Η Ρωσία ετοιμάζει τακτικά πυρηνικά όπλα και το «Χέρι του Νεκρού»
Το λουτρό αίματος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν φαίνεται να έχει διδάξει στην ανθρωπότητα, ότι κάθε είδους άμεση αντιπαράθεση μεταξύ υπερδυνάμεων έχει ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς, οι πολιτικές ελίτ τζογάρουν με πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε αφανισμό ολόκληρο τον κόσμο. Οι δυτικές ελίτ θεωρούν ότι η ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για το δυτικό σύστημα, που θα επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου τα κέντρα εξουσίας τους θα είναι σαφώς αποδυναμωμένα. Προς αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης της ουκρανικής άμυνας, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στο έδαφος της Ρωσίας, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το Κίεβο θα επιμείνει σε περιορισμένα χτυπήματα εναντίον σχετικά ασήμαντων στόχων. Αντίθετα, είναι πιθανό να στοχεύσει σε κρίσιμες υποδομές ασφαλείας, με την ελπίδα να προκαλέσει μια αμείλικτη ρωσική απάντηση, η οποία με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο στο ΝΑΤΟ να επικαλεστεί το Άρθρο 5 και να εμπλακεί de facto σε έναν θερμό πόλεμο. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για να παραμείνει το καθεστώς Ζελένσκι στη ζωή. Τίθεται όμως ένα ζήτημα: Ρωτήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός αν θέλει να πεθάνει για το Ζελένσκι;
Το Κίεβο επιδιώκει την κλιμάκωση
Η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα από την αρχή του πολέμου να προκαλέσει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, προκαλώντας μία δυναμική ρωσική αντίδραση, γεγονός που θα προκαλούσε ενδεχομένως την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Δύση με μια σειρά από μικρά βήματα κλιμάκωνε την εμπλοκή της, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σήμερα στο κατώφλι του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα σήμερα δεν βρισκόμαστε απλώς στο κατώφλι, αλλά ήδη στο όριο, πέρα από το οποίο, εάν δεν πρυτανεύσει η λογική, θα καταρρεύσει κάθε taboo σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.
Εάν με τη χρήση των δυτικών όπλων οι ουκρανικές δυνάμεις επιτύχουν οδυνηρά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, θα πρέπει να αναμένονται ισχυρά αντίποινα από την πλευρά της Ρωσίας. Ένας πιθανός στόχος θα ήταν η βάση Ρζεσζόφ που είναι ο υλικοτεχνικός κόμβος στην επικράτεια της Πολωνίας, όπου φυλάσσονται οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ για παράδοση στην Ουκρανία. Η αλληλουχία των γεγονότων σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη: Η Ρωσία χτυπά την Πολωνία. Το ΝΑΤΟ επικαλείται το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας, με την υφήλιο να οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει πυραύλους στη Ρουμανία και την Πολωνία (με την αιτιολογία ότι ο στόχος τους ήταν να «αμυνθούν εναντίον του Ιράν»). Οι βάσεις στις δύο χώρες «φιλοξενούν» πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν αυτοί οι πύραυλοι στη Μόσχα θα ήταν 9 λεπτά από την Πολωνία και 10 λεπτά από τη Ρουμανία.
Στην περίπτωση εγκατάστασης πυραύλων στην Ουκρανία, αυτή η προθεσμία θα έπεφτε σε μόλις 7 λεπτά (και αν επρόκειτο για υπερηχητικό πύραυλο, τον οποίο δεν διαθέτουν ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η προθεσμία θα ήταν μόνο 2 έως 3 λεπτά, επιφέροντας αδυναμία αντίδρασης από τη Μόσχα. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι υπαρξιακός για τη Ρωσία, τον οποίο θα συνεχίσει με όποιοδήποτε κόστος.
Η ειρήνη παίζεται σε ρώσικη ρουλέτα
Το να απειλείς μια χώρα όπως η Ρωσία είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Μόσχα μπλοφάρει με την απειλή χρήσης πυρηνικών, με τη Ρωσία όμως να έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ποιο είναι το αμυντικό της δόγμα. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζοντας την αυτοκαταστροφική εξάρτηση από τις ΗΠΑ παραβλέπουν, ότι θα είναι τα πρώτα θύματα μίας πυρηνικής σύγκρουσης, που θα έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες καθώς, οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι κατά κανόνα, οντότητες με μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό.
Η Πολωνία θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι τα πεδία θερμοπυρηνικών όπλων της Μόσχας στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ από μόνα τους, θα ήταν αρκετά για να μετατρέψουν την χώρα σε μια ραδιενεργή έρημο σχεδόν για πάντα – σε δευτερόλεπτα. Όσο για το υπόλοιπο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι νέοι IRBM (βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς) μπορούν να κάνουν το ίδιο – μέσα σε λίγα λεπτά. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, θα χρειαζόταν λίγο περισσότερο (έως και μισή ώρα στο καλύτερο σενάριο). Το στρατηγικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μπορούσε να επιτεθεί στη Ρωσία ατιμώρητα.
