Αξιωματούχος ΠΟΥ: Σταματήστε να «κλειδώνετε» τις χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φαίνεται ότι προχώρησε στην αναθεώρηση της αρχικής του θέσης, για την αντιμετώπιση του COVID-19, αφού κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν να «κλειδώνουν» τις χώρες και τις οικονομίες τους. Ο Δρ David Nabarro, ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Covid-19, μιλώντας στον “Spectator”, ζήτησε από τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν να «χρησιμοποιούν το lockdown, ως την κύρια μέθοδο ελέγχου του κορωνοϊού». Ισχυρίστηκε επίσης ότι το μόνο πράγμα που επιτεύχθηκε είναι η φτώχεια.

«Το lockdown έχει μόνο μια συνέπεια, που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε και αυτή είναι ότι κάνει τους φτωχούς ανθρώπους πολύ φτωχότερους», τόνισε στον Andrew Neil ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Δρ Nabarro.

«Εμείς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υποστηρίζουμε τον εγκλεισμό ως το πρωταρχικό μέσο ελέγχου αυτού του ιού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η μόνη φορά που πιστεύουμε ότι δικαιολογείται ένα lockdown είναι για να «αγοράσετε» χρόνο, για να αναδιοργανώσετε, να ομαδοποιήσετε εκ νέου, να εξισορροπήσετε τους πόρους σας, να προστατεύσετε τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας σας που έχουν εξαντληθεί, αλλά σε γενικές γραμμές μάλλον δεν θα το κάναμε», σημείωσε ο Δρ Nabarro.

Η κύρια κριτική του Δρος Nabarro για τα lockdown αφορά τον παγκόσμιο αντίκτυπο, εξηγώντας πως οι φτωχότερες οικονομίες είχαν επηρεαστεί έμμεσα.

«Κοιτάξτε τι συνέβη στην τουριστική βιομηχανία στην Καραϊβική, για παράδειγμα ή στον Ειρηνικό, επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν τις διακοπές τους», είπε. «Κοιτάξτε τι συνέβη στους μικροκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο… Κοίταξτε τι συμβαίνει στα επίπεδα φτώχειας. Φαίνεται ότι ενδέχεται να έχουμε διπλασιασμό της παγκόσμιας φτώχειας, έως τον επόμενο χρόνο. Μπορεί να έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό του παιδικού υποσιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστκά.

«Και έτσι, πραγματικά απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους παγκόσμιους ηγέτες: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το lockdown ως την κύρια μέθοδο του ελέγχου σας. Αναπτύξτε καλύτερα συστήματα για να το κάνετε. Εργαστείτε μαζί και μάθετε ο ένας από τον άλλο», υπογράμμισε ο Δρ. Nabarro.

Η Διακήρυξη του Great Barrington

Το μήνυμά του αξιωματούχου του ΠΟΥ είναι επίκαιρο, καθώς ένας αριθμός παγκοσμίου φήμης επιδημιολόγων συγκεντρώθηκε νωρίτερα, ζητώντας, μέσω της «Διακήρυξης του Γκρέιτ Μπάρινγκτον», τον τερματισμό των πολιτικών του lockdown και προτείνοντας μια νέα προσέγγιση, που αποκαλείται ως «Εστιασμένη Προστασία» (Focused Protection)».

 Κληθείς να σχολιάσει το σχετικό αίτημα, ο Δρ Nabarro είχε καλά λόγια να πει. «Πραγματικά πολύ σημαντικό σημείο από την Καθηγήτρια Gupta», ανέφερε.

Η Great Barrington Declaration υποστηρίζει ότι το lockdown έκανε «ανεπανόρθωτη ζημιά» και συντάχθηκε από την Δρα Sunetra Gupta, Καθηγήτρια Θεωρητικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον Δρα Jay Bhattacharya, Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και τον Δρα Martin Kulldorff, Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Ως επιδημιολόγοι μεταδοτικών ασθενειών και επιστήμονες της δημόσιας υγείας, εκφράζουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες, σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία από τις επικρατούσες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της COVID-19 και προτείνουμε μια προσέγγιση που αποκαλούμε Εστιασμένη Προστασία (Focused Protection)», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην διακήρυξη.

Τονίζουν ότι «οι τρέχουσες πολιτικές lockdown προκαλούν καταστροφικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία».

«Τα αποτελέσματα (για να αναφέρουμε μερικά μόνο) περιλαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην παιδική ηλικία, λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους για καρκίνο, επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και της ψυχικής υγείας – οδηγώντας σε αύξηση της θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο μέσα στα επόμενα χρόνια, με την εργατική τάξη και τα νεότερα μέλη της κοινωνίας να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Η παραμονή των μαθητών εκτός σχολείου είναι επίσης μια σοβαρή κοινωνική αδικία».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «η διατήρηση αυτών των μέτρων έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, με τους μη προνομιούχους να πλήττονται δυσανάλογα».

Υποστηρίζουν λοιπόν ότι η υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των ευάλωτων θα πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος των πολιτικών προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19.

Η εν λόγω διακήρυξη έχει μέχρι στιγμής μαζέψει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές.

Νικολέτα Κουρούστη-philenews.com

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button