Βιβλικές καταστροφές στην Κρήτη..Κατέρευσαν 19 γέφυρες…(video live καταρευση)

Σπίτια εκκενώθηκαν σε περιοχές όπως ο Αλικιανός και οι Βουκολιές στα Χανιά, ενώ το βράδυ αποφασίστηκε από τον Δήμο Ρεθύμνου η προληπτική και ελεγχόμενη εκκένωση σπιτιών στην περιοχή του Πλατανιά Ρεθύμνου, υπό τον φόβο της υπερχείλισης του ποταμού. Από τη μανία των καιρικών φαινομένων δε γλίτωσε ούτε ο νομός Ηρακλείου. Η περιοχή του Φόδελε παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κατά διαστήματα τα μηχανήματα της Περιφέρειας έδιναν μάχη για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε τμήματα του ΒΟΑΚ μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ενώ στον επαρχιακό δρόμο προς Επισκοπή χώματα, πέτρες και λάσπες έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία.

Προβληματική ήταν χθες το βράδυ η κατάσταση και στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ελληνική Αστυνομία, τοποθέτησε σχετική σήμανση απαγόρευσης εισόδου εντός του κάμπου του Οροπεδίου Λασιθίου.

Βιβλικές καταστροφές, σοκαριστικές εικόνες και η αγωνία στο… κόκκινο! Με τη συμμετοχή ειδικού κλιμακίου δυτών και 9μελούς πεζοπόρου τμήματος από την Αττική και με σύμμαχο πλέον το φως της ημέρας συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου 61χρονου κτηνοτρόφου από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου, ενώ αγωνιώδεις ήταν χθες το βράδυ οι προσπάθειες ΕΜΑΚ και Πυροσβεστικής σε πολλαπλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Υπό το σοκ εικόνων βιβλικής καταστροφής που έφερε το σαρωτικό πέρασμα της “Ωκεανίδας” και ζημιών που εκτιμώνται σε πρώτη φάση πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ μόνο για τον νομό Χανίων, υπό το σοκ ενός πρωτόγνωρου σκηνικού που συνέθεσαν παρασύρσεις οχημάτων, κατολισθήσεις και πολλές γκρεμισμένες γέφυρες, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, καθώς και ολοκληρωτικές καταστροφές αγροτικών δρόμων, το βάρος των αρμοδίων έπεσε, όπως ήταν εύλογο, στην προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Αυτό ήταν εξάλλου και το στίγμα που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, τον υποστράτηγο και 9μελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ κατέβηκαν εσπευσμένα χθες στην Κρήτη, ενδεικτικό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρέθηκε χθες το νησί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδίως η δυτική Κρήτη, όπου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί σήμερα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πλέον σκληρό πρόσωπο της κακοκαιρίας γνώρισε ο δήμος Πλατανιά, όπου το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει προηγούμενο, αφήνοντας χθες πίσω του 6 “πληγωμένες” και γκρεμισμένες γέφυρες, πλημμυρισμένες περιοχές και σπίτια και έναν δήμο αποκομμένο οδικά απ’ όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις.

 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button