Γι αυτο θελουν την Συρία ανίσχυρη.Γι αυτο εβαλαν Κουρδους και Τζιχαντιστες να την διαλύσουν και να μοιρασουν πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο..
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ, ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΝΚΕΡΣ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με μια καινούργια αποκαλυπτική ερεύνα της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα, Zaman, (7/10), αποκαλύπτει ότι συνεχίζονται παρά τις προ μηνών αποκαλύψεις, οι παράνομες εξαγωγές του πετρελαίου του Β. Ιράκ από πετρελαιοπηγές που ελέγχονται από τον Κούρδο ηγέτη, Μαζούντ Μπαραζανί, μέσω του τουρκικού λιμανιού, Ceyhan.
Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα, το παράνομο πετρέλαιο του Β. Ιράκ, περιοχής που δεν ελέγχεται από την νόμιμη κυβέρνηση της Βαγδάτης, μεταφέρεται από αγωγό προς το τουρκικό λιμάνι του Ceyhan και από εκεί φορτώνεται και σε τάνκερς που ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες και μεταφέρεται σε λιμάνια του εξωτερικού, κυρίως Μάλτας και Ισραήλ, ακόμα και πέραν του Ατλαντικού, στην Αμερική.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται οργασμός στο τουρκικό λιμάνι και έχουν καταγράφει τέσσερα τάνκερς με τους κωδικούς αριθμούς, 55, 56, 57, και 76, τα οποία σκόπιμα αποκρύβουν την ταυτότητα και την σημαία τους για να φορτώσουν το παράνομο πετρέλαιο.
Η Zaman αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες των τάνκερς που μεταφέρουν τελευταία με την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης το παράνομο πετρέλαιο, είναι οι : United Emblem, Ελληνική εταιρεία, United Leadership, εταιρία των νήσων Marshal, United Fortitude, Ελληνική εταιρία, Kamari, εταιρεία Λιβερίας, και United Dynamic, Ελληνική εταιρεία. Δηλαδή τα ελληνικά τάνκερς πρωτοστατούν στο παράνομο εμπόριο του πετρελαίου με συνενόχους την κουρδική εξουσία του Β. Ιράκ και φυσικά την τουρκική κυβέρνηση, που ωφελείται τα μέγιστα από αυτό το παράνομο εξαγωγικό εμπόριο.
Η τουρκική εφημερίδα είχε αποκαλύψει από τον Μάιο του 2014 το παράνομο αυτό εμπόριο, ενώ τον περασμένο Ιούλιο αποκάλυψε ότι είχαν μεταφερθεί εκείνη την περίοδο 81,7 εκατομμύρια βαρέλια παράνομου πετρελαίου. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτού του παράνομου πετρελαίου, όπως διαπιστώνει η τουρκική εφημερίδα, μεταφέρεται από ελληνικά τάνκερς που συνεργάζονται άριστα με την τουρκική κυβέρνηση για το κοινό κέρδος. Σημειωτέον ότι μέσω αυτού του παράνομου εμπορίου προμηθεύεται το Ισραήλ πετρέλαιο και καύσιμα και για τις ένοπλες δυνάμεις του.
Την κατάσταση αυτή έχει επανειλημμένα καταγγείλει η νόμιμη κυβέρνηση της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να υπάρξει και αντίδραση από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης προ της Τουρκία χωρίς όμως να σταματήσει αυτό το παράνομο εμπόριο.
Μάλιστα η ιρακινή κυβέρνηση έχει προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια ζητώντας από την Τουρκία αποζημίωση πολλών εκατομμύριων δολαρίων για το κλαπέν, όπως υποστηρίζει ιρακινό πετρέλαιο. Παρ’ όλα αυτά οι παράνομες εξαγωγές συνεχίζονται και με την σημαντική συμβολή των ελληνικών τάνκερς.
«Μαύρος Χρυσός»… Γι’ αυτό το Ισραήλ θέλει όσο τίποτε άλλο να καταστραφεί η Συρία!
Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εντατικών γεωτρήσεων, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ανακαλύφθηκαν στα διαφιλονικούμενα μεταξύ Ισραήλ και Συρίας Υψώματα του Γκολάν.
Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας «Globes», οι εκτιμήσεις είναι ότι η ποσότητα του πετρελαίου που ανακαλύφθηκε μπορεί να εξασφαλίσει την αυτάρκεια του Ισραήλ για πάρα πολλά χρόνια.
Τρεις γεωτρήσεις έχουν μέχρι στιγμής διεξαχθεί στα νότια των Υψωμάτων Γκολάν στα οποία έχουν βρεθεί μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Το παραγωγικό δυναμικό είναι τεράστιο, δισεκατομμύρια βαρέλια, τα οποία μπορούν άνετα να καλύψουν όλες τις ανάγκες του Ισραήλ σε πετρέλαιο. Το Ισραήλ καταναλώνει 270.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του πετρελαίου στο έδαφος είναι μια πραγματικότητα, το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πόσο εύκολα μπορούν να εξαχθεί και κατά πόσο συνεπάγεται υψηλό κόστος παραγωγής. Σε μια περίοδο πολύ χαμηλών τιμών του πετρελαίου, η εξόρυξη θα πρέπει να είναι σχετικά φθηνή για να κάνει την εκμετάλλευση του πεδίου κερδοφόρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακριβώς όπως οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία ενέργειας, έτσι και τα ευρήματα πετρελαίου στα Γκολάν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα βιομηχανία, με τη διαφορά ότι ενώ το αέριο έχει βρεθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ, το εύρημα στο Γκολάν είναι πολύ πιο κοντά.
Ωστόσο, η γεώτρηση στα Υψώματα του Γκολάν έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται μη αναστρέψιμη βλάβη σε φυσικά τοπία, χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αυτό είναι πιθανόν να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του κοιτάσματος που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Παράλληλα υπάρχουν και γεωπολιτικά προβλήματα, αφού το Ισραήλ έχει προσαρτήσει στο έδαφος του, μονομερώς και χωρίς διεθνή αναγνώριση, τα Υψώματα Γκολάν που θεωρούνται συριακό έδαφος.
Η εταιρεία Afek Oil and Gas Company που είναι επικεφαλής των γεωτρήσεων, είναι θυγατρική της Genie Energy Ltd., μια αμερικανικής εταιρείας ενέργειας με έδρα στο Newark του New Jersey.
Πρόκειται για μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει την IDT Energy, έναν πάροχο ενέργειας λιανικής πώλησης και τη Genie Oil & Gas, η οποία ελέγχει το πρότζεκτ έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στο βόρειο Ισραήλ και την έρευνα σχιστολιθικού πετρελαίου και ανάπτυξης στο Κολοράντο, το Ισραήλ και τη Μογγολία.
Η Genie ήταν μέρος της IDT Corporation. Η IDT διαχώρισε τη Genie στους μετόχους της στις 31 Οκτωβρίου 2011. Η IDT ελέγχεται από τον Howard Jonas, έναν ορθόδοξο Εβραίο.