Φλέγεται ο Πύργος Γκρενφελ στο βόρειο Κένσινγκτον – Αγγλία.Ολοκαύτωμα με δεκάδες νεκρούς & 50 τραυματίες

greΜεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πύργο με 27 ορόφους στα δυτικά του Λονδίνου κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ενώ πολλοί δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Στο κτήριο διέμεναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 200 άτομα.Μεσα σ αυτό είναι δεκάδες άτομα που εγκλωβίστηκαν και καίγονται ζωντανοί η πεθαίνουν από τους καπνούς!!!! Κίνδυνος κατάρρευσης του πύργου!!!

Η φωτιά ξεκίνησε απο άγνωστη αιτία στο δεύτερο όροφο και επεκτάθηκε στους άνω ορόφους σε 15 λεπτά.!!

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

 

gre 2

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ

Συγκλονιστική μαρτυρία αναφέρει: «Μία μητέρα ούρλιαζε, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω για να σώσω το μωρό μου. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, απολύτως τίποτα, μόνο βλέπαμε»

Από τους ορόφους του «Πύργου της Κολάσεως», ακόμη και από τον ένατο όροφο, γονείς πέταξαν κάτω ένα μωρό και αρκετά μικρά παιδιά στην απέλπιδα προσπάθεια τους να τα σώσουν από τις φλόγες που κατέκλυσαν το κτίριο.

Μία τραγική μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα αναφέρει στον Guardian: «Θα πρέπει να ήταν στον πέμπτο όροφο. Μία μητέρα ούρλιαζε, το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω για να σώσω το μωρό μου. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, απολύτως τίποτα, μόνο βλέπαμε».

Μία άλλη αυτόπτης μάρτυρας, η κ. Samira Lamrani, που μίλησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι «άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται ουρλιάζοντας στα παράθυρα. Μία γυναίκα, από τον ένατο ή δέκατο όροφο, μας έκανε νοήματα ότι θα ρίξει κάτω το παιδί της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Όντως, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να το αρπάξει».

Και πρόσθεσε: «Έβλεπα ανθρώπους να κρέμονται από όλες τις γωνίες του κτίριου και να φωνάζουν για βοήθεια. Κοιτούσα όλο και πιο πάνω, όροφο όροφο, και έβλεπα αμέτρητους ανθρώπους. Πολλά παιδιά, άκουγες τις φωνές του, αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τα άκουγα να ουρλιάζουν για τη ζωή τους».

Μία ένοικος, η οποία πρόλαβε να κατέβει, είπε στον Guardian πως είδε μία μητέρα να πετάει κάτω τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από τον πέμπτο ή έκτο όροφο για να γλιτώσει από τη μανία της πυρκαγιάς. «Πιστεύω ότι είναι ζωντανός, αν και πρέπει να έχει σπασμένα κόκαλα και μώλωπες».

 

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στο 27ωροφο κτήριο της οδού Λάτιμερ στο Λονδίνο περιγράφουν οι ένοικοι που κατάφεραν να σωθούν.

«Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός. Αρκετοί δεν βγήκαν από το κτήριο. Έχασα όλα όσα είχα. Πλέον τα μοναδικά που έχω είναι τα ρούχα που φοράω» δήλωσε ένοικος του κτηρίου στον Guardian. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο που άκουσε ήταν ο συναγερμός φωτιάς ενός γείτονά του αλλά αρχικά πίστεψε ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό μέχρι που άκουσε τα πρώτα ουρλιαχτά.

Ένας δεύτερος ένοικος, ο Siar Naqshabandi ο οποίος έφτασε στο κτήριο λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς καταγγέλλει ότι δεν άφηναν τους ανθρώπους να κατέβουν κάτω. «Τους φώναζα «κατεβείτε» και αυτοί μου απαντούσαν ότι δεν μας επιτρέπουν» κατήγγειλε προσθέτοντας ότι αγνοείται ο θείος του που ζει στον 23ο όροφο του κτηρίου.

Ο Ahmed Chellat αναζητεί τον γαμπρό του, τη σύζυγό του και τρία παιδιά. «Δεν ξέρουμε τι τους συνέβη. Του είπα να κατέβει και δεν μπορούσε. Τον συμβούλεψαν να βάλει πετσέτες κάτω από τις πόρτες και ότι θα έρθουν να τον σώσουν. Από τότε δεν έχω κανένα νέο του» δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ.

Αρκετοί ήταν παράλληλα εκείνοι που εξέφραζαν παράπονα για την έλλειψη ενημέρωσης από τις αρχές. «Δεν υπάρχει συντονισμός. Η αστυνομία δεν μας ενημερώνει. Δεν έχουμε δώσει πουθενά τα ονόματά μας. Έχουν περάσει πέντε ώρες και υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν αν συγγενείς τους ζουν ή αν έχουν πεθάνει» δήλωναν λίγο πριν τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

 

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΥΟΡΟΦΑ ΚΤΗΡΙΑ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΚΑΛΕΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΤΣΟΥΛΙΘΡΕΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΟΡΟΦΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΕΡΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΤΑΧΥΤΑΤΟΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΡΕΥΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ; ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΩΣ ΜΑΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΛΟΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button