Προκαλεί ο Ερντογάν με τρίτο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Και τρίτο γεωτρύπανο διαπραγματεύεται η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε, επίσης, ότι το Φατίχ συνεχίζει τη γεώτρησή του στην ανατολική Μεσόγειο και τώρα έστειλαν και το Γιαβούζ για γεώτρηση στο Μόρφου 1.

Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι το Γιαβούζ ξεκινά νέα γεώτρηση νότια της Κύπρου, ενώ εξέθεσε λεπτομερώς τις θέσεις και των υπόλοιπων τουρκικών ερευνητικών και γεωτρύπανων στη Μεσόγειο.

Σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, δήλωσε “συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό”. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το “το Γιαβούζ το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα. “Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε”, δήλωσε.

Tην δυσαρέσκειά της μέσω ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή αποκλειστική ζώνη εξέφρασε η Γαλλία.

«Η άφιξη του νέου τουρκικού γεωτρύπανου εντός της Κυπριακής Αποκλειστική Ζώνης αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτή δεν είναι μια φιλική κίνηση η οποία μπορεί να ενθαρρύνει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την κατάσταση αυτή με τον Κύπριο ομόλογό του και εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας. Στις 14 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξετάσει αυτές τις εξελίξεις και τις όποιεσδήποτε συνέπειες που προκύπτουν.»

pentapostagma

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button
Close