Το Νοσοκομείο Κέρκυρας επιασε πάτο…Η υποβάθμιση δεν θα γινει ανεκτή δηλώνει το Σωματείο εργαζομένων..

ΕΝΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα διαχρονικά προβλήματα στο μοναδικό νοσοκομείο της Κέρκυρας των Παξών και των Διαπόντιων νησιών, της πρωτοβάθμιας υγείας, καθώς επίσης των ΚΥ και του ΕΚΑΒ, παραμένουν άλυτα και επιδεινώνονται!! Χωρίς προηγούμενο είναι η ταλαιπωρία και η διαρκώς εντεινόμενη οικονομική αφαίμαξη των ασθενών και των οικογενειών τους, οι οποίοι προκειμένου να γίνουν καλά, να θεραπευτούν, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλα όμορα νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε ότι: Σύμφωνα με τον Νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου που βρίσκεται σε ισχύ από το 2017 : οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις του Λοιπού προσωπικού είναι 638 και του Ιατρικού κλάδου 132, ενώ καλυμμένες οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό προσδιορίζονται σε 299 και 68, αντίστοιχα. Όπως προκύπτει, η κάλυψη των οργανικών θέσεων βρίσκεται κάτω από το 40%, ενώ το διάστημα της τελευταίας 5ετίας οι αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 62 για το Γενικό Νοσοκομείο , χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη με μόνιμο προσωπικό. Νευραλγικής σημασίας κλινικές που αποτελούν βασικούς πυλώνες λειτουργίας σε ένα Νοσοκομείο, όπως η Καρδιολογική, η Παθολογική και η Πνευμονολογική, λειτουργούν χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, με οριακό προσωπικό ασφαλείας, ενώ η Χειρουργική και Ορθοπεδική κλινική λειτουργούν με μία Νοσηλεύτρια σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, όπως επίσης και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καλούμενες να καλύψουν τις ανάγκες εως 40 ασθενών!!!

Το έτος (2018) αναγκάστηκαν να παραιτηθούν τρεις αξιόλογοι -εξειδικευμένοι μόνιμοι ιατροί (Παθολόγοι) του νοσοκομείου μας, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από την υπερ-εφημέρευση και την υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Με την εκπνοή επίσης του έτους συνταξιοδοτήθηκε και ο Δ/ντης της Παθολογικής . Έως και σήμερα η Διοίκηση δεν έχει καταφέρει να προσλάβει κανέναν !!!! Η Παθολογική κλινική και το ΤΕΠ της Παθολογικής συνεχίζουν να λειτουργούν με 4 Παθολόγους 24ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο .

Ρωτάμε λοιπόν πως με γρήγορες διαδικασίες έχει προσλάβει Επικουρικούς άλλων ειδικοτήτων και εδώ δεν το έχει κάνει τα τελευταία 3 έτη ;Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός Παθολόγων ιατρών σε τέτοιο σημείο όπου καθίσταται αδύνατη ακόμη και η σύνταξη του μηνιαίου προγράμματος των εφημεριών;; Είναι δυνατόν Νευρολογική κλινική να λειτουργεί με δυο επικουρικούς Νευρολόγους ;; Για ποιούς λόγους εδώ και δύο χρόνια η Διοίκηση δεν έχει προκηρύξει και δεν έχει προσληφθεί Δ/ντης στην Πνευμονολική κλινική μετά τη συνταξιοδότηση του απερχόμενου 29/12/2109 ; Επί θητείας της τωρινής Διοίκησης έχει τεθεί το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης του κλάδου των βοηθών θαλάμου με προφορικές και γραπτές εισηγήσεις και εδώ επίσης δεν έχει βρεθεί καμία λύση . Στο Νοσοκομείο μας υπηρετούν μόνο 7 βοηθοί θαλάμων, εκ των οποίων οι δύο λείπουν με αναρρωτικές άδειες και καλούνται οι υπόλοιπες να καλύψουν όλες τις κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου. Σημειωτέον ότι είναι μεγάλης ηλικίας όλες τους και με προβλήματα υγείας .Αναγκάζονται για να πάρουν τα εβδομαδιαία τους ρεπό να είναι πολλές φορές δύο σε πρωινή βάρδια και μία στην απογευματινή βάρδια και φυσικά για κανονική άδεια αυτό το διάστημα ούτε να γίνεται λόγος .

Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι η λειτουργία του Φαρμακείου . Οι δυο Φαρμακοποιοί που υπάρχουν λείπουν με άδεια κύησης. Η διοίκηση είχε ενημερωθεί έγκαιρα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα (πριν 6 μήνες ). Το τμήμα του Φαρμακείου πλέον λειτουργεί με μια Επικουρική βοηθό Φαρμακείου και μία διοικητική υπάλληλο ,η οποία είναι στα πρόθυρα συνταξιοδότησης .Δεν υπάρχει ο αρμόδιος υπάλληλος ο οποίος θα γνωρίζει να εκτελεί τις προμήθειες και τις παραγγελίες φαρμάκων του Νοσοκομείου , του Ψυχιατρικού τομέα , όλων των δομών του Ψυχιατρείου , των πολιτών . Γιατί δεν λειτούργησε έγκαιρα η Διοίκηση ως όφειλε να προσληφθεί αρμόδιος υπάλληλος ώστε να υπάρχει το χρονικό διάστημα και να εκπαιδευτεί ; Στο τμήμα των χειρουργείων, προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες αίθουσες, το προσωπικό καλείται να εργάζεται με on kall εφημερίες, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα περισσότερες από τρεις αίθουσες . Στον κλάδο των τραπεζοκόμων εργάζονται 2 υπάλληλοι στην πρωινή βάρδια και 3 στην απογευματινή προσπαθόντας να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς όλου του Νοσοκομείου.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου αποτελείται από 7 υπαλλήλους. Είναι προφανές πως υπάρχει τεράστιο κενό στον έλεγχο και τη συντήρηση του τεράστιου όγκου εξοπλισμού του Νοσοκομείου, του Ψυχιατρικού τομέα, των Κέντρων Υγείας και των Ψυχιατρικών δομών . Τα Σαββατοκύριακα . απογευματινή και νυχτερινή βάρδιά , αργίες υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νοσηλευτικού ιδρύματος και ότι πορκύψει στις δομές του Ψυχιατρείου . Την ίδια ώρα, το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και εβδομαδιαίων ρεπό μόνο του Νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχεται πάνω από 12.000 εργάζιμες ημέρες . Αξονικός τομογραφος , μαγνητικός τομογράφος , ακτινολογικό , μαστογράφος . μέτρηση οστικής πυκνότητας , υπέρηχος , triplex αγγείων ..καλύπτονται μόνο από 7 γιατρούς , 12 τεχνολόγους και μία νοσηλεύτρια !!!! Αν είναι δυνατόν !!!!! Πέρα από τα μηχανήματα , χρειάζεται το απαραίτητο προσωπικό. Υπό αυτές τις συνθήκες καταδικάζονται οι εργαζόμενοι να μην μπορούν πλέον να …αρρωστήσουν ή να πάρουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται .. .

Εκτός αν σήμερα το 2019 την εποχή των υπερεξειδικεύσεων στην ιατρική θεωρούμε ότι ένας ακτινολόγος ή ένας τεχνολόγος μπορεί να κάνει τα πάντα και εξ ίσου καλά μάλιστα , από την κλασσική ακτινολογία ως μαγνητικό συντονισμό . Φυσικά όλα εις βάρος της υγείας του πολίτη .

