Αίγυπτος: «Θα στηρίξουμε στρατιωτικά την Κύπρο εάν επιτεθεί ο Ερντογάν»

Η Αίγυπτος, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Α.Μεσογείου, γνωρίζει επακριβώς από δικά της «κανάλια», τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Κύπρο και την Α.Μεσόγειο γνωρίζοντας ότι έρχεται η σειρά της και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Η Αίγυπτος προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη με πολιτική και στρατιωτική επιρροή στις χώρες της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Mahmoud Gamal, ερευνητής αιγυπτιακών στρατιωτικών υποθέσεων και αυτό την φέρνει σε μεγάλη αντίθεση με την Τουρκία.

«Η χώρα μου  επιδιώκει επίσης να ελέγξει τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας για να προστατεύσει τις ακτές της αλλά και να εξασφαλίσει αποκλειστικές πηγές ενέργειας», κατέληξε ο ίδιος.

«Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος έχουν «στενές» στρατιωτικές σχέσεις , με μια ισχυρή τριμερή συμφωνία ασφάλειας που υπογράφηκε το 2015, ενώ  και οι τρεις χώρες εκτελούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Μέδουσα από το ίδιο έτος.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ερμηνευθεί ως απάντηση στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν κάποια από αυτές τις χώρες αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή, αυτή η χώρα θα υποστηριχθεί από τις άλλες χώρες αυτής της συμμαχίας», δήλωσε ο Γκάμαλ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.

«Μπορώ να πω ότι αν η κατάσταση εξελιχθεί και επιτευχθεί στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, η Αίγυπτος θα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Nervana Mahmoud, πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος του ΥΠΑΜ της Αιγύπτου, πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης με τους Τούρκους, εφόσον  η Τουρκία θεωρήσει την Αίγυπτο ως ευκολότερο στόχο λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

«Κάθε επίθεση εναντίον της Κύπρου θα είναι» νομικά «επίθεση στην ΕΕ. Αυτό δεν υπήρχε στην δεκαετία του 1970», είπε ο ίδιος.

Η  πιθανότητα σύγκρουσης Τουρκίας-Αιγύπτου είναι απροσδιόριστη σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

Ωστόσο, το πιο πιθανό σημείο σύγκρουσης στις σχέσεις (Αιγύπτου και Τουρκίας) αφορά η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ  της Αιγύπτου και της Ελλάδας, με τις  συνομιλίες να έχουν προχωρήσει σταθερά κατά το παρελθόν έτος.

Εφόσον η Αίγυπτος σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε να αποδεχθεί την ελληνική ΑΟΖ, η οποία περιλαμβάνει νησιά όπως το Καστελόριζο και την Κρήτη, αυτό σημαίνει ότι το Κάιρο αυτόματα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Τουρκίας στις ίδιες περιοχές, αναφέρει το άρθρο .

ΑΙΤΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΥΠΤΙΩΝ

Πρώτοι από όλους  αναφέραμε πως είχαμε κόλαση αιφνιδιαστικά για πολλούς λόγους στην Λιβύη μεταξύ Αιγυπτίων και Τούρκων,  σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη τόσο κοντά στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος και στρατάρχης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, εξοργίστηκε σφόδρα με την απροκάλυπτη τουρκική παρέμβαση στην Λιβύη και την δράση εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar TB2 και μισθοφόρων και έτσι διέταξε τον βομβαρδισμό τους με αεροσκάφη F-16 εντός λυβικού εδάφους.

Αυτή είναι η μία αιτία διένεξης Τούρκων και Αιγυπτίων, η άλλη αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα  με την κατάσταση να θερμαίνεται επικίνδυνα σύμφωνα με τον Τούρκο αντιφρονούντα ειδικό αναλυτή  Salim Kahraman και διεθνή ΜΜΕ.

Η απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλωτό γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία στις ακτές της νότιας Κύπρου, μετέβαλε για άλλη μια φορά την προσοχή όλων στην ευμετάβλητη αυτή περιοχή και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησαν την Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητές της στον τομέα των γεωτρήσεων.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Αίγυπτος. Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου βρίσκονται σε πολύ άσχημα επίπεδα από το 2013, όταν ο αιγυπτιακός στρατός εκδίωξε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μορσί.

Τώρα στις 4 Μαΐου 2019, η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τουρκία να μην ξεκινήσει γεώτρηση κοντά στη νότια Κύπρο, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση θα «επηρεάσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Αυτό θέτει αυτόματα  το ερώτημα του εάν οι δύο αυτές  χώρες θα μπορούσαν να έρθουν σε μια πολεμική αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει  ο Τούρκος ειδικός.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fettah Al-Sisi και του Ερντογάν προέρχονται κυρίως λόγω ιδεολογικών διαφορών, ενώ η διαμάχη σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Η Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο το 2003.

Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η συμφωνία αυτή «παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» και η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης σε όλο το νησί .

Αντίθετα, υποστηρίζει την τουρκική κυβέρνηση της Βορείου Κύπρου και ανακοινώνει ότι οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων από τους Ελληνοκύπριους θα ακύρωνε το δικαίωμα των  Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο του νησιού.

Η Τουρκία έχει κάνει σχεδόν τα πάντα για να εμποδίσει την έρευνα και γεώτρηση πλοίων τόσο στην περιοχή που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της, όσο και στα θαλάσσια οικόπεδα που της έχει «παραχωρήσει» υποτίθεται η παράνομη κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Άγκυρα απέφυγε να παρέμβει στις δραστηριότητες της Αιγύπτου, αλλά ετοιμάζεται να εισέλθει και εκεί.

«Η Αίγυπτος είναι η πιο κρίσιμη χώρα στην ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο με την υποδομή της και τα αποδεδειγμένα τεράστια αποθέματα της», δήλωσε ο Fatoş San, ερευνητής και Ph.D.  στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

«Είναι επίσης μια χώρα-κλειδί για αυτό που αποκαλώ «διπλωματία των  αγωγών» των Ελληνοκυπρίων», τόνισε ο ίδιος.

Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να εξάγει το φυσικό αέριο και της  Αιγύπτου στην ενεργειακά «πεινασμένη» ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό μεταβάλει την θέση της Κύπρου σε μια κομβική παρουσία για την εξαγωγή αιγυπτιακού  φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οποία υπέγραψε μάλιστα και την σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο.

Οι αιγυπτιακές ΕΔ βρίσκονται  σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των ναυτικών και αεροπορικών οπλικών τους συστημάτων, με την εισαγωγή αεροσκαφών και όπλων υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάστηκαν στη Δύση και στη Ρωσία.

Το αιγυπτιακό ναυτικό κατασκευάζει επίσης νέες ναυτικές βάσεις στην Μεσόγειο και Ερυθρά θάλασσα.

Όλα συνηγορούν στο ότι Αίγυπτος και Τουρκία έχουν εντελώς αντίθετα τεράστια συμφέροντα (από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση των χωρών αυτών) σε μια περιοχή που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρων ολόκληρου του πλανήτη,  και όλα είναι πραγματικά πιθανά, ακόμη και πολεμική εμπλοκή.

πενταπόσταγμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button