O πόλεμος έφτασε στη Μεσόγειο – Ανατινάχθηκε το γαλλογερμανικό εργοστάσιο όπλων KNDS στη Ρώμη – Πρωτοφανείς εκρήξεις
Σύμφωνα με το ANSA, η έκρηξη σημειώθηκε στο πρώην εργοστάσιο Sammel Difesa, ιδιοκτησίας της KNDS Ammo Italy, η οποία αποτελεί μέρος του γαλλογερμανικού ομίλου KNDSΣυγκεκριμένα μία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο πρώην εργοστάσιο Sammel Difesa, ιδιοκτησίας της KNDS Ammo Italy, η οποία αποτελεί μέρος του γαλλογερμανικού ομίλου KNDS, σύμφωνα με το ιταλικό «ANSA».
Αρκετά πυροσβεστικά συνεργεία επιχειρούν στο σημείο, αλλά η κατάσβεση της πυρκαγιάς παραμένει δύσκολη.
Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί από το περιστατικό.
Οι πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς σε παρακείμενες περιοχές.
Σημειωτέον, ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ακόμη ασαφή.
Οι διασώστες εκτιμούν ότι το περιστατικό συνέβη στη μονάδα πρεσαρίσματος πυρίτιδας.
Λόγω της ζέστης που σπάει ρεκόρ, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός.
Σύμφωνα με το Sky TG-24, ο όμιλος KNDS είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες που προμηθεύουν πυροβολικό και πυρομαχικά για την ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Το εργοστάσιο της KNDS Ammo Italy ειδικεύεται στην παραγωγή πυρομαχικών για την ευρωπαϊκή επίγεια άμυνα, συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων συστημάτων, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.
Πώς συνδέεται το εργοστάσιο KNDS Italia με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τη σύνδεση του εργοστασίου KNDS με τον πόλεμο στην Ουκρανία φωτίζει με νέο του δημοσίευμα το SouthFront.
Συγκεκριμένα, η KNDS Ammo Italy, ο ιταλικός βραχίονας πυρομαχικών του γαλλογερμανικού αμυντικού ομίλου KNDS, επέκτεινε την παραγωγική δυναμικότητα σε αρκετά από τα εργοστάσιά της, συμπεριλαμβανομένου αυτού που βρίσκεται στο Colleferro, μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Το εργοστάσιο κατασκευάζει πυρομαχικά μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος, από 25 έως 155 mm, συμπεριλαμβανομένων προωθητικών υλών, εκρηκτικών, πυροδοτητών, μεταλλικών εξαρτημάτων, πολεμικών κεφαλών και πλήρων βλημάτων για χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.
Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή στερεών πυραυλικών καυσίμων για αεροδιαστημικούς φορείς εκτόξευσης.

Η μητρική εταιρεία συγκαταλέγεται στους βασικούς βιομηχανικούς εταίρους του Κιέβου, έχοντας προμηθεύσει εκατοντάδες συστήματα, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης Leopard και αυτοκινούμενων πυροβόλων Caesar, ενώ άνοιξε θυγατρική στην Ουκρανία το 2024 για την υποστήριξη τοπικών επισκευών και την κοινή κατασκευή βλημάτων πυροβολικού 155 mm.
Το περιστατικό στην Ιταλία σημειώθηκε αμέσως μετά την έκρηξη που συγκλόνισε εργοστάσιο πυρομαχικών στη Βουλγαρία, ιδιοκτησίας της EMCO, μίας ακόμη εταιρείας που διατηρεί στενούς αμυντικούς δεσμούς με την Ουκρανία.
Η έκρηξη στο εργοστάσιο, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Belitsa του δήμου Tryavna, προκλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από… πυρκαγιά σε φορτηγό.
Όλο και πιο κοντά στη «γειτονιά» μας ο πόλεμος – Η περίπτωση της επίθεσης σε εργοστάστιο όπλων στην Tryavna της Βουλγαρίας
Επισημαίνεται, ότι στις 10 Αυγούστου σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που ανήκει σε εργοστάσιο όπλων, κοντά στη βουλγαρική πόλη Tryavna και η οποία προμηθεύει με εξοπλισμό τον ουκρανικό στρατό, όπως μετέδιδε τότε το ρωσικό μέσο Top Reporter.

Όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, το περιστατικό ξεκίνησε από την ανάφλεξη βλημάτων σε φορτηγό.
Στη συνέχεια σημειώθηκε πυροδότηση και οι φλόγες επεκτάθηκαν στο κτίριο του οπλοστασίου.
Αυτή τη στιγμή στο σημείο συνεχίζονται οι δευτερογενείς εκρήξεις.
Η έκρηξη και η πυρκαγιά σημειώθηκαν στο στρατιωτικό εργοστάσιο.
Η περιοχή του συμβάντος έχει αποκλειστεί, ενώ ο τοπικός πληθυσμός έλαβε έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο, δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής Dencho Minev.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η δευτερογενής πυροδότηση πυρομαχικών στις εγκαταστάσεις.
Σαμποτάζ στην καρδιά της Ευρώπης – Εμπρηστική επίθεση στη Γαλλία, σε εργοστάσιο παραγωγής drones για την Ουκρανία – Συνελήφθη κατάσκοπος
Θυμίζουμε, ότι τον Ιούνιο, ένα σκοτεινό θρίλερ κατασκοπείας και δολιοφθοράς εκτυλίχθηκε στη Γαλλία, καθώς το εργοστάσιο της εταιρείας Delair στα νοτιοδυτικά της χώρας, το οποίο παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έγινε στόχος επίθεσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Parisien και επίσημα στοιχεία της εισαγγελίας του Παρισιού, οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν αγνώστους να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον του κτιρίου.
Από καθαρή τύχη, οι εγκαταστάσεις δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς το εύφλεκτο μείγμα δεν εξερράγη.
Λίγο αργότερα, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα κοντά στο εργοστάσιο με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Ο συλληφθείς, ο οποίος κατάγεται από τη Λευκορωσία, εντοπίστηκε να βιντεοσκοπεί ένα πρωτότυπο drone της εταιρείας, ενώ η εισαγγελία διευκρίνισε ότι έστελνε το οπτικό υλικό σε άλλον σύνδεσμο στη Ρωσία.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση.
Η Γερμανο Ουκρανική συμμαχία των ρομποτικών δολοφόνων
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος των drones περνά σε άλλη διάσταση, καθώς ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία και η Γερμανία συμφώνησαν για την από κοινού παραγωγή των επίγειων ρομποτικών συγκροτημάτων TerMIT.
Οι απαραίτητες γραμμές παραγωγής θα στηθούν στο έδαφος της Γερμανίας και στη συνέχεια τα συστήματα θα παραδίδονται άμεσα στο Κίεβο.
Ο Boris Pistorius χαρακτήρισε τις δύο χώρες στρατηγικούς εταίρους, τονίζοντας ότι εστιάζουν στην ανάπτυξη προηγμένων μη επανδρωμένων συστημάτων όλων των βεληνεκών, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες για πλήγματα βαθιά στα μετόπισθεν.
Νωρίτερα, ο Pistorius δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της τσεχικής πρωτοβουλίας για την αγορά πυρομαχικών.
Εκατομμύρια από την Ολλανδία για drones κρούσης
Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Άμυνας των Κάτω Χωρών Dilan Yesilgoz-Zegerius δήλωσε με υπερηφάνεια ότι η χώρα της χρηματοδοτεί ενεργά την παραγωγή drones για την Ουκρανία.
Το πρόγραμμα αφορά δύο τύπους μη επανδρωμένων οχημάτων: drones συλλογής πληροφοριών και drones αποκλειστικά για τη διεξαγωγή πληγμάτων.
Οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη διαθέσει 248 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό, με την υπουργό να σημειώνει ότι αυτή η δραστηριότητα ενισχύει παράλληλα την αμυντική βιομηχανία της χώρας της.

(Haki AK-1000))
Η Σουηδία αγοράζει για χάρη της Ουκρανίας όπλα αξίας 108 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται, πως η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 18/6, ότι θα διαθέσει 108 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας PURP.
Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Η πρωτοβουλία δεν προβλέπει άμεση προμήθεια όπλων στο Κίεβο, αλλά πρώτα θα αγοραστούν από τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη συνέχεια θα το στείλει περαιτέρω.
Συνολικά, η Στοκχόλμη έχει μεταφέρει από το 2022 στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στο ποσό των περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα, η νορβηγική κυβέρνηση ανέφερε την κατανομή της Ουκρανίας φέτος 127 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Σχεδιάζει να τα αγοράσει από τοπικούς και Ουκρανούς παραγωγούς.
Η ρωσική λίστα του θανάτου: τα ευρωπαϊκά εργοστάσια μπαίνουν στο στόχαστρο
Η απάντηση της Μόσχας σε αυτή την κινητικότητα είναι άκρως απειλητική.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποκάλυψε τις ακριβείς διευθύνσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κατασκευάζουν drones και εξαρτήματα για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
Στη λίστα περιλαμβάνονται 11 υποκαταστήματα ουκρανικών εταιρειών που εδρεύουν σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Λιθουανία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Τσεχία.
Εκεί παράγονται drones τύπου Lyuty, Anubis, Da Vinci, Bulava, Sticker, FP-1, FP-2, HaKi AK-1000, AQ-400 Kosa, Ruta και RAM-2X.
Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν οι διευθύνσεις δέκα εργοστασίων σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Ισραήλ και Τουρκία που προμηθεύουν εξαρτήματα.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev ξεκαθάρισε ότι η ανακοίνωση πρέπει να εκληφθεί απολύτως κυριολεκτικά: η δημοσιοποίηση των τοποθεσιών παραγωγής στην Ευρώπη αποτελεί ένα μητρώο πιθανών, νόμιμων στόχων για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση των διευθύνσεων από τη Μόσχα, με την εκπρόσωπο Anita Hipper να δηλώνει απλώς ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να ενισχύσει αυτό το μήνυμα με λεπτομέρειες, παραμένοντας σταθερή στην υποστήριξη της Ουκρανίας και την ενίσχυση της δικής της άμυνας.
www.bankingnews.gr