Εξάλλου, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία είναι υποστελεχωμένα, τα κτίρια εγκαταλειμμένα, οι προϋπολογισμοί ελλιπέστατοι, το προσωπικό ελάχιστο, και οι ασθενείς καταλήγουν στην ουρά των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, ακόμη και για ένα τσίμπημα εντόμου!! Πρόσφατα μας έχει γίνει ενημέρωση ότι δώθηκε εντολή από την 6η ΥΠΕ από τον μήνα Αύγουστο (1/8/2019 ) να κλείσει το ΚΥ Αστικού Τύπου ( ΤΟΜΥ) και να λειτουργεί μόνο η πρωινή βάρδια από τις δύο Δ/ντριες , διότι δεν υπάρχουν ιατροί .Οι εφημερίες μέχρι τώρα γινόταν με συνδρομή του ΚΥ Αθανασίου και ΚΥ Λευκίμης .Όταν φυσικά λήξει και η μετακίνηση της μίας Δ/ντριας και επιστρέψει στην οργανική της θέση Κ.Υ Λευκίμης θα υπολειτουργεί και η πρωινή βάρδια !!!!

Όλοι μας γνωρίζουμε πως στο προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν συγχωρείται ούτε η καθυστέρηση ούτε η λανθασμένη επιλογή. Σε καθημερινή βάση, οφείλουν και πρέπει να σώζουν ζωές με μόνο δύο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια, για όλο το νησί της Κέρκυρας, και με πληθυσμό που κατά τους θερινούς μήνες υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αρκεί να υπολόγισει κάποιος τα κονδύλια που σπαταλούνται για την καθημερινή μεταφορά ασθενών και ασθενοφόρων σε Νοσοκομεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταφέροντας δεκάδες ασθενείς λόγω ελλείψεων μέσων και ειδικοτήτων του Ιατρικού κλάδου. Επίσης υφίστανται οικονομική και σωματική ταλαιπωρία οι ασθενείς που αναγκάζονται να διακομισθούν καθώς και το συγγενικό τους περιβάλλον. Ακριβώς, επειδή παραμένουν άλυτα τα προβλήματα, οι θέσεις και διεκδικήσεις μας έχουν αποκτήσει διαχρονική αξία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΑΙ 1. Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλους.

2.Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό,νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων,ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού της Κέρκυρας.

3. Αύξηση της κρατικης χρηματοδότησης του νοσοκομείου μας.

4. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

5. Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων.

6.Επαναλειτουργία ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Αυτά είναι μερικά από τα οξύ προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας και η δημόσια υγεία στο νησί μας .

Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης σημαίνει αυτομάτως, σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εξουθένωση του προσωπικού, υποβάθμιση του επιστημονικού έργου, απώλεια του επιστημονικού κύρους και έργου του Νοσοκομείου και ταυτόχρονα περιορισμός δραστηριοτήτων και λειτουργιών του . Βάσει των παραπάνω, εύλογα γεννάται το ερώτημα πως μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα το ένα και μοναδικό Νοσοκομείο που εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο, αλλά και τα Κ.Υ. που πλέον παρέχουν πολύ βασικές υπηρεσίες υγείας, και τελικά να καλύψουν με ασφάλεια τις ανάγκες των 115.000 μόνιμων κάτοικων και των πολυάριθμων επισκεπτών της Κέρκυρας, δεδομένης της τουριστικής περιόδου? Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι τεράστιες.

Βέβαια η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλες επείγουσες προτεραιότητες,όπως να μειώσει την φορολογία στους μεγαλοεπιχειρηματίες από το 29% στο 25% και στα διανεμόμενα κέρδη τους από το 15% στο 10%.Χαρίζοντας στους φαρμακοβιομήχανους 20 εκατ.ευρώ,διατάξεις που τις ψήφισε μαζί με την Ν.Δ.Αυτή είναι η<< πολύτιμη παρακαταθήκη>> που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ για να συνεχίσει το αντιλα΄ι΄κό της έργο στο χώρο της υγείας. . ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΟΤΙ: – Δεν θα δεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας Διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρεπή Δημόσια Υγεία.

Για το Δ.Σ. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΤΙΝΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

31/07/19

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button