Οι προγραμματικές δηλώσεις (video)
«Δεν έχουμε δεσμεύσεις παρά μόνο μία: Να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας. Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνηση στην ολομέλεια της Βουλής.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω για μία ακόμη φορά απ’ αυτό το βήμα τους Έλληνες βουλευτές αλλά και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ότι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας, είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους, τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:
«Το δυστύχημα είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Φρόντισε να δημιουργήσει με απολύτως δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να εξαναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και σε βαθύ μνημόνιο. Και αυτό σας το λέω μετά λόγου γνώσεως».
Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας ανέφερε:
«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε για την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου και προτάσεων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους ακόμα και αύριο, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε έτοιμοι με σχέδιο και προτάσεις να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί αν υπάρχει διάθεση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η στρατηγική της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλους τους λαούς των ευρωπαϊκών χωρών καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή επομένως και η λύση θα είναι ευρωπαϊκή».
Ακόμη, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της και κάλεσε την Ευρώπη να κάτσει στο τραπέζι με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι και οι τεχνικές που θα το καταστήσουν βιώσιμο.
«Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνικής μας κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε την λαϊκή κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε τη λαϊκή εντολή», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Τέλος, εξήγγειλε την παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και την αποκατάσταση των αδικιών του μνημονίου με την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αλλά και τον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα με παράλληλο περιορισμό των προνομίων υπουργών και βουλευτών.
«Προχωράμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές, όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούςμας αντιπάλους, άλλωστε τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή ενώ για τη λειτουργία της ΕΡΤ πρόσθεσε:
«Επανασυστήνουμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση. Θα αποκαταστήσουμε μια τεράστια αδικία, ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και της δημοκρατίας που συντελέστηκε στις 11 Ιουνίου του 2013. Τη μέρα της ντροπής, τη μέρα του μαύρου στις οθόνες μας».
Ο κ. Τσίπας ξεκαθάρισε πως η «θεσμική ανασυγκρότηση που προωθούμε έχει ένα κεντρικό σύνθημα ‘Δημοκρατία παντού’. Τα μνημόνια, όχι μόνο οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, κυρίως υπονόμευσαν την ίδια τη Δημοκρατία» και ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναφέρει τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, καθώς και ότι αλλάζει τη διάρθρωση και τον τίτλο της ΕΥΠ, η οποία μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.
«Με τη νέα κυβέρνηση για πρώτη φορά στη χώρα, μία απλή διεύθυνση μετανάστευσης μετατρέπεται σε υπουργείο, σε χαρτοφυλάκιο, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πρωταρχικός ρόλος του νέου χαρτοφυλακίου αποτελεί η άμεση ψήφιση του νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θεσπίζει το αφορολόγητο στα 12.000 και προχωρά άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Πρωθυπουργός, κάλεσε τους πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στον ΕΝΦΙΑ για το 2014, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση καταργεί τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστά με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Τέλος, προανήγγειλε την επαναφορά των τριετιών στις συλλογικές συμβάσεις καθώς και του θεσμού της διαιτησίας.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέχρι το 2016 ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις».
«Δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις διευκρινίζοντας πως κάθε πρόταση για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα.
Ακόμη, εξήγγειλε την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ υπογράμμισε πως θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ ώστε το δημόσιο να επανακτήσει τα δικαιώματά του στις ιδιωτικές τράπεζες.
Επίσης, διεμήνυσε πως θα απαγορευτεί κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και έκανε λόγο για διάσωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.
«Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση με το περίφημο e-mail. Πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης: καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά ενώ διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση του PSI προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες.
Τα βασικά σημεία των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού είναι τα εξής:
-Η Ελλάδα καταθέτει πλέον προτάσεις και δεν δέχεται εντολές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας
-Αποσυμφόρηση του Δημοσίου από στρατιές συμβούλων και μετακλητών
-Το ΣΔΟΕ ξεκινάει με τις λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν
– Επανασυστήνεται η ΕΡΤ από μηδενική βάση
-Εκκινούμε τη διαδικασία ελέγχου δημοσίων συμβάσεων για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία πλημμελειών
– Η ΕΥΠ γίνεται Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας
-Άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς
-Θεσπίζουμε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
-Προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
-Άμεσα καταργούμε την ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές
-Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
-Διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων.
Δείτε το πρώτο μέρος:
Δείτε το δεύτερο μέρος:
Δείτε το τρίτο μέρος:
Δείτε το τέταρτο μέρος:
Δείτε το πέμπτο μέρος:
Δείτε το έκτο μέρος:
Συγκινημένος στο βήμα ο πρωθυπουργός, κάλεσε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Όρθιοι τον χειροκρότησαν οι βουλευτές.
Δείτε το βίντεο:
ενικος