«Είναι μια εντελώς απερίσκεπτη ιδέα να εξαπολύσουμε πυραυλικές επιθέσεις στη Ρωσία, ακόμη κι αν οι Αμερικανοί, έχουν την δυνατότητα», έχει δηλώσει ο Βρετανός (ελληνικής καταγωγής) αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης. Σύμφωνα με τον Μερκούρη, «η Ρωσία θα μπορέσει να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο». Θεωρεί επίσης ότι, «οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσουν την απάντηση της Ρωσίας». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι αμερικανικές ελίτ δεν ανησυχούν καθόλου για την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στο απελπισμένο βήμα των ΗΠΑ». Στην περίπτωση πάντως, που η σύγκρουση επεκταθεί με ανταλλαγή στρατηγικών πυρηνικών επιθέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η ζημιά που θα προκαλείτο στις οικονομίες και στους στρατούς και των δύο χωρών, θα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει δώρο ο πλανήτης στην Κίνα! Εάν δε ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας τότε η εναπομείνασα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα είναι αρκετά ασυνήθιστη. Στο πνεύμα του Mad Max…
Η υφήλιος σε περιπέτειες
Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθούσε προηγουμένως να διατηρήσει ένα επίπεδο «εύλογης άρνησης», τώρα μιλά ανοιχτά για χτυπήματα σε μια χώρα με το μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. «Ο Μπάιντεν εν γνώσει του ή άθελά του, φέρνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης πολύ πιο κοντά, αφού άκούει «νεοσυντηρητικούς» συμβούλους που πραγματικά δεν έχουν ιδέα για τους πυρηνικούς κινδύνους», είπε η πρώην αναλύτρια του υπουργείου Άμυνας και συνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ Κάρεν Κβιατκόφσκι.
Η επίθεση σε ρωσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν σχεδιαστεί ως μέρος της πυρηνικής τους άμυνας, μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως πρόδρομος για ένα πρώτο χτύπημα – ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα. «Όταν χτυπάς τα ραντάρ πυρηνικής άμυνας κάποιου, τα μάτια του, τα αμυντικά του συστήματα, τότε σε κανονική πολεμική στρατηγική θα πρέπει να περιμένεις απάντηση», δήλωσε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους δόγματα σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Μπάιντεν πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας απαγορεύει τα πρώτα πυρηνικά χτυπήματα, αλλά επιτρέπει τη χρήση των πυρηνικών όπλων ως αντίποινα σε επίθεση με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή σε συμβατική επίθεση τόσο σοβαρή που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους. Αν οι σύμβουλοι του Μπάιντεν πιστεύουν ότι μπορεί να χτυπηθεί σκληρά η Ρωσία, χωρίς να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, τότε η λανθασμένη εκτίμηση θα βάλλει την υφήλιο σε περιπέτειες..
Η Ρωσία ετοιμάζει τα Τακτικά Πυρηνικά Όπλα (TNW)
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές παρατηρείται μια μαζική αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και πυρηνικές ασκήσεις που η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσπαθεί να αποκρύψει. Αναφέρεται επίσης ότι, «κοντά στα ρωσικά σύνορα, αυξάνονται οι αναγνωριστικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, κλιμακώνεται η ένταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μάχης των στρατευμάτων της συμμαχίας, κατά την οποία επεξεργάζονται σενάρια για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης πυρηνικών επιθέσεων στο έδαφός μας».
Αυτό δεν αφήνει στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσφατα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που περιελάμβαναν προσομοιωμένη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων (TNWs). Το Κρεμλίνο κατέχει όχι μόνο το πιο ισχυρό στρατηγικό οπλοστάσιο του κόσμου, αλλά διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό TNW, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών οβίδων για τους σχηματισμούς πυροβολικού του. Ο τελευταίες δηλώσεις των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η συλλογική Δύση είναι σε σύγχυση και στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ήττα του καθεστώτος Ζελένσκι, διακινδυνεύει την παγκόσμια ειρήνη.
Ωστόσο η Βορειοατλαντική Συμμαχία φαίνεται να έχει ξεχάσει το σύστημα «Περίμετρος» της Μόσχας (γνωστό στο ΝΑΤΟ ως «το Χέρι του Νεκρού») που εξασφαλίζει αντίποινα ακόμη και στην περίπτωση που ολόκληρη η ρωσική ηγεσία εξοντωθεί σε ένα πιθανό «χτύπημα αποκεφαλισμού». Επιπλέον, τα παγκόσμιας κλάσης πυρηνικά υποβρύχια του Κρεμλίνου εξασφαλίζουν επίσης αποτροπή ακόμη και αν η Ρωσία έπαυε να υπάρχει. «Τα οκτώ SSBN κλάσης Borei φέρουν το καθένα 16 SLBM R-30 Bulava, (υποβρύχιοι βαλλιστικοί πύραυλοι). Κάθε πύραυλος είναι οπλισμένος με έως και δέκα θερμοπυρηνικές κεφαλές MIRV 150 κιλοτόνων. Για να κάνουμε σύγκριση, η βόμβα της Χιροσίμα, ήταν 15 κιλότονοι.
Το γνωστό στη Δύση ως «Νεκρό χέρι», όταν ενεργοποιηθεί, εκτοξεύει αυτόματα μεγάλο αριθμό πυραύλων (σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, έως και το 30% όλων των ICBM με πυρηνικές κεφαλές που έχει η Ρωσία), σε καθορισμένους στόχους. Σε μια κρίση που μπορεί να σημαίνει ένα πρώτο χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στρατιωτικοί διοικητές, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την «Περίμετρο». Η «Περίμετρος» εγγυάται ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει ακόμη και αν εξουδετερωθούν όλες οι ένοπλες δυνάμεις της.