16 Χιλιάδες επιχειρήσεις μετακόμισαν από Ελλάδα στη Βουλγαρία..

boylgariaΣπάνε όλα τα ρεκόρ οι ελληνικές επιχειρήσεις που μετανάστευσαν στην ελκυστικότερη φορολογικά γειτονική χώρα

Να όμως που η υπερβολή της κυβέρνησης να φορολογεί σκληρά οτιδήποτε ιδιωτικό στη χώρα εκτόξευσε τον αριθμό στις 16.200 επιχειρήσεις που πέρασαν τα σύνορα και μεταφέρθηκαν στην ελκυστικότερη φορολογικά γειτονική βαλκανική χώρα. Πρόκειται για ένα νούμερο το οποίο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του «business stories», σπάει όλα τα ρεκόρ και αποκαλύπτει το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό στη σχέση κυβέρνησης και επιχειρηματικότητας. Ενός ιδιωτικού τομέα που διαρκώς, αντί να τονώνεται ώστε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, βάλλεται πρωτοφανώς με φόρους, αποφάσεις, παραλείψεις και υψηλή γραφειοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων του 2015-16 ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανερχόταν σε περίπου 11.000, από τις οποίες περίπου οι 9.000 δεν εμφάνιζαν απασχολούμενο. Η παραπάνω διαπίστωση ήταν που ωθούσε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει τη συνδρομή των φορολογικών αρχών των γειτονικών χωρών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε ορισμένες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή ή γι’ αυτό που αναφερόταν ως «επιχειρήσεις – ΑΦΜ» πίσω από τις οποίες κρύβονταν άλλου τύπου δραστηριότητες.

Παρότι οι Αρχές άλλων κρατών και δη της Βουλγαρίας παρουσιάζονται αντίθετες στο να δώσουν στοιχεία εταιρειών που τις προτιμούν ως τοποθέτηση, η κυβέρνηση για δικούς της εσωτερικούς-επικοινωνιακούς λόγους παρουσιαζόταν εντελώς αντίθετη σε αυτού του τύπου τις «εξαγωγές ΑΦΜ». Παρά ταύτα, ενώ ουδέν έγινε από όλα όσα έταζε η ελληνική κυβέρνηση, οι εταιρείες από τη χώρα μας που αναζήτησαν σανίδα φορολογικής σωτηρίας στη γειτονική χώρα αλματωδώς αυξήθηκαν. Και αυτό διότι τόσο η παράλογη φορολογία όσο και η φορολογικοποίηση του Ασφαλιστικού οδήγησαν αρκετούς επαγγελματίες στην αναζήτηση άλλων λύσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία ασκεί μια δομημένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων με flat tax rate στο 12% και πολλά κίνητρα και σαφώς με πολύ μικρότερη φορολογία έναντι της δικής μας.

Αυτή τη στιγμή και παρά την κρίση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις προς τη Βουλγαρία. Για την ακρίβεια βρίσκεται πίσω από την Αυστρία και την Ολλανδία, με συνολικές επενδύσεις στο τέλος του 2014 ύψους 2,49 δισ. ευρώ (έναντι σχεδόν 2,58 δισ. ευρώ το 2013 και 2,75 δισ. ευρώ το 2012), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ελληνικών άμεσων επενδύσεων, παρατηρείται ευρεία διασπορά σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερο τον χρηματοπιστωτικό με τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους. Σημαντική δραστηριότητα επίσης έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στον βιομηχανικό τομέα, με κυριότερους εκπρόσωπους τη STOMANA (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), τον ΤΙΤΑΝΑ, την BELOVO PAPER MILL (Χαρτοβιομηχανία Θράκης) κ.ά., καθώς και στον κατασκευαστικό (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ), στον ενεργειακό (TERNA ENERGY) και τις υπηρεσίες (ICAP).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου, οι εγγεγραμμένες εταιρείες με ελληνική συμμετοχή το 2014 αυξήθηκαν στις 11.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000. Η τάση αύξησης και το 2015 (τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα) είναι σαφής. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες ιδρύθηκαν στη Βουλγαρία με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε σχέση με τη γεωγραφική τους κατανομή, οι περισσότερες από τις ελληνικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στη Σόφια (περίπου 5.000), στο Πετρίτσι περίπου 1.800 εταιρείες, στο Μπλαγκόεβγκραντ περίπου 900 εταιρείες και στο Σαντάνσκι περισσότερες από 970 εταιρείες. Η Φιλιππούπολη συγκεντρώνει περίπου 800 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή.

Θα πρέπει να θυμίσουμε, εκτός των άλλων, ότι δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βουλγαρικής εφημερίδας «Sega» με τίτλο «Thanks Greece» ευχαριστούσε για τη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας από την έλευση, όπως έγραφε, ελληνικών επιχειρήσεων που έφυγαν λόγω των capital controls που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δημιούργησε. Οπως σημείωνε η βουλγαρική εφημερίδα, καθημερινά κατά μέσο όρο η βόρεια Ελλάδα «έστελνε» 335 επιχειρήσεις στη Σόφια λόγω του φόβου κατάρρευσης του ντόπιου τραπεζικού συστήματος δημιουργώντας έτσι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 Δημήτρης Μαρκόπουλος

 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close