Η Μοσάντ μας πληροφορεί σε ποιο Ελληνικό νησι θα κάνουν απόβαση οι Τούρκοι

kastelorizo_greek_turkish_navyΙδιαίτερα στενή είναι τις τελευταίες ημέρες η συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και των αντίστοιχων στρατιωτικών Επιτελείων με το Τελ Αβίβ να παρέχει σημαντικό όγκο πληροφοριών στην ελληνική πλευρά για τις κινήσεις της Αγκυρας και ενδιαφέρουσες αναλύσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών είναι ότι «Πράγματι υπάρχει ανεξήγητη και μη αναμενόμενη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας».

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «υψηλού ρίσκου» τις κινήσεις της Αγκυρας, καθώς τόσο το πραξικόπημα όσο και οι προγενέστερες εκκαθαρίσεις έχουν τραυματίσει την επιχειρησιακή αξία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της Αεροπορίας που για τους Ισραηλινούς είναι το κρίσιμο σρατηγικό όπλο που η χρήση του θα κρίνει την έκβαση μιας ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης.

Θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας είναι «Απίστευτα τυχοδιωκτική» και για τον λόγο αυτό «Πολύ επικίνδυνη καθώς δεν θα περιοριστεί σε μια «θερμή» κρίση αν δει ότι χάνει, αλλά θα επιχειρήσει να κλιμακώσει εμπλέκοντας μεγάλες δυνάμεις, μέχρι που η ελληνική πλευρά να μην μπορεί να απαντήσει στην κλιμάκωση αυτή».

Ενα πολύ ενδιφέρον στοιχείο είναι ότι «Στα Δωδεκάνησα θα βρίσκεται η εστία της σύγκρουσης και πιθανότατα σε ένα από τα τρία νησιά που η Ελλάδα θα δυσκολευθεί απίστευτα να υπερασπίσει: Ενα εκ των Μεγίστη (Kαστελόριζο), Ρω και Στρογγύλη. Στα Ιμια ή στην Παναγιά ή σε άλλα σημεία του Αιγαίο, απλά θα εκβιάσουν κίνηση, αλλά δύσκολα θα ρισκάρουν».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεκάδες μίλια ή εκατοντάδες μακριά από την Ρόδο και την Κάρπαθο, τα τρία αυτά νησιά συνιστούν την ελληνική ΑΟΖ που «χάνεται» στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου και συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ και έχει κάθε συμφέρον η Αγκυρα να κάνει κίνηση, καθώς στα δύο από αυτά, την Ρω και την Στρογγύλη δεν υπάρχει καν πληθυσμός που θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα.

Επίσης η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Μεγίστη από την Ρόδο (135 χλμ.) και την Κάρπαθο (233 χλμ.), σε συνδυασμό με τη μόλις μερικών μιλίων απόσταση που τη χωρίζει από τις τουρκικές ακτές, καθώς και το πολύ μικρό μέγεθός της, αποτελούν τα βασικά αδύναμα σημεία της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας σε ό,τι αφορά τη Μεγίστη.

Όσο και αν οι ελληνικές δυνάμεις επάνω στα συγκεκριμένα νησιά μπορούν να αντιμετωπίσουν ίσως το πρώτο κύμα των εισβολέων, είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να αντέξουν την πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μερικές ώρες μέχρι ένα 24ωρο.

Το ερώτημα για τους Ισραηλινούς είναι το πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική πλευρά, καθώς κάθε σκέψη ανακατάληψής τους είναι απαγορευμένη λόγω απόστασης.

Ειδικά η Στρογγύλη έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία καθώς επάνω της βασίζεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Στα ελληνικά Επιτελεία εκτιμούν και λαμβάνουν σοβαρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις και μελετούν τις δυνατότητες ελληνικής απάντησης, έστω και βάσει του δόγματος του «ισοδύναμου τετελεσμένου».

Να σημειώσουμε ότι και μία άλλη χώρα, το Ιράν (ο… εχθρός του Ισραήλ), αποτελεί σταθερή και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για την ελληνική πλευρά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για μία σειρά λόγων…

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button