Οι 17.000 Συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας Πασχίζουν για την Επιβίωσή τους
- Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο 2017 διέκοψε ολοσχερώς την καταβολή της επικούρησης στους συνταξιούχους της καταπατώντας διμερή συμφωνία μονομερώς και πραξικοπηματικά μετά από 70 χρόνια.
- Με την εξαΰλωση της επικούρησης το εισόδημα των συνταξιούχων της ΕΤΕ μειώθηκε εκείνο τον μήνα απότομα κατά 40-50%, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί όλες οι μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις.
- Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει μέχρι σήμερα να απαιτεί την απρόσκοπτη και χωρίς καμμία ρύθμιση εξυπηρέτηση δανείων και καρτών από τους συνταξιούχους της.
- Ετοιμάζεται για νέα εθελούσια έξοδο του προσωπικού της, από το οποίο 500 εργαζόμενοι, ενώ καταβάλλουν εισφορές στον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), δεν πρόκειται να εισπράξουν επικούρηση με την συνταξιοδότησή τους.
- Δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, που έχουν δικαιώσει κάποιους συνταξιούχους, αρνούμενη να καταβάλει τις επιδικασμένες οφειλές της.
- Όπως όλες οι συστημικές τράπεζες, χρέωσε τον ελληνικό λαό με πάμπολλα δις ευρώ για τις ανακεφαλαιοποιήσεις της, που, ενώ προορίζονταν βάσει Ν.4093/2012 για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων και για την τόνωση της ελληνικής αγοράς, τα χρησιμοποίησε για κερδοσκοπία στο εξωτερικό.
- Με παρόμοιο τρόπο σήμερα επιδιώκει την απαλλαγή της από την συμβατική της υποχρέωση, που απορρέει από τον ΛΕΠΕΤΕ, εντάσσοντας – με την βοήθεια της ελληνικής «κυβέρνησης» – τους 17.000 συνταξιούχους και δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ στο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ, όπου θα αποδώσει 35 εκατ. ευρώ ετησίως για 5 χρόνια, την στιγμή που πλήρωνε 110 εκατ. τον χρόνο, ενώ ο κάθε συνταξιούχος της κατέβαλλε, μηνιαίως και για όσα χρόνια δούλευε, 12,50% επί του ακαθάριστου μισθού του ως εισφορά στον ΛΕΠΕΤΕ.
- Χωρίς μελέτη, χωρίς γραπτή πρόταση ούτε από την Διοίκηση της Τράπεζας ούτε από την κυβέρνηση, που σύμφωνα με τον νόμο και με το Σύνταγμα οφείλει να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους της χώρας, μετά από 20 μήνες αύξησης κερδών για την πρώτη και αδιαφορίας από την δεύτερη σε βάρος 17.000 οικογενειών, εμφανίζονται και οι δύο αποφασισμένες να επιβαρύνουν
1ον τον κάθε συνταξιούχο της χώρας, που θα μοιρασθεί τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ με άλλους 17.000 συνταξιούχους, που δεν έχουν καταβάλει ούτε 1 δραχμή/ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ! Το μοναδικό Επικουρικό Ταμείο της χώρας, στο οποίο ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στο οποίο θα πέφτει αυτομάτως ο «κόφτης» κάθε 3 μήνες!
2ον τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο, που θα επωμισθεί – όπως πάντα – όποια οικονομική υποχρέωση μετακυλίεται στο Δημόσιο. Τώρα αφορά σε απαλλαγή της Εθνικής Τράπεζας από συμβατική της υποχρέωση με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας και της ευχέρειας κερδοσκοπίας της.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΠΕΤΕ
Ο ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) δεν είναι Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ούτε έχει νομική προσωπικότητα. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, αποτελεί αποταμιευτικό λογαριασμό περιουσίας ειδικού σκοπού. Είναι προϊόν διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας και των εργαζομένων της από το 1949 με σκοπό την καταβολή μετεργασιακού μισθού στους εργαζομένους μετά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία. Τα έσοδά του προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων (3,5% επί των αποδοχών τους) και εργοδότη (9%) χωρίς την παραμικρή ανάμειξη ή υποχρέωση του κράτους.
