Μετά από 15 μήνες πολέμου συμφωνήθηκε η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς
Ισραήλ και Χαμάς, μετά από επεισοδιακές διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα και να ανταλλάξουν Ισραηλινούς ομήρους με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό του 15μηνου πολέμου που έχει κοστίζει στη Μέση Ανατολή σχεδόν 50.000 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκεχειρία μπαίνει σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου.
Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων
Η συμφωνία, που επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές, ακολουθεί μήνες συνεχόμενων διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών αξιωματούχων και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η σύναψή της γίνεται λίγο πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με ανάρτησή του στο «Truth Social» ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα», έγραψε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ διέκοψε την περιοδεία του στην Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν το επόμενο 24ωρο στο πολεμικό και στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για την έγκριση της συμφωνίας.
Εκκρεμή ζητήματα
Tο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι απομένουν ακόμη να «επιλυθούν» κάποια ζητήματα στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη. «Πολλά ζητήματα απομένουν να επιλυθούν στη συμφωνία αυτή και ελπίζουμε ότι οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι μεσολαβητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι αρκετά σημαντικά ώστε να δικαιολογούν καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας και την έναρξη της εφαρμογής της.
Σε ισχύ από την προσεχή Κυριακή η συμφωνία
Οι προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Γάζα ευοδώθηκαν, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα, ο Αλ Θάνι τόνισε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, «η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου». Ο ίδιος σημείωσε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει να εργάζεται με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία.
Οι τρεις φάσεις της εφαρμογής
Στο πλαίσιο των τριών φάσεων εφαρμογής προβλέπεται αρχικά η σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων σε διάστημα έξι εβδομάδων, σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ. Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Κατά την τρίτη φάση της εκεχειρίας θα επιστραφούν οι σοροί των ομήρων που υπέκυψαν, ενώ Αίγυπτος, Κατάρ και ΟΗΕ θα αναλάβουν την εποπτεία για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Συνολικά θα απελευθερωθούν 900-1650 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Επίσης, προβλέπεται ότι καθημερινά θα περνούν στη Γάζα 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα. Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του από την κεντρική Γάζα, ενώ εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστέφουν στα βόρεια του θύλακα.
.
Τζο Μπάιντεν: «Η συμφωνία επιτεύχθηκε από την κυβέρνησή μου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.«Έπειτα από πολλούς μήνες εντατικής διπλωματίας εκ μέρους των ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους. Με τη συμφωνία αυτή θα σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, θα αυξηθεί η άκρως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους και θα επανενωθούν οι όμηροι με τις οικογένειές τους, έπειτα από περισσότερους από 15 μήνες σε αιχμαλωσία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί όμηροι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής της συμφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους, σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας. Πρόσθεσε ακόμα ότι «συνεργάστηκε» με τον διάδοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη της συμφωνίας. Ο Τραμπ θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου.