Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με Γερμανική διοίκηση.

nato

ΤΙ ΕΙΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ?

Με κοινό αίτημα που κατέθεσε Ελλάδα Γερμανία και Τουρκία επικυρώθηκε και επίσημα πλέον η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα η παρουσία του στο Αιγαίο με σκοπό την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων αλλά και του μεταναστευτικού κύματος προς την Ελλάδα.

Η απόφαση πάρθηκε με συμφωνία των υπουργών Αμύνης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις που έκανε είπε: «Συμφωνήσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει υποστήριξη για να βοηθήσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμφωνία βασίζεται σε κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας» και συνέχισε τονίζοντας: «Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο».

Μετά τη λήξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε ο γγ διευκρίνισε επίσης πως με βάση τη συμφωνία που έγινε ελληνικές και τούρκικες ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα η μια χώρα της άλλης ούτε και στον εναέριο χώρο ενώ πρόσθεσε πως η ναυτική νατοϊκή δύναμη SNMG2 θα είναι αυτή που θα αναλάβει τις περιπολίες στο Αιγαίο υπό γερμναική διοίκηση.

Όπως διευκρινίστηκε η SNMG2 θα αναάβει την αναγνώριση την παρακολούθηση αλλά και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο.

Η έναρξη της επιχέιρησης αναμένεται να γίνει άμεσα χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πως μοναδικός στόχος της είναι η αντμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων και των εγκληματικών ενεργειών σε συνεργασία με τις εθνικές ακτοφυλακές και την ΕΕ.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button