Telegraph: Η Ευρώπη κινείται ολοταχώς προς την οικονομική καταστροφή

teleΗ βρετανική εφημερίδα αναδεικνύει την Ελλάδα όπως και πολλές εφημερίδες της Ευρώπης σαν το πυροκροτητή που προκαλέσει την έκρηξη στην ΕΕ, «καταστρέφοντας» το ενιαίο νόμισμα, που ενώ όλοι από «μέσα τους το απεχθάνονται», κανένας μα κανένας  δεν κάνει τίποτα για το αντιμετωπίσει.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει κάτι καταστροφικά λάθος στο μέλλον της ενιαίας ευρωπαϊκής δύναμης» , δηλώνει  ο οικονομολόγος Roger Bootle στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph , σημειώνοντας ότι «η ρίζα του προβλήματος» είναι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ενώ η μάχη συνεχίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την ζώνη του ευρώ σε σχέση με τα μέτρα λιτότητας και τα σχέδια για την αποπληρωμή του χρέους, υπάρχουν φόβοι ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει «η επόμενη Ελλάδα», γράφει ο Βρετανός οικονομολόγος Roger Bootle στην έγκυρη εφημερίδα The Telegraph. Ο ίδιος σημειώνει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική καταστροφή της  ευρωζώνης.

Ο Bootle σημειώνει ότι, ενώ οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης δείχνουν μια αισιόδοξη οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν ορισμένες ανησυχητικές «τάσεις» σχετικά με την ανάπτυξη  διαφόρων χωρών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου( από το 2008 και μετά )  η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,4%, του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 3,4%, το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 2,2%, με την οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα να ανέρχεται σε μείον -6,4%  -7,3%, -9,5% και -26% αντίστοιχα, γράφει ο οικονομολόγος. Τα στοιχεία αυτά, στο πλαίσιο της ανάλυσης της έκρηξης των αγορών  της Ασίας οδήγησε πολλούς να σκεφτούν  ότι είναι καταδικασμένη η ενιαία ευρωπαϊκή οικονομία στην αποτυχία , αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

« Είναι σαφές ότι υπάρχει κάτι καταστροφικά λάθος στο μέλλον της λεγόμενης ευρωπαϊκής δύναμης»,  λέει ο Bootle. Οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ αντιμετωπίζει μια παρόμοια παρατεταμένη κρίση, σημειώνει ο ίδιος, αφορά την  σημαντική διαφορά μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων των διαφόρων χωρών της ζώνης του ευρώ, ειδικά των περιφερειακών χωρών. Ενώ η Γερμανία ήταν ανέκαθεν μία από τις πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας, η οποία οδήγησε και σε μια σοβαρή  διαφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον Bootle, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τη Γερμανία, θα είναι «δύσκολο να νικήσουν το γαλλικό μοντέλο, και  σύμφωνα με τους Γάλλους η απαξίωση του « γαλλικού τρόπου », μπορεί να μπλοκάρει το όλο σύστημα της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο η ύπαρξη της  στασιμότητας της  «γαλλογερμανικής ατμομηχανής», αλλά το ότι το » ευρωπαϊκό αυτοκίνητο» έχει βγει τελείως εκτός  δρόμου »,  δήλωσε ο Βρετανός οικονομολόγος.

Στην Ιταλία, συλλέγονται ήδη υπογραφές για την υποστήριξη ενός  παν-ιταλικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η οικονομία της Φινλανδίας με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας Juha Sipilä να προειδοποιεί  ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη μετά την Ελλάδα, η οποία θα αντιμετωπίσει την οικονομική κατάρρευση. Η Φινλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, με την αύξηση του κόστους εργασίας, την  μείωση του εργατικού δυναμικού και την μείωση των εξαγωγών προς την Ρωσία, συμβάλλοντας σε μια τριετή περίοδο ύφεσης, λέει ο Bootle.

Αναλύοντας την οικονομική κρίση της ευρωζώνης, ο οικονομολόγος σημειώνει ότι το «ευρώ» είναι η ρίζα του προβλήματος, «δεδομένου ότι η απουσία της  δημοσιονομικής ένωσης μεταξύ των χωρών έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου διάφορες χώρες με διαφορετικά προβλήματα ενώθηκαν κάτω από ένα κοινό  νόμισμα. Ο Bootle σημειώνει ότι αν η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης δεν δείχνει  κάποια σημάδια  βελτίωσης,  και «οι πολιτικοί που ώθησαν διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες στη ζώνη του ευρώ, θα φέρουν πολύ βαριά ευθύνη».

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,η κατάρρευση της ΕΕ είναι  ένα  γεγονός το οποίο έχει «προσδιοριστεί» από όλους τους οικονομολόγους, οικονομικούς δείκτες και μεγέθη της ευρωζώνης και απλά καταδεικνύεται κάθε μέρα. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Φιλανδία, κά χώρες θέλουν να φύγουν από το Ευρώ «τρέχοντας». Αυτό θα γίνει στο τέλος , ότι και να κάνουν οι Γερμανοί , οι οποίοι πάντα στο τέλος «χάνουν».

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button