Έτοιμος να απαντήσει στους δανειστές από την Αγία Πετρούπολη με συμφωνίες για αγωγό και BRICS ο Α.Τσίπρας

tsipras-poutinLΈτοιμος να δώσει πληρωμένη απάντηση στους δανειστές από τη Ρωσία φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει «λευκός καπνός» για την επίτευξη συμφωνίας. Τέλος της επόμενης εβδομάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για το διεθνές οικονομικό φόρουμ και εκεί θεωρείται αρκετά πιθανή η υπογραφή συμφωνίας με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον αγωγό φυσικού αερίου Greek Stream με ρωσική χρηματοδότηση ή και η υπογραφή συμφωνίας για την είσοδο της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Μία τέτοια εξέλιξη έχει «φωτογραφίσει» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ενώ ο ίδιος θα αποτελέσει και τον προπομπό της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα (18-20 Ιουνίου) μεταβαίνοντας στην Αγία Πετρούπολη στις 16 Ιουνίου.
Να σημειωθεί πως ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναλύοντας το θέμα της σύστασης της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ» που θα αποτελέσει το όχημα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, είχε πει πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπογράμμισε ότι «ίσως αυτή η συμφωνία να έχει την υπογραφή από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη».
Σε περίπτωση που γινόταν το deal, τότε η ελληνική εταιρεία του Δημοσίου που θα συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού αμέσως θα χρηματοδοτούνταν με ρωσικά κεφάλαια, ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει στην Αθήνα ένα ποσό της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ως προκαταβολή για τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» (εκτιμάται πως θα είναι 100-150 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σε ένα ενδεχόμενο δε συνεργασίας, η Ρωσία είναι έτοιμη επίσης να προσφέρει στην Ελλάδα και ένα δάνειο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως στα τέλη Ιουνίου θα πέσει η πρώτη… φτυαριά στην Τουρκία για την κατασκευή του Turkish Stream, αφού πρώτα η Gazprom υπογράψει την τελική συμφωνία, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Turkish Stream, συνέχεια του οποίου θα είναι ο Greek Stream, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισ. κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Πέραν ωστόσο του αγωγού φυσικού αερίου, υπάρχει και η τράπεζα των BRICS που αναμένει τη θετική απάντηση της Ελλάδας στην πρόταση της Ρωσίας να γίνει το 6ο μέλος της. Θεωρείται πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας από την Αγία Πετρούπολη να πει το «Ναι», ανοίγοντας έτσι το δρόμο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις πέντε πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.
Αυτή θα ήταν σαφώς μία απάντηση προς τους δανειστές που επιμένουν να μην ανοίγουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Πηγές της κυβέρνησης διαχωρίζουν το ένα θέμα από το άλλο και τονίζουν «δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μην συμμετάσχουμε στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS ή να μην συναινέσουμε στο ρωσικό αγωγό, όταν αυτό είναι προς τον συμφέρον μας».
Κάτι τέτοιο πάντως προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ που βλέπουν την Ελλάδα να κινείται προς τη Ρωσία. Μάλιστα, ο ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ, Gal Luft, σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu είπε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το σχέδιο του ρωσικού αγωγού, οι ΗΠΑ θα περιμένουν το ΔΝΤ να ανταμείψει την Ελλάδα, εννοώντας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Η διατύπωση αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως εκβιασμός προς την Ελλάδα, αλλά σημασία έχει πως η προσέγγιση της χώρας μας με τη Ρωσία προκαλεί ήδη ισχυρές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την υλοποίηση του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, θα μπορούσαν, ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων μέσω του ΔΝΤ, να χρησιμοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στον οργανισμό και να επιβάλουν «τα θέλω» τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας τη θέση «κλειδί» στο να κλείσει η συμφωνία», υποστήριξε ο Gal Luft. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν το κάνουν μέχρι τώρα.
Όπως και να έχει, ο ρωσικό αγωγός και η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS αποτελούν ένα από τα δύο βασικά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα. Το άλλο είναι το Grexit. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν συμβεί, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, αφού το ξήλωμα της Ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
defencenet

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button