Guardian: Η δραματική κατάσταση με τους μετανάστες στα νησιά θυμίζει το 2015

νμΑπό τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά, λένε εκπρόσωποι ΜΚΟ στη Μυτιλήνη – Το 40% των νέων αφίξεων είναι ανήλικοι – Μουζάλας: Αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία οι μετανάστες θα κινηθούν προς την ενδοχώρα

Για «δραματική» αύξηση του αριθμού των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επιδεινώνει τις ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα hotspot κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως επισημαίνεται ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού με τις αρχές αν εκτιμούν ότι «οι ροές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016 με 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση».

«Η κατάσταση είναι δραματική και αυτοί που έρχονται είνια οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε υποδεχθεί στα ιατρεία μας τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποφέρει στον πόλεμο, που έχουν πέσει θύματα βιασμών και βασανισμών» λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Ηλίας Παυλόπουλος.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι μετανάστες δεν μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο από τη θάλλασα αλλά και από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα παραθέτοντας το περιστατικό με τους 37 μετανάστες – ανάμεσά τους και 19 παιδιά – από Ιράκ, Συρία, Ερυθραία και Αφγανιστάν που εγκαταλείφθηκαν πάνω στην εθνική οδό έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χτυπούν καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει το 2015 όταν στην Ελλάδα «πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία».

«Ζούμε ημέρες του 2015. Από τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά. Μπορεί να φταίνε οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να είναι η τελευταία έξαρση πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δρα στη Μυτιλήνη.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, όπως επισήμανε η οργάνωση Save the Children, το 40% των νέων αφίξεων ήταν ανήλικοι. Και αυτό την ώρα που υπάρχουν 1.500 ασυνόδευτα παιδιά που περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται ειδική αναφορά στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης «το κέντρο του ανθρώπινου δράματος του 2015», στο οποίο ήδη ο αριθμός των μεταναστών που διαβιούν εκεί είναι ο υπερδιπλάσιος της χωρητικότητάς του.

«Είναι σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα» περιγράφει ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας καθώς την ίδια στιγμή υπήρξε μια δραματική επιβράδυνση στις διαδικασίες επανένωσης και επανεγκατάστασης μεταναστών.

«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες όπως θα έπρεπε» καταλήγει ο ίδιος.

Μουζάλας: Αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία οι μετανάστες θα κινηθούν προς την ενδοχώρα

«Κάνουμε τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχει μια παρατηρήσιμη αύξηση των ροών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, η οποία όμως δεν συνιστά πτώση της συμφωνίας», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας διαδοχικά σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας, εάν υπάρξει μαζική ροή αντίστοιχη του 2015, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά και είναι σαφές ότι η πορεία τους θα είναι προς την ενδοχώρα», επισήμανε ο κ. Μουζάλας και δεν αρνήθηκε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ορατή μια νέα τραγωδία για τα νησιά. Ο υπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ενώ μέχρι 30 Μαρτίου 2015, οι ροές έφτασαν τις 10.000 την ημέρα, μετά τη συμφωνία έπεσαν στις 70 με 80 την ημέρα. «Έχετε δίκιο ότι παρατηρείται αυτή τη στιγμή αύξηση σε συγκεκριμένα νησιά, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη. Ένας υπερπληθυσμός ο οποίος δημιουργεί προβλήματα κατ΄αρχήν στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, με τις οποίες υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν σχέση με τις ροές», είπε ο υπουργός δηλώνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σε τρεις μήνες αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει πως αυτά που περιγράφονται για τις συνθήκες από συγκεκριμένους κύκλους δεν ισχύουν και αυτό το αποδεικνύει η τεράστια αύξηση τουρισμού που υπήρξε σε αυτά τα νησιά.

«Δεν πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Είναι σαφές ότι πιέζουμε σε Ευρώπη και Τουρκία, με διπλωματικές κινήσεις και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα οποία πρέπει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και θα έπρεπε να υπάρξει και πίεση προς ακραίες φωνές μέσα στα νησιά, οι οποίες αρνούνται για παράδειγμα να γίνουν προαναχωρησιακά κέντρα. Κάνουμε προσπάθειες αύξησης του δυναμικού για το άσυλο, πράγματι είμαστε πίσω από τις ανάγκες», είπε ο υπουργός και ζήτησε τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών αλλά και να σταματήσει τη διγλωσσία η ΝΔ, όπως είπε.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει πώς θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε μεταβολή θα υπάρξει στις συνθήκες στο Αιγαίο, από μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, οι κακές σχέσεις της Γερμανίας, το τελευταίο διάστημα, με την Τουρκία έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ροών», είπε Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τομεάρχης της ΝΔ στον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ο κ. Μουζάλας είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία της χώρας, των νησιών, των δομών, για το σύστημα ασύλου, το σύστημα μετεγκατάστασης, την αξιοποίηση κονδυλίων. Έχετε 700 εκατομμύρια στη διάθεσή σας και λιμνάζουν», είπε ο βουλευτής. Ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου είπε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε για τη χώρα μας το 2015 με το δόγμα των ανοιχτών συνόρων. Η ΝΔ είχε πρόγραμμα να επιτηρούνται να σύνορα και να μην είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι, είπε ο βουλευτής που καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την «τραγική κατάσταση» στα νησιά για τα οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχουν τις υποδομές ούτε για την ταυτοποίηση ούτε για τη φιλοξενία τόσων προσφύγων και μεταναστών.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δ. Κρεμαστινός είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως για τα μικρά νησιά που θα κατακλυστούν από μεγάλες ροές με συνέπεια να μην είναι Έλληνες στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι. Ο κ. Κρεμαστινός υπογράμμισε ότι πρέπει τα hot spotς να είναι αποκλειστικά χώροι καταγραφής και προώθησης και ο πληθυσμός να μεταφέρεται στην ενδοχώρα στη συνέχεια.

 

 

 Πρωτο θεμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button