Στις ΗΠΑ γράφουν για τις ευθύνες του Νικολούζου στα σκουπίδια!!!

politico-billboard

ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΙ ΣΑΝΟΤΕΡΑ….

Εκτενέστατο ρεπορτάζ των H. Cooper και  G. Hervey φιλοξενεί το Politico που αναφέρεται στο πολύ σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Κέρκυρας, καθώς έχει διακοπεί η λειτουργία του ήδη γεμάτου ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τα απορρίμματα πρέπει τώρα να μεταφέρονται στη Λευκίμμη, κάτι το οποίο συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και γι’ αυτό μάλιστα κρίθηκε από το δήμαρχο Κωνσταντίνο Νικολούζο απαραίτητη η παρουσία των ΜΑΤ.

Μόνο περίπου το 5% των απορριμμάτων του νησιού ανακυκλώνεται, ποσοστό που απέχει πάρα πολύ από το δεσμευτικό στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. για ανακύκλωση του 65% έως το 2035. Τα σχέδια για να ανοίξει ένας νέος χρηματοδοτούμενος από την Ε.Ε. χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στη Λευκίμμη – πάγωσαν λόγω της τοπικής αντιπολίτευσης. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση Σύριζα στην Αθήνα και τον προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα Νικολούζο, ο οποίος μάλιστα πιέζεται να επιλύσει το πρόβλημα από τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία TUI και Thomas Cook, να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας.

«Αυτό είναι ένα τυπικό ελληνικό παράδειγμα των τοπικών πολιτικών που σκέπτονται ότι κάποιος άλλος θα διορθώσει την κατάσταση», δήλωσε ο Ιωάννης Φραντζής, σύμβουλος διαχείρισης αποβλήτων που σχεδίασε την αχρησιμοποίητη εγκατάσταση της Λευκίμμης και πολλές άλλες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κατά τα τελευταία χρόνια τα οποία συνέπεσαν μάλιστα με την οικονομική κρίση και την επακόλουθη πολιτική αναταραχή, η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν ενεπλάκησαν σε μία διαμάχη για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε πέρυσι ότι η Αθήνα παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. και, όπως έχει κάνει κατ ‘επανάληψη τα τελευταία χρόνια, επέβαλε πρόστιμα που επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, όταν ο Νικολούζος ήρθε στην εξουσία το 2014 -ως ο πρώτος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί- ανέστειλε ένα έργο που θα πραγματοποιείτο με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και που είχε δρομολογηθεί από τον κεντροδεξιό προκάτοχό του προβλέποντας τη δημιουργία ενός εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. Η νέα εγκατάσταση θα επέτρεπε την εξαγωγή του ανακυκλώσιμου υλικού και τη δημιουργία λιπασμάτων από τα βιοδιασπώμενα απόβλητα. Όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα θα πήγαιναν στο νέο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. «Ο Νικολούζος είπε ότι η συμφωνία που θα είχε χρηματοδοτηθεί από ένα συνδυασμό ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδιωτικών πόρων θα ήταν κακή για τους φορολογούμενους της Κέρκυρας. Περισσότερο από τρία χρόνια μετά ο Νικολούζος σκέφτεται ένα παρεμφερές σχέδιο, μόνο που αυτή τη φορά, λέει, ότι θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το ελληνικό κράτος», αναφέρεται το δημοσίευμα.

«Μετά από τριάμισι χρόνια διαμάχης και κούφιων λόγων, φτάνουν σταδιακά στη λύση που είχε σχεδιαστεί ήδη από το 2014», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, σκιώδης υπουργός περιβάλλοντος της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button