H άφιξη των εμβολίων και οι πανηγυρισμοί

Aρθρο του Απόστολου Αποστόλου.

Ήρθαν τα εμβόλια και κάποιοι έτρεψαν να τα υποδεχτούν με κουρελιασμένα άσματα, με χειροκροτήματα, με πανηγυρισμούς, με συμπεριφορές που αρμόζουν σε κατακτημένους όταν βλέπουν τους απελευθερωτές.

Η βαλκάνια νεοελληνική στάση των μαστοδοντικών για μια ακόμη φορά δίνει παράσταση. Το γκροτέσκο δίνει τα ρέστα του, η παραληρηματική παραίσθηση στο κόκκινο. Η σωτηρία ήρθε, φωνάζουν τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά από  τον κωρονοϊό.

Το φάντασμα του φόβου δίνει τη θέση του στην τεχνικά ερεθισμένη φαντασία της σωτηρίας. Αυτό αποτελεί εξάλλου και  το “sacces story” που έχει επιμεληθεί  ως αφήγημα η κυβέρνηση.

Το εμβόλιο είναι κατά βάση το συνοδευτικό φαινόμενο της κυβερνητικής υποκρισίας. Αφού άφησε η κυβέρνηση  να εισβάλλει ο κορωνοϊός πότε με τους τουρίστες, πότε με τους εργάτες γης, πότε με τα σαρδελοποιημένα μέσα συγκοινωνίας, τώρα φέρνει το υπέρ-όπλο για να «σώσει» το πόπολο.

Ειρωνεία; Μπορεί;  Έτσι και αλλιώς ξέρουμε ότι η πολιτική πάντα μετατρέπει την ειρωνεία σε ανταλλάξιμο όφελος μιας εικόνας.

Ανοίγω την πόρτα στη σωτηρία και της αποδίδω δύναμη μόνο και μόνο για να εξαπατήσω τους πολλούς φαίνεται να πιστεύει ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου  θα μας πει η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερα να κάνω δόγμα, να πείσω,  ότι η υποταγή του υπηκόου χαρακτηρίζεται από αρετή και  θα αποδείξω τώρα ότι και το πρωτοχρονιάτικο δώρο (έτσι δεν αποκαλούν τα κανάλια το εμβόλιο) απαιτεί  πάντα ένα  αντίδωρο.

Ποιο όμως αντίδωρο από τους πολίτες  περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Την παρατεταμένη υποταγή, τον «αυτοθέλητο» εθελοδουλισμό, και την  αυτό-ομολογία της κατεστημένης δυνάστευσης.

Κλόουν και αρλεκίνοι των τηλεοπτικών καναλιών, μανδαρίνοι και ιατρογνώμονες «υγειοσκέψιοι» της κοινωνικής –υγειονομικής ορθοταξίας, θα δώσουν τα εσβησμένα φώτα τους για να  πουν στην οχλική αγέλη πόσο τυχερή είναι  με την άφιξη του εμβολίου.

Αν έστρεφαν όμως το βλέμμα τους οι  κυκλόπιοι στην εσπερία, μιας και διατείνονται ότι είναι κοσμοπολιτισμένοι θα έβλεπαν πως υποδέχτηκαν οι άλλες κυβερνήσεις τα εμβόλια.

Στη Γαλλία απαγορεύτηκαν οι πανηγυρισμοί γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες, τα εμβόλια οδηγήθηκαν στις αποθήκες και με μέτρο, με σκέψη και αρκετό δισταγμό θα χρησιμοποιηθούν.

Εμείς «εκδημοκρατισμένοι και συφιλιδικοί» όπως θα έλεγε ο Μπωντλαίρ τρέχουμε να γιορτάσουμε την άφιξη του εμβολίου, αλλά παραμένουμε κατ’ ουσία στην ελαφρότητα, του προσκυνημένου, στην οριζοντίωση του δούλου, στο «Ναι σ’ όλα».

Εξαρτημένοι στις άπλερες υποσχέσεις, θαμπωμένοι από τα πυροτεχνήματα και αγιάτρευτα επαρχιώτες τρέχουμε για χάντρες και καθρεφτάκια.

 Όμως πρώτα από όλα πρέπει να εμβολιαστούμε στη Δημοκρατία που σημαίνει  ότι θα γίνουμε προσεκτικοί σε ωκεάνιες  φλυαρίες, θα καταργήσουμε τις οσφυοκαμψίες, θα απενοχοποιηθούμε από τους πνευματικούς επαρχιωτισμούς μας, και θα προφυλαχτούμε από μελλοντικές απειλές αυταρχικότητας και αντιδημοκρατικές συνήθειες.

Για να γίνουν όμως αυτά απαιτείται πρώτα και κύρια ένα εμβόλιο δημοκρατίας. Αυτό ας κάνουν πρώτα οι πολιτικοί αρχηγοί. Αλλιώς με το να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού σε κοινή θέα και με ζωγραφισμένα χαμόγελα είναι σαν να τζογάρουν στον αέρα.

Δεν δημιουργούν κλίμα υποδοχής και εμπιστοσύνης κάνοντας το εμβόλιο  του κορωνοϊού, ούτε θα δημιουργήσουν εμβολιαστικό προσκοπισμό και αυτό γιατί οι περισσότεροι νεοέλληνες μπορεί να ανθίζουν προς χάρη της επιπολαιότητας τους, αλλά αντιλαμβάνονται τις πολιτικές βάρδιες της υποκρισίας.

Γνωρίζουν καλά ότι η Δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο κάνει ρεπό χρόνια τώρα, και ότι δεν υπάρχει πολιτική παρά μονάχα διαχείριση. Ξέρει  ο νεοέλληνας από θεατρινισμούς τηλεπωλητικής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα αν δίνει πλειοψηφίες σε μετρήσεις που κάνουν τα κόμματα και οι χρηματοδότες τους. Καταλαβαίνει ο νεοέλληνας ότι κάτι πάει στραβά στον κόσμο που όλοι μοιραζόμαστε, κάτι βρωμάει με τον ιό και τα εμβόλια και αυτό γιατί όσοι έσπευσαν να τον ενημερώσουν έδειξαν ότι ήταν σε ρόλο μαριονετίστα.

Απόστολος Αποστόλου Δρ. Φιλοσοφίας

Δείτε περισσότερα

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close