Big Brother η Εφορία

Κάθε ευρώ που δαπάνησαν οι φορολογούμενοι θα γνωρίζει η Εφορία αν γίνουν πράξη όλα τα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως αποτυπώνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης έως το 2017 το οποίο για φέτος προβλέπει 300.000 ελέγχους.

 

Η Εφορία όπως την ξέραμε έως πριν από λίγα χρόνια παραχωρεί τη θέση της σε μια φορολογική διοίκηση στην οποία μυστικά και ψέματα δεν χωρούν. Θα γνωρίζει εκ των προτέρων από το εάν ο φορολογούμενος βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης διαζυγίου έως τις φαρμακευτικές του δαπάνες, όχι με βάση τι δηλώνει αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.

 

Θα εισπράττει ληξιπρόθεσμα χρέη με συνοπτικές διαδικασίες κατασχέσεων, στέλνοντας e-mail στους φορολογούμενους κάθε μήνα αν χρωστούν φόρους. Θα διασταυρώνει διαρκώς στοιχεία για να βρει από τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ έως τα εισοδήματα που έγιναν σπίτια, αυτοκίνητα και χλιδάτη διαβίωση μακριά από τα μάτια της Εφορίας. Οι αλλαγές είναι ήδη ορατές. Τον Μάρτιο έκαναν πρεμιέρα οι έλεγχοι με βάση τις έμμεσες τεχνικές. Πέντε φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 2,2 εκατ. ευρώ καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες τους ήταν μεγαλύτερες από τα έσοδά τους και με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου αν ένας φορολογούμενος έχει δαπανήσει περισσότερα από όσα έχει δηλώσει ότι έχει εισπράξει και όσα φαίνονται στην τράπεζα δεν μπορεί παρά να έχει κλέψει την Εφορία. Η διαφορά θεωρείται εισόδημα και φορολογείται κανονικά. Οι δύο πρώτοι πλήρωσαν ήδη φόρους και πρόστιμα 430.558 ευρώ.

 

Στην Εφορία της νέας εποχής το χαρτί, είτε είναι χρήμα είτε είναι δήλωση, δεν φαίνεται να έχει θέση. Κάθε είδους δήλωση θα γίνεται ηλεκτρονικά, οι ηλεκτρονικές πληρωμές φόρων θα εμπλουτιστούν με σύστημα πάγιων εντολών χρέωσης του τραπεζικού λογαριασμού κατόπιν εντολής του φορολογουμένου ενώ δηλώσεις φόρων και εισφορών θα υποβάλλονται ενιαία για να γίνονται απευθείας

διασταυρώσεις. Αναλυτικά, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ: 

 

1. Πληροφορίες από παντού

Ήδη συλλέγονται στοιχεία από τράπεζες, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και κλινικές, εταιρείες τηλεφωνίας. Οι πηγές τώρα εμπλουτίζονται. Έως το τέλος του έτους θα αντλούνται στοιχεία από το ΙΚΑ, το Κτηματολόγιο και τον ΕΟΠΥΥ, από δικηγορικούς συλλόγους, λιμεναρχεία, γραμματείες δικαστηρίων, συμβολαιογράφους και λοιπά ΝΠΔΔ και από το Εθνικό Δημοτολόγιο. Έως το 2017 από παντού. 

 

2. Πλήρες περιουσιολόγιο

Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος έως τον Απρίλιο του 2015 με στοιχεία για ακίνητα, οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές κ.λπ., με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου. 

 

3. Προφίλ

Με σύστημα μορίων θα γίνεται συνολική αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογουμένων, με βάση τη συναλλακτική τους συμπεριφορά σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. 

 

4. e-κατασχετήρια

Εκτός από καταθέσεις, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα επεκταθούν και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα (κλειστοί λογαριασμοί καταθέσεων, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.). 

 

5. Ολα ηλεκτρονικά

Καμία δήλωση σε χαρτί (κληρονομιές, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις ακινήτων, ιδιωτικά συμφωνητικά). 

 

6. Online στις καταθέσεις

Ηδη οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων μέσω του Μητρώου Τήρησης Λογαριασμών. Θα αναβαθμιστεί το σύστημα ώστε σχεδόν άμεσα οι ελεγκτές να έχουν πλήρη εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών και των κινήσεων των φορολογουμένων που ελέγχονται.

 

7. Κάρτες και πάγιες εντολές

Επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών φόρων, σύστημα πάγιων εντολών άμεσης χρέωσης του τραπεζικού λογαριασμού κατόπιν εντολής του φορολογουμένου.


Ηλεκτρονικά όλα τα παράβολα

Κανένα παράβολο δεν θα διατίθεται σε χάρτινη μορφή από τις 2 Αυγούστου. Ηδη μια σειρά παραβόλων διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και μέσα σε τέσσερις μήνες η εφαρμογή e-παράβολο ξεπέρασε τα 350.000 παράβολα. Από τον Φεβρουάριο 2014 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώνουν τα e-παράβολα με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 11.300 ηλεκτρονικές πληρωμές παραβόλων.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close