Σκανδιναβική επέκταση του ΝΑΤΟ – Ή κατάρρευση του ΝΑΤΟ?

Του Peter Koenig  Global Research, 19 Μαΐου 2022

Στις 16 Μαΐου 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με την υπόσχεση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ του 1991 στον τότε Ρώσο Πρόεδρο Γκορμπατσόφ, ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί ούτε εκατοστό ανατολικά από το Βερολίνο». Τότε τα συνολικά μέλη του ΝΑΤΟ ήταν 14, δύο στην Αμερική – ΗΠΑ και Καναδάς – και 12 στην Ευρώπη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η επέκταση ξεκίνησε γρήγορα και σήμερα το ΝΑΤΟ αριθμεί 30 μέλη, 28 στην Ευρώπη και τα ίδια δύο στην Αμερική. Τα περισσότερα από τα νέα μέλη βρίσκονται ανατολικά του Βερολίνου.

Η Φινλανδία έχει σύνορα 1.340 km με τη Ρωσία. Έτσι, ως χώρα του ΝΑΤΟ, θα γινόταν άλλη μια πραγματική απειλή για τη Μόσχα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία συμμάχησε με τη Ναζιστική Γερμανία πολεμώντας τη Σοβιετική Ένωση, όταν η ΕΣΣΔ έχασε περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους, στρατιώτες και πολίτες. Η Φινλανδία δεν έχει καθαρό ιστορικό έναντι της Ρωσίας.

Από την άλλη πλευρά, η Σουηδία δεν έχει σύνορα με τη Ρωσία και δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία τα τελευταία 300 χρόνια. Η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, δεν έχει απειληθεί καθόλου από τη Ρωσία. Έτσι, το να συνεργάζεται η Σουηδία με τη Φινλανδία εναντίον της Ρωσίας είναι κάτι πολύ περίεργο. Μια χώρα δεν αναζητά ούτε κάνει εχθρό από τη μια μέρα στην άλλη, όταν δεν υπήρχε απολύτως ούτε η ελάχιστη απειλή από τον «υποτιθέμενο» εχθρό. Τι συμβαίνει;

Δεδομένων των συνθηκών αυτών των δύο «ουδέτερων» χωρών που αλλάζουν ξαφνικά από «ουδέτερες» σε «επιθετικές» εναντίον της Ρωσίας, πρέπει να έχουν άλλους λόγους εκτός από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και οι δύο αυτές χώρες γνωρίζουν ακριβώς το παρασκήνιο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ενώ ο πόλεμος θα πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να αποφευχθεί και να αντικατασταθεί από διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις ανησυχίες της Ρωσίας – ανησυχίες που ενισχύονται από το γεγονός ότι πολλές προτάσεις για διαπραγματεύσεις που προτάθηκαν από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο απορρίφθηκαν από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelenskyy.

Ομοίως, μετά την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης, έγινε πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες, ιδίως από τον υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov, και παρόλο που πρώτα έγινε αποδεκτή, μετά απορρίφθηκε, γεγονός που έκανε τον κ. Lavrov να υποθέσει ότι ο κ. Zelenskyy δεν είναι ο κυρίαρχος άνθρωπος του εαυτού του, αλλά ακολουθεί οδηγίες. Δείτε παρακάτω τη συνέντευξή του στο Al Arabia.

Θα μπορούσε άραγε, ή μήπως είναι πολύ πιθανό ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εξαναγκάστηκαν από την Ουάσιγκτον και πιθανότατα από την Ευρώπη/ΝΑΤΟ να αποφασίσουν και να ζητήσουν την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ; H Σουηδία, λόγω της Βόρειας Θάλασσας, όπου η Ρωσία έχει κυρίαρχη παρουσία;

Ο τσάρος του ΝΑΤΟ, Stoltenberg, έχει επανειλημμένα πει ότι το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει ειδικά μέτρα (ή θα δημιουργήσει ειδικούς κανόνες;) για να επιταχύνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για αυτές τις δύο χώρες. Επανέλαβε επανειλημμένα ότι έως τον Ιούνιο του 2022 η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορούσαν ήδη να είναι ενεργά μέλη. Κανονικά, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να εισέλθει στη Συμμαχία ένα νέο μέλος του ΝΑΤΟ. Λοιπόν, για ποιο λόγο η βιασύνη, αν δεν υπάρχει απειλή;

Πριν από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και πριν από τη δυτική εκστρατεία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά της Ρωσίας, περίπου μόνο το ένα τρίτο, maximum το 40% των πολιτών και των δύο χωρών ήταν κάπως ευνοϊκοί προς το ΝΑΤΟ – μια ξεκάθαρη μειοψηφία.

Μετά την έναρξη του πολέμου και την εντελώς διαστρεβλωμένη αντιρωσική εκστρατεία προπαγάνδας ψέματος, η λαϊκή υποστήριξη για την είσοδο στο ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι εκτινάχθηκε στο 70%. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός που προωθήθηκε από τις δύο υποψήφιες χώρες για το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επαληθευτεί επιστημονικά, καθώς και τα δύο έθνη έχουν πληθυσμό με υψηλή μόρφωση. Γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν με το να γίνουν de facto εχθροί της Ρωσίας με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία ήταν υποψήφια για το ΝΑΤΟ πολύ πριν από το πραξικόπημα του Maidan του 2014. Στην πραγματικότητα, το πραξικόπημα του Maidan ήταν ένα εργαλείο για να επιταχυνθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία – ο Πρόεδρος Πούτιν – είπε από την αρχή ΟΧΙ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Όχι μόνο αναφερόταν στην υπόσχεση του 1991, αλλά και στη Συμφωνία του Minsk του 2014. Μετά το σχεδιασμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα του Maidan στο Κίεβο, το Πρωτόκολλο του Minsk τέθηκε υπό διαπραγμάτευση από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κάτω από τη Συμφωνία του Minsk, η Ουκρανία έπρεπε να παραμείνει ουδέτερη, αποστρατιωτικοποιημένη,  και «ποτέ» σε κανένα ΝΑΤΟ. Το Πρωτόκολλο απαιτούσε επίσης αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και ειδικό καθεστώς για τις δύο Δημοκρατίες του Donbas, το Donetsk και το Lugansk.

Η αποναζιστικοποίηση αναφερόταν κυρίως στα ναζιστικά τάγματα των Azov που τα τελευταία 8 χρόνια απειλούσαν και επιτίθεντο κυρίως εναντίον αμάχων στις δύο «ανεξάρτητες» Δημοκρατίες του Donbas, προκαλώντας κάπου 14.000 θανάτους, περίπου το ένα τρίτο των οποίων είναι παιδιά.

Η Ρωσία – ο Πρόεδρος Πούτιν και το μεγαλύτερο μέρος του Κρεμλίνου – είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους Ναζί της Ουκρανίας, καθώς συνεργάστηκαν με τη Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, όταν σκοτώθηκαν περίπου 27 εκατομμύρια Ρώσοι.

Το ΝΑΤΟ το γνωρίζει αυτό. Επομένως, το ΝΑΤΟ, υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον και ακολουθούμενο από τις Βρυξέλλες, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τη Ρωσία στέλνοντας πρώτα στρατιωτικούς «συμβούλους» και λαθραία όπλα στην Ουκρανία.

Για τις χώρες του ΝΑΤΟ βασικός στόχος είναι η κατάκτηση της Ρωσίας – πρωτίστως για τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους, καθώς και για την τεράστια επιφάνεια εδάφους, τη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη – και για τη δύναμη που θα έδινε η κυριαρχία της μεγάλης και πλούσιας Ρωσίας σε αυτό το άρρωστο δυτικό προσωπικό και εταιρική ολιγαρχία.

Κατά την προετοιμασία του πολέμου, παραδόθηκαν όπλα κρυφά από τη Δύση στην Ουκρανία. Τώρα, οι παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ και από τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ σε ισοδύναμο αξίας δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πλήρως ανοιχτές. Κανένα μυστικό. Ούτε καν κρυμμένο πια. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν έμμεσα την Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Τι είναι όμως το ΣΩΣΤΟ;

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τουλάχιστον, η κατάσταση επιδεινώθηκε από το απατηλό WEF (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) που επέβαλε τον τρόμο για τον κορωνοϊό, τα lockdown, τη δολοφονία της παγκόσμιας οικονομίας, τη δολοφονία του βιοπορισμού των απλών ανθρώπων, τη δολοφονία του μέλλοντος των παιδιών – που αντικατοπτρίζεται στο αυξανόμενο ποσοστό αυτοκτονιών εφήβων και περισσότερη ανείπωτη μιζέρια.  Όλα αυτά εξαφάνισαν την ανθρώπινη έννοια του ΣΩΣΤΟΥ και του ΛΑΘΟΥΣ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Διεθνής Κανόνας Δικαίου έχει εξαφανιστεί εντελώς. Κανείς δεν τον σέβεται πια. Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) της Χάγης, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεχθεί κανένα ισχυρισμό που αντίκειται στα συμφέροντα της Cabal, κυρίως δυτικών υπό την ηγεσία των Αγγλοσαξώνων – και των παράφρονων εύπορων χρηματοοικονομικών εταιρειών, BlackRock, Vanguard, State Street και Fidelity – δείτε αυτό.

Αλλά τώρα έρχεται στο προσκήνιο  ο βλάχος. Απλά  μια μικρή λεπτομέρεια. Σύμφωνα με το Άρθρο 10 του Συντάγματος του ΝΑΤΟ, και τα 30 μέλη της Συμμαχίας πρέπει να συμφωνήσουν για ένα νέο μέλος.