Όταν το 2012 και 2015 εντάχθηκαν όλα ανεξαιρέτως τα Επικουρικά Ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ο ΛΕΠΕΤΕ δεν κατέστη εφικτό να ενταχθεί, διότι δεν αποτελεί Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης βάσει ιδρυτικού νόμου.
Η Διοίκηση της ΕΤΕ, ως αποκλειστικός οικονομικός διαχειριστής του ΛΕΠΕΤΕ, μέχρι τον Νοέμβριο του 1995 μπορούσε να αυξομειώνει το ύψος του μετεργασιακού βοηθήματος. Έκτοτε, όμως, ο τότε Διοικητής της Τράπεζας κ.Μίρκος με απόφαση του ΔΣ μετέτρεψε τον χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ οριστικά και αμετάκλητα σε « Λογαριασμό Εγγυημένων Παροχών».
Γνωματεύσεις επιφανών καθηγητών και δικηγόρων (κκ Κρεμαλής, Βλαχόπουλος, Στρίμπερης, Καρούζος, Κωτσής κ.α.), μεταξύ των οποίων και ο νυν υφυπουργός κ. Πετρόπουλος καθώς και ο νύν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψαν τον ισχυρισμό της Διοίκησης της ΕΤΕ ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι «λογαριασμός εγγυημένων εισφορών».
Ακόμη και ο Πιερ Μοσχοβισί απάντησε με σαφήνεια σε ερώτηση Ευρωβουλευτή ότι «το ζήτημα αυτό αφορά ιδιωτική ρύθμιση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και των υπαλλήλων της και όχι δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Άλλωστε, επειδή ο καταβαλλόμενος μετεργασιακός μισθός αποτελεί διαχρονική παροχή εργασιακής φύσης, είναι γνωστό ότι η Ευρώπη δεν αναμιγνύεται.
Επί 58 χρόνια, δηλ. μέχρι το 2006, ο λογαριασμός ήταν πλεονασματικός. Από το 2007, άρχισε να φαίνεται το δυσβάσταχτο κόστος, που προκάλεσαν στον ΛΕΠΕΤΕ οι αλλεπάλληλες εθελούσιες έξοδοι, που η ίδια η Τράπεζα αποφάσισε μονομερώς. Τα ελλείμματα και των ασφαλιστικών ταμείων και του ΛΕΠΕΤΕ, που προέκυψαν από τις αθρόες αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών, δεν έχουν καλυφθεί από την ΕΤΕ παρά την υποχρέωσή της βάσει Ν. 3371/2005 άρθ.69.
Ωστόσο, η καταβολή του μετεργασιακού βοηθήματος στους συνταξιούχους ήταν απρόσκοπτη μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι Διοικήσεις της ΕΤΕ σεβάστηκαν την υποχρέωση της Τράπεζας, που «εγγυάται την παροχή» αυτή στους συνταξιούχους της, όπως απορρέει από τον κανονισμό του ΛΕΠΕΤΕ.
_______________________________________________________________________________
Αυτό το δελτίο Τύπου εκδίδει και υπογράφει η συνδικαλιστική παράταξη «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ», που κατόπιν εκλογών εκπροσωπείται νομίμως στο ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΕΤΕ.
Η Συντονιστική Επιτροπή (αλφαβητικά)
Ειρήνη Αντωνίου, Δημήτρης Γάτσιος, Γιώργος Δημητρόπουλος, Θανάσης Κατσάνος,
Πέτρος Κονταρίνης, Σίμος Λιβιεράτος, Παναγιώτης Παπαπολύζος, Ζαχαρούλα Ψαρρού.