To Ιραν επιτέθηκε με drones στο Ισραήλ σε απάντηση για το κτύπημα στην πρεσβεία του..
Η απόφαση του Ιράν να χρησιμοποιήσει drones για να επιτεθεί σ το Ισραήλ, τη νύχτα της 13ης Απριλίου, κήρυξε μια «νέα εποχή» του πολέμου με drones από την Τεχεράνη. Τα drones χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από πολλές χώρες. Για παράδειγμα, το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που πρωτοστάτησε στη χρήση drones στον πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν, επίσης, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Predator, πρώτα για επιτήρηση τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια για στοχευμένα χτυπήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η Κίνα, από την άλλη, έγινε υπερδύναμη των drones, κυρίως στον εμπορικό τομέα, με τις πωλήσεις drones της DJI να έχουν εκτοξευθεί.
Τώρα, φτάσαμε πλέον, στην ιρανική εποχή των drones. Είναι μια εποχή των «πολέμων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών» του Ιράν και αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του Ισραήλ, χωρίς, όπως όλα δείχνουν, αποτέλεσμα αφού το 99% αυτών των οπλικών συστημάτων αναχαιτίστηκαν από το Τελ Αβίβ, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιορδανία.
Δείτε live εικόνα από την περιοχή:
«Ένας πόλεμος σουρεάλ»
Ο πόλεμος του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ένας «σουρεαλιστικός πόλεμος», επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές. Τις τελευταίες 10 ημέρες υπήρχε η αίσθηση αλλά και τα στοιχεία από τις Μυστικές Υπηρεσίες, ότι το Ιράν θα χτυπούσε το Ισραήλ για να το «τιμωρήσει» για την αεροπορική επιδρομή που έγινε στη Δαμασκό την 1η Απριλίου και σκότωσε έναν διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.
Το Ιράν κατηγόρησε άμεσα το Ισραήλ και δήλωσε ότι θα εκδικηθεί για την επίθεση αυτή. Αρχικώς έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του στη Δαμασκό για να εξασφαλίσει υποστήριξη, κάτι που εκ του αποτελέσματος, δεν μπόρεσε να το επιτύχει. Ο Ιρανός διπλωμάτης του Ιράν τηλεφώνησε, επίσης, στις περισσότερες χώρες του Κόλπου και μίλησε με τον Ιρακινό ομόλογό του. Κάπως έτσι προετοιμάστηκε το σχέδιο του Ιράν για να επιτεθεί το Ισραήλ.
Τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν αναφορές ότι το Ιράν θα μπορούσε να κάνει χρήση των drones. Σημειώνεται ότι το Ιράν διαθέτει, επίσης, βαλλιστικούς πυραύλους. Έχει χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ το 2020- ως απάντηση στη δολοφονία του αρχηγού της δύναμης Quds του IRGC Qasem Soleimani. Ακόμη το Ιράν χρησιμοποίησε drones και πυραύλους κρουζ για να επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία το 2019.
Πρόσφατα, τον Ιανουάριο,η Τεχεράνη χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Συρίας και του Πακιστάν, ισχυριζόμενη ότι στόχος της ήταν τρομοκράτες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές αμυντικών θεμάτων, στην ουσία το Ιράν δοκίμαζε την ακρίβεια των πυραύλων του, ειδικά των Fatah 110 που χρησιμοποίησε για να χτυπήσει Κούρδους αντιφρονούντες στο Κόγια του βόρειου Ιράκ το 2018.
Το Ιράν διαθέτει επίσης πυραύλους κρουζ. Έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ κατά της Σαουδικής Αραβίας το 2019. Επιπλέον, οι Χούτι, οι αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ για να επιτεθούν στο Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο είναι το οπλοστάσιο των ιρανικών πυραύλων κρουζ.
