαστε πάντα αν πρόκειται να είναι ο επόμενος χώρος που θα χτυπήσει το Ισραήλ», δήλωσε ο David Albright, ένας από τους ειδικούς και πρόεδρος του οργανισμού που ανήκει η εφημερίδα The Times of Israel, λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου .
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.
«Είναι εν μέρει σύμπτωση ότι η έκθεση βγήκε την ίδια μέρα που το Ισραήλ αναγνώρισε επισήμως ότι βομβάρδισε τον συριακό αντιδραστήρα στο Deir Ezzor το 2007», δήλωσε ο Albright.
Think tank που έχει έδρα στην Ουάσινγκτον και επικεντρώνεται στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και σε συναφή ζητήματα, φοβάται ραγδαίες εξελίξεις με το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, η κατασκευή των εγκαταστάσεων σε συριακό έδαφος μπορεί να πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας, η οποία «είναι γνωστό ότι εξάγει πυρηνικά υλικά και τεχνογνωσία», όπως συνέβη στην κατασκευή της εγκατάστασης του Al-Kibar στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Μία από τις ανησυχίες μετά την επίθεση του Ισραήλ το 2007, ήταν ότι ενώ ο αντιδραστήρας της Συρίας καταστράφηκε, είχε πολλά υλικά και τεμάχια εξοπλισμού που έμειναν άθικτα και ήταν απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού ουρανίου, δυνατοτήτων διαχωρισμού πλουτωνίου…
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έχουν ανασκαφεί μεγάλες ποσότητες ασβεστόλιθου από την περιοχή και ότι έγιναν προσπάθειες να συγκαλυφθεί αυτό το γεγονός.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η στενή εγγύτητα του χώρου με έναν υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα θα μπορούσε να παράσχει το νερό που είναι απαραίτητο για την ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Μια δορυφορική φωτογραφία έδειξε μια κινητή εξέδρα γεώτρησης, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για να βυθιστεί στα υπόγεια ύδατα.
Χρησιμοποιώντας τον υπάρχον υδροφόρο ορίζοντα σημαίνει ότι η Συρία θα εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις ψύξης.
«Μια τέτοια στρατηγική, αν και ασυνήθιστη, θα ήταν σύμφωνη με τις προσπάθειες της Συρίας να εξαφανίσει παρατηρήσιμα στοιχεία όπως έκανε στον αντιδραστήρα al-Kibar», γράφουν οι Ισραηλινοί .
«Πιστεύουμε ότι αυτή η περιοχή απαιτεί επιθεώρηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι μια τέτοια επιθεώρηση μπορεί να μην είναι εφικτή μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.