Κερκυραϊκά Οικόσημα ..Μια σπάνια έκδοση δυσεύρετη έκδοση..

Ο Γιάννης Σ. Πιέρης, πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, κατεθεσε νέα στοιχεία για την ταξική συγκρότηση της κερκυραϊκής κοινωνίας από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα και για 115 εξέχουσες οικογένειες της ανώτερης πυραμίδας της την περίοδο της Ενετοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι στο Γενικό Συμβούλιο της κερκυραϊκής κοινότητας, προτού αυτό αποτελέσει “μια κλειστή τάξη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάστα”, είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι ομάδες, χωρίς περιορισμούς καταγωγής, προέλευσης, θρησκείας και επαγγέλματος.

Εστιάζοντας στην ανάδειξη και στην παράθεση ιστορικών γεγονότων και στοιχείων, τα οποία τεκμηριώνουν μεταξύ άλλων την αυτονόμηση της κερκυραϊκής αριστοκρατίας από τη δυτικοευρωπαϊκή, ο συγγραφέας παραδίδει στο Αναγνωστικό κοινό ένα έργο που ουδείς τόλμησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα “Κερκυραϊκά οικόσημα” έρχονται να αναπληρώσουν, να συμπληρώσουν και να διορθώσουν τις δυσεύρετες, ανάλογες εκδοτικές προσπάθειες του παρελθόντος, παρουσιάζοντας επανασχεδιασμένα όχι απλώς από έναν σύγχρονο εικαστικό καλλιτέχνη, αλλά από τον εραλδικό ζωγράφο Γιάννη Βλαζάκη, όλα τα εξακριβωμένα οικόσημα της εποχής, έγχρωμα. Το πανόδετο εξώφυλλο της έκδοσης κοσμεί επανασχεδιασμένος θυρεός της Κέρκυρας που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Ανδρέα Μάρμορα Della historia di Corfu το 1672.

Οικόσημα επανασχεδιασμένα από εραλδικό ζωγράφο και στοιχεία 115 επιφανών οικογενειών της Κέρκυρας της περιόδου της Ενετοκρατίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η έκδοση με τον τίτλο Κερκυραϊκά οικόσημα, που κυκλοφορεί σήμερα 1η Δεκεμβρίου ταυτόχρονα στην Κέρκυρα και στην Αθήνα, από τις Εκδόσεις Αλκίνοος.
Ο ερευνητής-συγγραφέας και πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, Γιάννης Σ. Πιέρης, παρουσιάζει  σε αυτη την σπάνια εκδοση καινούργια στοιχεία για την ταξική συγκρότηση της κερκυραϊκής κοινωνίας από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα, υποστηρίζοντας ότι στο Γενικό Συμβούλιο της κερκυραϊκής κοινότητας, προτού αυτό αποτελέσει «μια κλειστή τάξη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάστα», φαίνεται ότι είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι ομάδες, χωρίς περιορισμούς καταγωγής, προέλευσης, θρησκείας και επαγγέλματος.
Σε τετράπτυχο επικολλημένο στο βιβλίο παρουσιάζονται συγκεντρωμένα τα 115 εξεταζόμενα οικόσημα επιφανών οικογενειών του νησιού, έγχρωμα. Το βιβλίο συνοδεύεται από θήκη με 115 έγχρωμα λυτά φύλλα με ισάριθμα οικόσημα. Το πανόδετο εξώφυλλο της έκδοσης κοσμεί χρυσοτυπία με επανασχεδιασμένο τον θυρεό της Κέρκυρας που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Ανδρέα Μάρμορα Della historia di Corfù το 1672.
Την έκδοση επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κορφιάτης.
Στις σελίδες του βιβλίου (ISBN βιβλίου και θήκης: 978-960-99084-4-3) εξετάζονται, κατ’ αλφαβητική σειρά, οι οικογένειες:
– Αβράμη, Αλαμάνου, Αληπούτζα, Αλταβίλλα, Αρκούδη, Αρλιώτη, Αρταβάνη, Ασημόπουλου, Αυλωνίτη, Βαρούχα, Βέγια, Βενιέρη, Βερβιτσιώτη, Βλασόπουλου, Βονδιλάγκη, Βούλγαρι, Βραχλιώτη-Μπότη, Γαλιέλου, Γερομεριάτη, Γεροπέτρη, Γιαλλινά, Γκαγκάδη, Γονέμη, Γράψα, Γρίτη, Δαμύλλου, Δάνδολου, Δαράτσου, Δελλαδέτσιμα, Δετζώρτζη, Διγότη, Δόντη, Δούσμανη, Δώρια, Έπαρχου, Ζάκκου, Θεοτόκη, Θεοτόκη-Ανδρουτσέλη, Ιγγλέση, Ιουστινιάνη
– Καβάσιλα, Καλλέργη, Καλογερά, Καμάλη, Κανάλ, Καπάδοχα, Καπέλλου, Καποδίστρια, Καραβέλλα, Καριόφυλλο, Καρτάνου, Κατσαΐτη, Κιγάλα, Κοκκίνη, Κολλητά, Λάνδου, Λάντζα, Λεπενιώτη, Λευκόκοιλου, Λισγαρά, Λουκάνη, Λουπινά, Μαζαράκη, Μαρκορά, Μάρμορα, Μάστρακα, Ματσολένη, Μιδέη, Μίνιου, Μόσχου, Μοτσάνεγα, Μουστοξύδη, Μπάκου, Μπαλιαρή, Μπαρμπάτη, Μπασάν, Μπελάντα, Μπενεβίτη, Μπούα
– Παδοβά, Παλατιανού, Παλατσουόλ-Σκορδίλη, Παλλαδά, Παπαδάτου, Παπαδόπολη, Πετρετή, Πιέρη, Πολίτη, Πολυλά, Προσαλέντη, Ρεγγίνη, Ρεφελέτη, Ριζικάρη, Ρίκκη, Ροδίτη, Ροδόσταμου, Σαραντάρη, Σαχλίκη, Σκιαδά, Σορδίνα, Σοφιανού, Σπάθα, Σπανόπουλου, Στεφανόπουλου, Τουρλινού, Τραντάφυλλου, Τριβώλη, Τροΐλου, Φέστα, Φίλιου, Φιομάχου, Φλαμπουριάρη, Φλώρου, Φόρτιου, Χαλικιόπουλου.
Οι οικογενειακοί θυρεοί, όπως τονίζεται, είναι φορείς ιδιαίτερης συλλογικής μνήμης και αποτελούν έναν σιωπηλό μάρτυρα του παρελθόντος, καθώς συμπυκνώνουν «κομμάτια» της ιστορικής διαδρομής του τόπου.
Σε εισαγωγικό σημείωμα οι Εκδόσεις Αλκίνοος εκφράζουν ξεχωριστές ευχαριστίες για την πραγματοποίηση της έκδοσης στους ένθερμους υποστηρικτές της Χαρίλαο Π. Αλαμάνο, Κωνσταντίνο Ι. Βιτουλαδίτη και Βασίλειο Σπ. Δρακόπουλο.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

One Comment

  1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ …….ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣΟΝΙΑ.. Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;
    ΓΡΑΦΕΙ:”……είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι ομάδες, χωρίς περιορισμούς καταγωγής, προέλευσης, θρησκείας και επαγγέλματος….”
    ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ… ;;;;
    ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΑΣΟΝΙΚΟ-ΘΕΟΣΟΦΙΚΟ ΣΛΟΓΚΑΝ:” ..ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΗΣ- ΦΥΛΟΥ-ΧΡΩΜΑΤΟΣ…….”
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ Η ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΉΣ ΦΥΛΗΣ ΠΟΥ ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.!!!!!!
    ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΓΚΟΙΜ
    ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΧΕ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button