Φεύγουν τα τουρκικά γεωτρύπανα λόγω εμπάργκο από ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία – Ιταλία…

Oι ιδιωτικές εταιρείες που προμήθευαν τη Τουρκία με αυτά τα υλικά εδρεύεουν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και σταμάτησαν τον εφοδιασμό λόγω των παράνομων γεωτρήσεων.

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αποκαλύπτει σήμερα πως η Άγκυρα απέσυρε τα δύο γεωτρύπανά της, Φατίχ και Γιαβούζ, από την κυπριακή ΑΟΖ γιατί ξέμειναν από υλικά που είναι απαραίτητα για το εγχείρημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι ιδιωτικές εταιρείες που προμήθευαν τη Τουρκία με αυτά τα υλικά εδρεύουν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και σταμάτησαν τον εφοδιασμό λόγω των παράνομων γεωτρήσεων και κατόπιν προτροπών των κυβερνήσεών τους. Την ίδια τακτική ακολουθούν γαλλικές και ιταλικές εταιρείες. Η Τουρκία αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις στη Κίνα αλλά τα υλικά αποδείχθηκαν ακατάλληλα.

Η κάθε μέρα γεώτρηση με νοικιασμένα γεωτρύπανα στοιχίζει περίπου 1 εκ ευρώ. Η Τουρκία έριξε το κόστος στα 300.000 ευρώ ημερησίως με τα δικά της γεωτρύπανα, τα οποία ωστόσο για να λειτουργήσουν χρειάζονται υλικά τα οποία δεν παράγει και δεν μπορεί να βρει πλέον στη διεθνή αγορά η Τουρκία.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button