Τέλος εποχής για τις ανεμογεννήτριες και την ηλεκτροκίνηση

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και η BlackRock αποχωρούν από δίκτυα δράσης για το κλίμα - Στροφή προς την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων

Ανεμογεννήτριες: Ο Δανικός κολοσσός στον τομέα της αιολικής ενέργειας, Orsted, υπέστη σοβαρές απώλειες στην χρηματιστηριακή αγορά την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, καθώς ανακοίνωσε ένα νέο πλήγμα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η είδηση ήρθε την ίδια ημέρα που ο Donald Trump ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ως 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε πτώση έως και 17%, λόγω των ζημιών ύψους 12,1 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (περίπου 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια) που προκλήθηκαν από αυξημένες επιτοκιακές δαπάνες και τις μειωμένες αποτιμήσεις των αιολικών πάρκων της εταιρείας.

Επιπλέον, η Orsted ανακοίνωσε καθυστέρηση στο έργο Sunrise Wind, το οποίο είναι ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 924 μεγαβάτ στη Νέα Υόρκη, το οποίο είχε προγραμματιστεί να τροφοδοτήσει 600.000 σπίτια. Η καθυστέρηση οφείλεται στη σχετική εμπειρία που η εταιρεία αποκόμισε από την προηγούμενη εγκατάσταση του έργου Revolution Wind στις ΗΠΑ. Παρά τις προκλήσεις, ο Mads Nipper, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orsted, δήλωσε πως η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στις ΗΠΑ και δεσμεύεται μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα, ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η απομείωση αξίας της Orsted ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η τελευταία σε μια σειρά αποτυχιών για την εταιρεία, η οποία αντιμετώπισε μια ακόμα μεγαλύτερη απομείωση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, όταν ακύρωσε δύο μεγάλα έργα αιολικών πάρκων στο Νιου Τζέρσεϊ. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Orsted χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως το “πιο επώδυνο μέρος του χαρτοφυλακίου της”, και η επιδείνωση της κατάστασης συνδυάστηκε με την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald Trump, ο οποίος αμέσως υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα, μεταξύ των οποίων και την αναστολή της αδειοδότησης νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο Trump, σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική της Orsted, είχε επανειλημμένα επικρίνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αιολική ενέργεια. Με δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα προκαλούν την θανάτωση φαλαινών, κάτι που αποτελεί μέρος των ψευδών θεωριών του σχετικά με την ενέργεια του ανέμου.

Η Orsted, μαζί με άλλες μεγάλες δανικές επιχειρήσεις, όπως η Novo Nordisk, η Carlsberg και η Lego, συμμετείχε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση της Δανίας για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που εγείρει η πολιτική του Trump, όπως η επιθυμία του να αγοράσει τη Γροιλανδία. Ο Trump είχε απειλήσει τη Δανία με υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές, αν δεν εκπληρωθεί το αίτημά του για την αγορά της Γροιλανδίας, μια κίνηση που είχε προκαλέσει ανησυχία σε επιχειρηματικούς κύκλους στην Ευρώπη.

Τέλος στην ηλεκτροκίνηση…

Στην πρώτη του ημέρα ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Donald Trump έπιασε αμέσως δουλειά και εκπλήρωσε μία από τις βασικές του υποσχέσεις: την κατάργηση του διατάγματος που προέβλεπε την ενίσχυση της πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EVs). Ο Trump, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τα μέτρα υπέρ των EVs ως απαραίτητα για την αποτροπή «ολοκληρωτικής καταστροφής» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, διέταξε την κυβέρνησή του να ανατρέψει τους κανονισμούς που αφορούν τη ρύπανση και τα πρότυπα κατανάλωσης καυσίμου. Παράλληλα, ζήτησε από τους ρυθμιστικούς φορείς να εξετάσουν την κατάργηση επιδοτήσεων που ευνοούν τα ηλεκτρικά οχήματα έναντι άλλων τεχνολογιών.

Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης ενδέχεται να είναι παγκόσμιες, επηρεάζοντας όχι μόνο τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και τις διεθνείς κατασκευαστές μπαταριών και τις βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Στις ΗΠΑ, οι πολιτικές για τα ηλεκτρικά οχήματα είχαν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, με την PwC να προβλέπει ότι ο αριθμός των EVs στους αμερικανικούς δρόμους θα φτάσει τα 27 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 92 εκατομμύρια έως το 2040. Αυτή η ανάπτυξη θα οδηγούσε σε σημαντική ώθηση και στους προμηθευτές μπαταριών, οι οποίοι θα επωφελούνταν από την ταχεία ανάπτυξη του κλάδου.

Η ενίσχυση της ζήτησης για EVs οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε κρατικά κίνητρα, τα οποία επιτρέπουν τη μείωση της διαφοράς τιμής μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων και των παραδοσιακών οχημάτων βενζίνης. Έρευνα του MIT είχε δείξει ότι κάθε έκπτωση $1,000 στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου οδηγεί σε αύξηση 8% στις νέες εγγραφές. Ωστόσο, η απόφαση του Trump έπληξε τις μετοχές μεγάλων κατασκευαστών μπαταριών στην Ασία, όπως η Panasonic, η SK Innovation και η LG Energy Solution, με τη μετοχή της LG να καταγράφει πτώση 4%.

Παρά την πτώση των μετοχών, οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η LG Energy, για παράδειγμα, συνεχίζει να διαπραγματεύεται περίπου 100 φορές τα μελλοντικά της κέρδη, σχεδόν διπλάσια από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής θα αργήσουν να εκδηλωθούν. Εντούτοις, η ταχύτητα με την οποία ο Trump έθεσε την πολιτική του για την ηλεκτροκίνηση αναμένεται να έχει άμεσα αποτρεπτική επίδραση στην αγορά. Σε μια αγορά που εξαρτάται από τα σταθερά κίνητρα για να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό υιοθέτησης, οι διαταραχές πολιτικής μπορεί να καθυστερήσουν τη μετάβαση στην πλήρη ηλεκτροκίνηση και να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του κλάδου.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και η BlackRock αποχωρούν από δίκτυα δράσης για το κλίμα

Οι μεγαλύτερες τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, όπως οι JPMorgan, Goldman Sachs και η BlackRock, αποχωρούν από βασικά δίκτυα που είχαν δεσμευτεί να προάγουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και να στηρίξουν την πράσινη οικονομία.

Μόλις ένα μήνα πριν από την ορκωμοσία του Trump, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμμαχία Net Zero Banking Alliance, ενώ η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, εγκατέλειψε μια παρόμοια πρωτοβουλία. Η ίδια τάση συνεχίστηκε με την αποχώρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) από ένα δίκτυο ρυθμιστικών αρχών που μελετούσαν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Αυτές οι αποχωρήσεις έρχονται μετά από χρόνια αυξανόμενης πολιτικής και νομικής πίεσης για την απομάκρυνση από τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές (ESG) πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερη πίεση από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες. Ο Trump, από την πλευρά του, είχε επικρίνει έντονα την προηγούμενη κυβέρνηση για την προώθηση των κλιματικών πολιτικών και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, αναφέροντας ότι αυτά τα μέτρα οδηγούν την αμερικανική βιομηχανία σε καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Shivaram Rajgopal, καθηγητή στο Columbia Business School, η αποχώρηση από αυτές τις συμμαχίες είναι μια στρατηγική για να αποφευχθούν νομικές περιπέτειες, καθώς οι μεγάλες τράπεζες θα βρίσκονταν σε κίνδυνο αν συνέχιζαν να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες, καθώς ενδέχεται να αντιμετώπιζαν νομικές αγωγές και πολιτική πίεση από την κυβέρνηση Trump. Η αλλαγή αυτή στην πολιτική και η απομάκρυνση από τις «πράσινες» πρωτοβουλίες αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αποφύγουν την σύγκρουση με τη νέα διοίκηση.