Οι ιδιότητες των drones
Το Ιράν, όπως είναι ήδη γνωστό, επέλεξε τα drones στην πρώτη του επίθεση εναντίον του Ισραήλ επειδή τα drones έχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες. Για παράδειγμα τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα δεν είναι πολύ μεγάλα, μόνο μερικά μέτρα μήκος και δύο μέτρα πλάτος με κεφαλή περίπου 40 κιλών εκρηκτικών. Επίσης είναι φθηνά και αναλώσιμα. Μπορούν να πετάξουν μια διαδρομή προγραμματισμένα και πετάνε σε σχετικά χαμηλό ύψος, όπως τα είδαμε και τη νύχτα που πέρασε πάνω από τον ουρανό του Ιράκ, της Ιορδανίας ή του Ισραήλ.
Εχουν επίσης αρκετά μεγάλη εμβέλεια αλλά είναι σχετικά αργά κάτι σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και άμεσα ακόμη και αν αλλάξουν κατεύθυνση, σε αντίθεση με έναν πύραυλο που πετά σε τροχιά. Η στόχευσή τους είναι σχετικά ακριβής και το μεγάλο πλεονέκτημά τους ότι μπορούν να εκτοξευθούν από διάφορες πλατφόρμες, ακόμα και από την καρότσα ενός φορτηγού.
Όμως δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο. Για παράδειγμα τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τις εγκαταστάσεις Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας το 2019, βλάπτοντας τις εξαγωγές ενέργειας της χώρας, κάτι που οδήγησε στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του drone Shahed 136
Ο κινητήρας του είναι τετρακύλινδρος δίχρονος 550 κυβικών εκατοστών και βρίσκεται στο πίσω μέρος της ατράκτου. Η απόδοσή του είναι 50 ίππποι στις 7.500 στροφές και το βάρος του 15 κιλά.
Η ταχύτητά του φθάνει εως 185 χιλίομετρα την ώρα και η εμβέλειά του είναι πάνω από 2.000 χιλιόμετρα.
Είναι φτιαγμένο από στυνθετικά υλικά και έχει μικρό ίχνος σε ραντάρ. Επίσης πετάει σε χαμηλό ύψος.
Η πολεμική του κεφαλή που βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του σκάφους έχει βάρος 40 κιλά και μπορεί να παραχθεί από οποιοδήποτε εργοστάσιο πυρομαχικών.
Τέλος το κυρίως αεροσκάφος ζυγίζει 200 κιλά, με άνοιγμα πτερυγίων 2,5 μέτρα και 3,5 μέτρα με ακροπτερύγια.
Δοκιμασμένα στην Ουκρανία, η βελτίωσή τους και τα ιρανικά… καλάσνικοφ
Η εμπειρία της Ρωσίας με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έδωσε την ευκαιρία στους Ιρανούς να βελτιώσουν την ακρίβεια των drones, τους ελιγμούς τους και την εμβέλειά τους. Άλλωστε τα drones του Ιράν εξάγονται μαζικά σε φιλικές χώρες προς την Τεχεράνη και δοκιμάζονται πολύ πιο συχνά στο πραγματικό πεδίο μάχης. Το Ιράν θέλει να κάνει το drone «Shahed 136» και άλλους τύπους το best seller της ιρανικής πολεμικής βιομηχανίας, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν οι Σοβιετικοί για το AK-47 (καλάσνικοφ). Στην ουσία, τα ιρανικά drones είναι η εκδοχή του AK-47, επειδή αυτό έχει γίνει ένα μοναδικό ιρανικό όπλο όταν χρησιμοποιείται ως οπλικό σύστημα- καμικάζι.
Όλα, πλέον δείχνουν, ότι εισήλθαμε στην εποχή του ιρανικού drone, σε μια εποχή που φαίνεται να έρχεται από πολλά χρόνια πίσω, σαν ένα τρένο που κινείται αργά αλλά τελικά φτάνει στον προορισμό του.
Η ψυχολογική πίεση στους κατοίκους του Ισραήλ
Ένας ακόμη λόγος που το Ιράν επέλεξε τα drones για την επίθεση είναι και η ψυχολογική οπτική της κίνησης. Σύμφωνα με το Sky News, αυτό επετεύχθη καθώς οι Ισραηλινοί, σε όλη τη χώρα, δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου καθώς γνώριζαν ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους και πετούσαν πάνω από τα κεφάλια τους.
zougla.gr