Στερεψαν οι Δημοτικές γεωτρήσεις στην Κέρκυρα…Σκέφτονται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης?

Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κερκυρας Στέφανος Πουλημένος ζητησε να τεθει ο Δήμος σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, λόγω της μείωσης της στάθμης της υπόγειας υδροφορίας.

Η πόλη της Κέρκυρας, υδροδοτείται  από τις γεωτρήσεις της Χρυσίδας και των Γουβιών και αντιμετωπίζει πλέον τον υπαρξιακό κίνδυνο της λειψυδρίας. Παράλληλα, η περιοχή του Γαστουρίου, που υδροδοτεί την ευρύτερη περιοχή της κοινότητας, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Ηδη το νερο κόβεται προληπτικά για 3 4 ωρες..

Η κατάσταση είναι δραματική, όπως υποστηρίζεται στο επίσημο δελτίο τύπου του Δήμου, καθώς ήδη δύο από τις τέσσερις τακτικές γεωτρήσεις της Χρυσίδας και οι δύο γεωτρήσεις των Γουβιών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ στο Γαστούρι, η δεύτερη γεώτρηση, η οποία λειτουργούσε από τον Ιούνιο με μειωμένη απόδοση, απέτυχε επίσης. Η ΔΕΥΑΚ αναγκάστηκε να διακόψει την υδροδότηση της πόλης για τέσσερις ώρες από το πρωί, και ο κίνδυνος για περαιτέρω διακοπές είναι πλέον απτός.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν επειγόντως μέτρα, με κύρια πρόταση την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και την απόκτηση μικρών μονάδων αφαλάτωσης.

Με στόχο την άμεση κινητοποίηση πόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι πλέον η μοναδική λύση για να επιτευχθεί η γρήγορη αποκατάσταση της υδροδότησης. Η επιτάχυνση των έργων και η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από τα αρμόδια υπουργεία είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για να αποφευχθεί το πλήρες μπλοκάρισμα της υδροδότησης, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες της Κέρκυρας και της ευρύτερης περιοχής.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονιων Νησων  υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη ο  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής – ο οποίος έχει θέσει εδώ και καιρό το πρόβλημα τη ύδρευσης στην Κέρκυρα στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς το ως ζήτημα ζωτικής σημασίας – πήραν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, η Γενική Γραμματέας ΠΔΕ & ΕΠΑ, Κατερίνα Οικονόμου και ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία για την διευρυμένη σύσκεψη, υπογράμμισε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της Κέρκυρας για νερό ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν άλλωστε το νησί υποδέχεται περισσότερους από 4 εκατ. επισκέπτες και επισήμανε προς τους αξιωματούχους της κυβέρνησης τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που την επόμενη σεζόν – όταν οι προβλέψεις στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τουρισμού του Λονδίνου κάνουν λόγο για αύξηση τουριστικών ροών προς το νησί των Φαιάκων πάνω από 10% – η Κέρκυρα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για νερό.

Ο κ. Τρεπεκλής τόνισε προς τους Υπουργούς της κυβέρνησης την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα το – ήδη ώριμο από πλευράς μελετών – έργο της Μονάδας Αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα, όπως επίσης να δρομολογηθεί και η αναβάθμιση του δικτύου των κεντρικών αγωγών της πόλης της Κέρκυρας. Εφόσον επισπευστούν οι διαδικασίες για τις δύο αυτές κομβικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιλέξει ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για το θέμα της επάρκειας του νερού στο νησί της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο αρχικός σχεδιασμός που αφορούσε την κατασκευή φραγμάτων, χωρίς να βγαίνει από τη συζήτηση, ίσως πρέπει να επαναξιολογηθεί με βάσει τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όσο και τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης του νησιού.

Ο Γιάννης Τρεπεκλής αναφέρθηκε σε εναλλακτικές, οι οποίες ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο εξάλλου και των πρόσφατων δηλώσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι δηλαδή «το θέμα της ύδρευσης στην Κέρκυρα θα εξεταστεί από μηδενική βάση». Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση μεταφοράς νερού από την απέναντι ηπειρωτική όχθη (π.χ. Σαγιάδα), όπως και σ’ αυτήν από τη γειτονική Αλβανία (Μπλε Μάτι), απ’ όπου θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν άνω των 22 εκατ. κυβικών νερού σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας δόθηκε η κατεύθυνση ν’ αναλάβει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, την εκπόνηση

των ολιστικών μελετών, τις οποίες αρχικά είχε αναλάβει ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης υδρολογική και όχι μόνο αποτύπωση του νησιού της Κέρκυρας.

Οι Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη συμφώνησαν να γίνει άμεσα μια σύσκεψη τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα (τεχνικά, οικονομικά κλπ) των προτεινόμενων λύσεων για την επίλυση του προβλήματος της επάρκειας του νερού στον νομό Κέρκυρας κι εν συνεχεία να προτεραιοποιηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button