Αλλοι δυο βουλευτες της ΑΝΕΛ ετοιμάζονται για έξοδο – Θεοδωράκης: «Δεν Θα Στηρίξω Τσίπρα, Πάμε Σε Εκλογές» ΠΟΛΙΤΙΚΗ –
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά πως άλλοι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η Κυβερνητική πλειοψηφία.
Προς το παρόν, η μοναδική «απώλεια» σε κοινοβουλευτικό/κυβερνητικό επίπεδο υπήρξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.
Οπως αναφέραμε λίγες ώρες πριν, ήδη ακούγεται πολύ έντονα πως αποχωρεί και δεύτερος βουλευτής από τους ΑΝ.ΕΛ μετά τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών. Τώρα έρχεται να προστεθεί η πληροφορία και για άλλον βουλευτή.
Ενα υπαρκτό σενάριο είναι πλέον, η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Η βόμβα Θεοδωράκη
«Αν φύγει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάμε σε εκλογές», δηλώνει στη συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Μια ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγει τα χαρτιά του για το αν θα ψηφίσει την συμφωνία στη βουλή, για το επερχόμενο διαζύγιό του με το Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά. Κυρίως απαντά στο ερώτημα που όλοι θέτουν: τι θα κάνει το Ποτάμι αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία στη βουλή, όπως έχει προαναγγείλει; Θα συναινέσει σε μια νέα πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα πέσει η κυβέρνηση;
Ολόκληρη η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο iefimerida και στον Βασίλη Πούλο:
Πώς βλέπετε τις αλλαγές που φέρνει στο πολιτικό σκηνικό η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ;
Δεν βλέπω κάποιες αλλαγές. Συνεχίζουμε να έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έστω και με έναν βουλευτή λιγότερο. Και μάλλον έτσι θα κινηθούμε μέχρι ο κ.Τσίπρας να αποφασίσει να κάνει εκλογές.
Τα σενάρια για αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ενίσχυση από το Ποτάμι, πώς τα σχολιάζετε;
Πρέπει κανείς να έχει πολλή φαντασία για να συζητά την συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Ή έστω την στήριξη του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Η θέση μας είναι και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Έχετε αφήσει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσετε την συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας αν και εφόσον την επικυρώσουν και αυτοί με το δημοψήφισμα τους το φθινόπωρο.
Το να ψηφίσουμε την συμφωνία ή να ψηφίσουμε κάποιο άλλο ωφέλιμο για την κοινωνία νομοθέτημα, αυτό δεν μας κατατάσσει στην συμπολίτευση. Ο κόσμος θέλει από όλους μας μια δημιουργική δράση. Δεν είμαστε ποδοσφαιρική εξέδρα. Δεν γιουχάρουμε όλες τις φάσεις μόνο και μόνο επειδή η μπάλα είναι στα πόδια αντιπάλων μας.
Ναι, αλλά κάποιοι επιμένουν ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα είναι προάγγελος ένταξης στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Δηλαδή ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Ηλίας Ηλιού που το 1979 συμφώνησαν με την απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας βάλει στην ΕΟΚ έγιναν αυτομάτως δεξιοί ή το κάνανε για να γίνουν υπουργοί του Καραμανλή; Ο Ανδρέας Παπανδρέου που συνέχισε τον δρόμο του Μάαστριχτ προς το ευρώ, που είχε χαράξει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το έκανε γιατί ταυτιζόταν με την ΝΔ; Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και το πατριωτικό συμφέρον είναι πάνω από κόμματα. Αυτό πιστεύω και τολμώ να το κάνω πράξη.
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε πολιτική γενναιότητα ότι παρά τις διαφορές σας με την κυβέρνηση στηρίξατε τη συμφωνία χωρίς να υπολογίζετε το πολιτικό κόστος.
Ο κ. Τζανακόπουλος θα ήταν καλό να μελετήσει λίγο την μικρή ιστορία του Ποταμιού. Θα βρει πολλές γενναίες τοποθετήσεις, που αν τις είχε υιοθετήσει, ή έστω ακούσει, η κυβέρνηση θα είχε ίσως αποφύγει τραγικά λάθη και η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα.
Επιμένετε πάντως ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων.
Έχω πάψει να αναζητώ το τέλειο στην πολιτική. Η συμφωνία έχει αδυναμίες, τις επεσήμανα από την πρώτη στιγμή, αλλά αυτή ειδικά την εποχή είναι μια χρήσιμη συμφωνία. Πρέπει να κλείσουμε τα μικρά μέτωπα και να ασχοληθούμε με το από ανατολάς μέτωπο.
Οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τα αεροδρόμια στα Σκόπια και την Αχρίδα. Αυτή είναι μια επιχειρηματική συμφωνία. Και έχουν και ένα στρατιωτικό στόχο. Να αποκτήσουν αεροπορική στρατιωτική βάση στα βόρεια μας. Είναι παλιά τους επιδίωξη. Θα τους αφήσουμε; Δίνουν συνεχώς λεφτά για τζαμιά και ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές; Θα τους αφήσουμε;
Ο μόνος τρόπος λοιπόν να ανακόψουμε την επέλαση των Τούρκων στα Δυτικά Βαλκάνια είναι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Αν εμείς τους κλείσουμε τον δρόμο, τότε το ισλαμικό τόξο θα επεκταθεί και θα τεντωθεί.