Αυτή η στροφή στις ΗΠΑ αντανακλά τη μεγαλύτερη αντίδραση που εκδηλώνεται σε όλη τη χώρα κατά των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών. Λιγότερο από τέσσερα χρόνια πριν, οι μεγάλες τράπεζες, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ασφαλιστές ήταν σε πλήρη υποστήριξη των πράσινων πρωτοβουλιών, επιδεικνύοντας τα «πράσινα» διαπιστευτήριά τους και συμμετέχοντας σε διεθνείς συμμαχίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην COP26, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε η Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero, με τη συμμετοχή εταιρειών που ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, οι πολιτικές αυτές ενδέχεται να προκαλούν αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με αυξανόμενη πίεση από τη συντηρητική πλευρά. Οι εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτές τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισαν νομικές προκλήσεις, με το Τέξας και άλλες 10 πολιτείες να μηνύουν τη BlackRock και άλλους μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για «αντιανταγωνιστικές πρακτικές», κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούσαν τις κλιματικές δράσεις για να περιορίσουν την παραγωγή άνθρακα και να αυξήσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποχώρηση από τις κλιματικές συμμαχίες και η στροφή στην υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων

Πριν την αποχώρησή τους από σημαντικές κλιματικές συμμαχίες, αρκετοί κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες είχαν ήδη αναθεωρήσει τη στάση τους σχετικά με τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια. Αυτή η αλλαγή φαινόταν να σηματοδοτεί μια σιωπηρή υποστήριξη για τη συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, με στόχο την εξασφάλιση της ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η αποχώρηση από ομάδες όπως η Net Zero Banking Alliance και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες αποτελεί την πιο χαρακτηριστική παραχώρηση στην πίεση για τερματισμό του «αφυπνισμένου καπιταλισμού» – μια πολιτική που πλήττει τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέρυσι, η καθαρή μηδενική συμμαχία για τις ασφαλιστικές εταιρείες διαλύθηκε μετά από σημαντική μείωση των μελών της, ενώ η Climate Action 100+, ένας όμιλος επενδυτών που προωθούσε την κλιματική δράση, υπέστη επίσης αποχωρήσεις σημαντικών μελών.

Η Net Zero Banking Alliance, παρά την αποχώρηση των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, εξακολουθεί να αριθμεί πάνω από 130 μέλη, κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, και οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες του Καναδά ανακοίνωσαν πρόσφατα την αποχώρησή τους από τη συμμαχία, ενισχύοντας τη γενικότερη τάση απομάκρυνσης από τα κλιματικά δίκτυα.

Η BlackRock, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αποχώρησε από την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, επικαλούμενη την «σύγχυση» που είχε προκαλέσει η συμμετοχή της και τις «νομικές έρευνες» που δέχθηκε από κρατικούς αξιωματούχους. Παρόλα αυτά, η εταιρεία υπογράμμισε ότι η αποχώρησή της δεν θα επηρεάσει τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων ή τη στρατηγική ανάπτυξης των επενδυτικών προϊόντων της, περιλαμβανομένων αυτών με στόχους βιωσιμότητας και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Οι μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan, η Bank of America, η Citigroup και η Goldman Sachs ανακοίνωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένες να υποστηρίζουν τους πελάτες τους στους στόχους βιωσιμότητας, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Bank of America και της Citigroup εξακολουθούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Γλασκώβης. Οι αλλαγές στους κανόνες της συμμαχίας της Γλασκώβης επιτρέπουν σε αυτές τις εταιρείες να παραμείνουν ενεργές χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλη των επιμέρους ομάδων στόχων.

Οι τελευταίες αποχωρήσεις εντείνουν το χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση να υιοθετήσουν αυστηρότερους κλιματικούς στόχους και να ενισχύσουν τις διαδικασίες ελέγχου των κλιματικών κινδύνων. Παρά την αποχώρησή τους από αυτές τις πρωτοβουλίες, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις της Ευρώπης, μιας αγοράς στην οποία διατηρούν σημαντική πελατειακή βάση. Η BlackRock, για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι πελάτες της στην Ευρώπη έχουν στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές, διατηρώντας έτσι τη δέσμευση για βιώσιμες επενδύσεις στην περιοχή.

https://primenews.press/telos-epochis-gia-tis-anemogennitries-kai-tin-ilektrokinisi/

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button