Yπ.Εθνικής Αμυνας «Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία»

Αποκαλυπτικός ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Οι ώρες είναι κρίσιμες, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Οι ΕΔ είναι ισχυρές και όποτε και εάν χρειαστεί, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα όμως η Κυβέρνηση  θα πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση του στόλου. Νέες φρεγάτες και μαχητικά πρέπει άμεσα να αγοραστούν, ενώ πρέπει να προχωρήσει και η ανάπτυξη εγχώριων UAV.

Πάντως το πρώτο βήμα με την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage έγινε.

«Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας το κλίμα και το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Σαφώς η συμπεριφορά μας προβληματίζει, και πρέπει να μας προβληματίζει αλλά όχι και να μας φοβίζει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, «γιατί στον βαθμό που οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση θα πρέπει να αισθανόμαστε πραγματικά ασφαλείς».

Μιλώντας στον Αντέννα, ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία «έωλη νομικά» και επισήμανε πως έχει προκαλέσει την αντίδραση και της ΕΕ.

Επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δει το περιεχόμενο της συμφωνίας, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα, όπως περιέγραψε, χαριτολογώντας ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε «θα μπορούσατε να την πάρετε από τον πρέσβη αλλά τον απομακρύνατε».

«Συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε» ήταν η αποτίμηση που έκανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Η Τουρκία παίζει παιχνίδια με το προσφυγικό»

Ερωτηθείς εάν σε κάποιο σημείο υπήρξε περιθώριο συζήτησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε πως η Τουρκία κλιμακώνει εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη συμπεριφορά όσον αφορά διεκδικήσεις που έχει στην Ανατολική Μεσόγειο και εξήγησε πως το προσφυγικό το έβαλε στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζήτησε η Τουρκία να αντιληφθεί πως έχει να κερδίσει αν συνεργαζόμενη με την Ελλάδα κάνει την Ευρώπη να κάνει αυτό που πρέπει στη διαχείριση του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα, όπως αφηγήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πως οι τουρκικές λιμενικές αρχές τώρα τελευταία δεν συνεργάζονται, σαν να αδιαφορούν ή να κλείνουν τα μάτια και πως χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Άμυνας εκτίμησε πως σε αυτό το θέμα θα υπάρξει κάποια πρόοδος, διότι, όπως είπε, «το πρόβλημα της Τουρκίας και του Ερντογάν είναι πως δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την Ευρώπη».

Ασφαλώς και παίζει παιχνίδι με το προσφυγικό, αλλά η συνεννόηση με την Ευρώπη είναι κλειδί στην πίεση που αντιμετωπίζει και η Τουρκία και η δική μας χώρα, πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας πως από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας καταρχήν στον έλεγχο των συνόρων, με τη φύλαξη αρχικά των χερσαίων συνόρων που είναι πιο διαχειρίσιμα.

«Ο Ερντογάν είπε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι»

«Δεν έφυγα από τη συνάντηση με την αίσθηση πως είδα ανθρώπους που είπαν ό,τι είχαν να πουν κι έφυγαν χωρίς να δοθεί η αίσθηση πως άκουσαν» συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «θεωρώ πως υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης αρκεί αν υπάρξει καλή διάθεση. Εμείς δείξαμε πως υπάρχει, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την Τουρκία, αυτό το δίμηνο μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη είδαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη και κλιμακούμενη προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αποκάλυψε μάλιστα πως ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στη συνάντηση πως οι τόνοι πρέπει να πέσουν «λες και εμείς είμαστε η πλευρά που κλιμακώνει».

Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως παρά το γεγονός πως το κλίμα έντασης δεν είναι και πραγματικό δείγμα προόδου, πρέπει να συνεχιστούν σαν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας. «Δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση» είπε και εξήγησε την ελληνική στάση λέγοντας: «Η ουσία είναι πως δεν βιαζόμαστε, πριν μάλιστα γίνει η χθεσινή συνάντηση, να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν. Θα σταθμίσουμε το κλίμα και θα αποφασίσουμε. Ως κανάλι επικοινωνίας όμως θεωρώ πως πρέπει αν είναι ανοιχτά ακόμα και σε περίοδο έντασης».

pentapostagma

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button