Οι πολίτες βέβαια συνεχίζουν να αντιδρούν γιατί πλέον το γειτονικό κράτος θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, με την σύμφωνη γνώμη μας.
Γιατί μέχρι τώρα πως λεγόταν; Είδατε τα ρεπορτάζ των διεθνών Μέσων από τις Πρέσπες; Όλα έλεγαν «συμφωνία Ελλάδας – Μακεδονίας». Για όλους τους άλλους πλην ημών, αυτή η χώρα έχει όνομα και είναι Μακεδονία – σκέτο. Αυτή είναι μια εθνική μας ήττα, λόγω κυρίως της ατολμίας κάποιων Ελλήνων πολιτικών να λύσουν το πρόβλημα όταν διαπραγματευτικά ήμασταν πολύ ισχυροί.
Τα συλλαλητήρια πάντως φαίνεται πως θα συνεχιστούν.
Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο διχασμό. Να πάψουμε να είμαστε απόλυτοι και να μην τα θυσιάζουμε όλα κυνηγώντας ο καθένας το κομματικό του συμφέρον. Κάποιοι το 2014 τροφοδότησαν τον διχασμό φωνάζοντας «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και έλεγαν τους αντιπάλους τους «προδότες γερμανοτσολιάδες» και τώρα κάποιοι άλλοι για να ανταποδώσουν λένε «προδότες – μειοδότες που πουλάτε την Μακεδονία». Ας μην αντιγράφει ο ένας τον κακό εαυτό του άλλου. Να πούμε επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια. Να μην τους πουλάμε εθνικά φούμαρα. Να ξέρουν όλα τα στοιχεία και τους πραγματικούς εθνικούς κινδύνους.
Πάντως πολλοί αναρωτιούνται «δεν θα μπορούσαμε να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία»;
Ξέρετε πότε θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία; Μόνο αν λειτουργούσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που προτείνει το Ποτάμι. Με τους αρχηγούς και της αντιπολίτευσης, την στρατιωτική ηγεσία και τους διπλωμάτες. Να συζητούσαμε ειλικρινά και όχι για τις κάμερες. Αυτό κάνουν σε όλα τα σοβαρά κράτη. Χαράσσουν την πατριωτική γραμμή χωρίς να βγάζει ο καθένας την ουρά του απ’ έξω.
Τι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει δηλαδή ένα Συμβούλιο Ασφαλείας;
Τα κόμματα υπεύθυνα θα είχαν τοποθετηθεί αν είναι σημαντικότερο το erga omnes ή η εθνικότητα. Γιατί σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορείς να τα κερδίσεις όλα. Η άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε να επιμείνουμε στο «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό νομίζω ότι είναι το κυρίως τρωτό σημείο της συμφωνίας.
Για να κλείσουμε με το Μακεδονικό. Από ό,τι φαίνεται ο κ.Καμμένος αν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή θα φύγει από την κυβέρνηση και θα την καταψηφίσει. Ποιοι είναι οι δικοί σας σχεδιασμοί;
Έχω πει την άποψή μου για τον κ.Καμμένο. Γελάνε και τα έδρανα της Βουλής όταν βάζει κόκκινες γραμμές. Αν πάντως φύγει ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάμε σε εκλογές.
Με το Κίνημα Αλλαγής τι θα κάνετε; Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι εισηγείσθε την αποχώρηση του Ποταμιού;
Τα στελέχη του Ποταμιού, οι βουλευτές, όλοι μας, αποτιμούμε αυτές τις μέρες, την συμμετοχή μας στο Κίνημα Αλλαγής. Συζητάμε, προβληματιζόμαστε, προσπαθούμε να δούμε αν όντως αποδίδει η προσπάθεια μας να μπολιάσουμε με φρέσκες ιδέες τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Αν δηλαδή η συμμαχία με μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής αποδίδει καρπούς.
Ποιος θα το απαντήσει αυτό; Εσείς; Οι βουλευτές;
Όλοι. Αλλά τελικά τα όργανα και στην συγκεκριμένη περίπτωση η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων. Τα στελέχη μας δηλαδή από όλη τη χώρα που θα συναντηθούν στην Αθήνα την Κυριακή 1η Ιουλίου.
Αντιλαμβάνεσθε ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η δική σας πρόταση προς τα στελέχη.
Οι δικές μου προτάσεις είναι πάντα – ή τουλάχιστον γιαυτό προσπαθώ – μια συνάρτηση ρεαλισμού και επιθυμιών. Είμαστε από τους συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα μείνουμε όμως για να σιγουρέψουμε το μέλλον μας. Θα μείνουμε μόνο αν αυτή η ένωση δυνάμεων εγγυάται τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θέλουμε. Φοβούμαι όμως ότι οι τελευταίες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται κινούνται στον αντίποδα της κοινής μας δέσμευσης – όλων μας, και της Φώφης Γεννηματά – ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus.