Κούβελας στον Τράγκα: Η έγκριση των εμβολίων κατά του COVID 19 είναι υπό εποπτεία..(video)

Ο Δημήτρης Κούβελας Καθηγητής Φαρμακολογίας , μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή μου στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV και εξήγησε γιατί εγκρίθηκε από τους Διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η χρήση των εμβολίων κατά του COVID 19.
« Σήμερα μιλάμε για επιταχυνόμενη διαδικασία. Ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) λοιπόν σήμερα εξετάζει κατ’ εξαίρεση της διαδικασίας. Πρόκειται για μια κυλιόμενη διαδικασία, δηλαδή η εταιρία μπορούσε να φέρνει σταδιακά ότι στάδιο έρευνας είχε. Αυτό το κατάφετε στους αξιολογητές και πήγαιναν παρακάτω χωρίς να χάνουν χρόνο. Η έρευνα λοιπόν πήγε παράλληλα με την αξιολόγηση. Αποτέλεσμα ήταν να κερδίσουν πάρα πολύ χρόνο. Το δεύτερο πράγμα που συνέβη είναι ότι στον ΕΜΑ δεχθήκαμε πάρα πολλά πράγματα λόγω των συνθηκών που επιβλήθηκαν.»
« Η έγκριση που θα γίνει δε θα είναι τελική έγκριση αλλά έγκριση υπό συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ισχυρότερη εποπτεία του πως πάει το προϊόν , δηλαδή θα προσέχουμε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Αν κάτι στραβώσει άμεσα θα σταματήσει η χρήση του προϊόντος.»
Ερωτηθείς ο κος. Κούβελας γιατί ενώ στο παρελθόν χρειαζόντουσαν πολλά χρόνια για την δημιουργία εμβολίων σήμερα αυτό το εμβόλιο δημιουργήθηκε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα: « Σήμερα έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές. Αυτή τη στιγμή με υπολογιστική προσέγγιση μπορούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για τη Σύφιλη, η σαλφασάνη χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν 605 προϊόντα που απέτυχαν και το 606 ήταν το χρήσιμο. Οι υπολογιστές έχουν επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες γιατί συγκρίνουν χημικές δομές. Αρά μπορούμε πιο γρήγορα να πάρουμε αποφάσεις πιο είναι το σωστό.
Το δεύτερο είναι η βιοτεχνολογία, αυτή τη στιγμή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οργανισμό για να παράξει για εμάς αυτά τα προϊόντα. Στο παρελθόν τα βιολογικά ήταν μόνο οι πενικιλίνες που τις έβγαζαν οι μύκητες. Τώρα σε δεύτερο χρόνο καταφέραμε να αλλάξουμε το γονιδίωμα των μυκητών και να μας βγάζουν βελτιωμένες πενικιλίνες και αντιβιοτικά.»

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close