Στα 6 Ναυτικά μίλια το Oruc Reis…

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο έφτασε στα 6,1 ναυτικά μίλια από την Ρω και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, στο ανατολικό άκρο της νέας Navtex . Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς όπως εκτιμάται, η Άγκυρα, επιδιώκει να παρασύρει την ελληνική πλευρά σε στρατιωτικοποίηση της έντασης. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί και ο ενδεχόμενος πλους του Oruc Reis, στα 6,1 ν.μ από τις ελληνικές ακτές αλλά και το γεγονός ότι τα προηγούμενα 24ωρα το τουρκικό πλοίο «έσπασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Απώτερος στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή, ώστε να διευρυνθεί η ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου (αν και όποτε αυτός ξεκινήσει) με τα θέματα που η Άγκυρα επιθυμεί.

Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας, είναι και το γεγονός ότι παρέτεινε την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή με νεα Navtex έως τις 27 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, αυτή τη φορά δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινός).

Παράλληλα, με ακόμα μια Navtex αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Τουρκία είχε προχωρήσει στην έκδοση τριών διαδοχικών Navtex, με τις οποίες επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ ανακοίνωσε ότι “ο μηχανισμός αποσυμπίεσης  της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή σε επίπεδο τεχνικο-στρατιωτικό”!

Και το Oruc Reis με τα πολεμικά πλοία που κάνουν βόλτες μεταξύ Καστελλόριζου-Ρόδου τι ακριβώς κάνουν; Ψάχνουν για τσιπούρες;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όχι στα 6,1 ναυτικά μίλια, αλλά στα… 6,005 (!!!) από τη νήσο Ρω (!!!) έφτασαν οι_ΧΥΔΑΙΟΙ τουρκαλάδες

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει χαθεί… η Ελλάδα με την στάση της, συναινεί στην διεκδίκηση από την Τουρκία, ανενόχλητο το Oruc Reis

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close