Η Τουρκία, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια ιδιαίτερα στρατηγική γεωγραφική και γεωπολιτική θέση, αντιτίθεται στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό με το πρόσχημα του Τούρκου Προέδρου Erdogan ότι «οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι “ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων”».  Αυτός [ο Erdogan] αναφερόταν στο αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP/C), τα οποία έχουν τεθεί εκτός νόμου από την Άγκυρα.

«Αυτές οι χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη αδιαμφισβήτητη στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Σουηδία είναι το κέντρο επώασης τρομοκρατικών οργανώσεων. Φέρνουν τρομοκράτες να μιλήσουν στα κοινοβούλιά τους… Δεν θα λέγαμε “ναι” στο να μπουν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας… Επρόκειτο να έρθουν τη Δευτέρα για να μας πείσουν. Συγνώμη, δεν χρειάζεται να ασχοληθούν», είπε ο Erdogan.

Το Σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα [16 Μαΐου 2022] ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη θα ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συζητήσουν το θέμα. Ο Erdogan, ωστόσο, έδειξε στη συνέντευξη Τύπου ότι τέτοιες συνομιλίες θα ήταν άνευ ουσίας. Δείτε αυτό από τη Le Monde International .

 Η Τουρκία μπορεί να είναι χώρα του ΝΑΤΟ, από τις πιο σημαντικές για τη Συμμαχία, λόγω της γεωγραφικής στρατηγικής της περιοχής και θέσης. Ωστόσο, η Τουρκία είναι επίσης σύμμαχος της Ρωσίας. Και τους τελευταίους μήνες και χρόνια, ο Erdogan κλίνει περισσότερο προς τη Ρωσία, προς την Ανατολή γενικά, παρά προς τη Δύση, προς τους δυτικούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Έχει άραγε παρατηρήσει ο Erdogan πόσο αναξιόπιστα, παραπλανητικά και δόλια συμπεριφέρεται η Δύση/ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο; Είναι πολύ πιθανό.

Προβλέποντας μια τέτοια κίνηση, ο Jens Stoltenberg είχε ήδη πει προ ημερών ότι εάν η Τουρκία ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ αντιτίθετο στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία – το ΝΑΤΟ θα εφάρμοζε ειδικά μέτρα για να ακυρώσει το Άρθρο 10 του ΝΑΤΟ. Δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα εφάρμοζε.

 Αλλά σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες, όλα είναι πιθανά.

Όταν το 2017, ο Τούρκος  Πρόεδρος Recep Erdogan έκλεισε μια συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον  Ρώσο  πρόεδρο  Vladimir Putin για την αγορά του εξαιρετικά εξελιγμένου ρωσικού συστήματος αεράμυνας S – 400, έγινε λόγος για πιθανή έξοδο της Τουρκίας από τη Συμμαχία. Πράγματι, η Τουρκία έχει «τιμωρηθεί» γι’ αυτό και, αν όχι όλες, πολλές κεφαλές πυρηνικού πολέμου που σταθμεύουν στην Τουρκία αφαιρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στην Ευρώπη, οι περισσότερες από αυτές στην Ιταλία.

Μήπως αυτή είναι πάλι μια στιγμή για να πει η Τουρκία και, πράγματι, να αποφασίσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και να επιδιώξει στενότερη συμμαχία με τη Ρωσία και την Κίνα – και την Ανατολή γενικότερα;

Η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή ίσως θα καλωσορίσει μια στρατηγική Τουρκία στο μαντρί της. Για την Τουρκία θα είναι μια αρκετά θετική εναλλακτική επιλογή στις συνεχείς απειλές και κυρώσεις από τη Δύση.

Θα κατέρρεε το ΝΑΤΟ, αν η Τουρκία αποφάσιζε να φύγει; Καλή απαλλαγή. Αυτό θα ήταν μια ευλογία για τον κόσμο.

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης πάνω ή κάτω. Ακολουθήστε μας στο Instagram, το Twitter και το Facebook. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Ο Peter Koenig  είναι γεωπολιτικός αναλυτής και πρώην Senior Economist στην Παγκόσμια Τράπεζα  και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπου εργάστηκε για περισσότερα από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Γράφει τακτικά για διαδικτυακά περιοδικά και είναι ο συγγραφέας του  Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed. και  συνσυγγραφέας του βιβλίου της Cynthia McKinney «When China Sneezes:  From the Coronavirus Lockdown to the Global Politico-Economic Crisis» ( Clarity Press – 1 Νοεμβρίου 2020).

Ο Peter είναι Ερευνητικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG). Είναι επίσης εξωτερικός Senior Fellow του Ινστιτούτου Chongyang του Πανεπιστημίου Renmin του Πεκίνου.

Η επιλεγμένη εικόνα προέρχεται από το InfoBrics

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι η Global Research

Πνευματικά δικαιώματα © Peter Koenig , Global Research, 2022

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button