Πέταξε εκτός 90 Τούρκους ο Μ.Νετανιάχου- Ισραήλ: «Πράξεις πλέον και όχι λόγια κατά Ερντογάν» – Θα μεταφερθεί η ένταση και στην ΑΟΖ…

netaniahy-erdoganΣυνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΝSC) του Ισραήλ για την Τουρκία και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και αμέσως ο Μ.Νετανιάχου πέρασε στις πράξεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλίας του Ισραήλ αποφάνθηκε πως δεν μπορεί, πλέον, να αγνοηθεί η σκληρή ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Τελ Αβίβ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε ότι, εάν ο Ερντογάν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, τότε το Τελ Αβίβ θα πρέπει να ανταποκριθεί «με πράξεις και όχι λόγια».

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, 90 Τούρκων που έχοντας εκ των προτέρων εξασφαλίσει ομαδική τουριστική βίζα, έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Οι 90 ταξίδευαν για προσκύνημα σε ιερούς μουσουλμανικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ και απελάθηκαν άμεσα, χωρίς αιτιολόγηση.

Επιπλέον το Συμβούλιο Ασφαλίας του Ισραήλ πρότεινε είναι να περιοριστεί η δράση του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), του οποίου το γραφείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και βοηθά τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με νόμο του 2008, το Συμβούλιο Ασφαλίας του Ισραήλ λειτουργεί στο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού υπό την καθοδήγησή του και ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Επειδή ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) υπηρετεί επίσης ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, η πρόταση να επιστρέψουν «τα πυρά» προς τον Ερντογάν προέρχεται από την αμυντική υπηρεσία που βρίσκεται πλησιέστερα στον Νετανιάχου.

Ερντογάν για Ισραήλ: Πρόκειται για «το πιο φασιστικό και ρατσιστικό» κράτος στον κόσμο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε πριν λίγες ημέρες το Ισραήλ το «πιο φασιστικό και ρατσιστικό» κράτος στον κόσμο μετά την ψήφιση  από το ισραηλινό κοινοβούλιο ενός νόμου που προσδιορίζει τη χώρα ως «κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού».

«Το μέτρο αυτό έδειξε χωρίς να αφήνει περιθώριο στην παραμικρή αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι το πιο σιωνιστικό κράτος, το πιο φασιστικό και το πιο ρατσιστικό στον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Άγκυρα, την ώρα που κάποιοι βουλευτές φώναζαν «καταραμένο το Ισραήλ».

Το κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε την περασμένη Πέμπτη από το ισραηλινό κοινοβούλιο ορίζει «το κράτος του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, στο οποίο αυτός εφαρμόζει το φυσικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιστορικό του δίκαιο», και διευκρινίζει ότι «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση στους κόλπους του κράτους του Ισραήλ επιφυλάσσεται μόνον στον εβραϊκό λαό».

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε ήδη από την περασμένη εβδομάδα τον νόμο αυτόν, κατηγορώντας τις ισραηλινές αρχές ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «κράτος απαρτχάιντ».

«Το πνεύμα του Χίτλερ που οδήγησε τον κόσμο σε μια μεγάλη καταστροφή έχει ανθίσει εκ νέου μεταξύ ορισμένων Ισραηλινών ηγετών», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Καλώ τον μουσουλμανικό κόσμο, τη χριστιανική κοινότητα, όλες τις χώρες, οργανισμούς, μκο, δημοσιογράφους υπέρ της δημοκρατίας και υπερασπιστές των ελευθεριών στον κόσμο να περάσουν στη δράση κατά του Ισραήλ»,σημείωσε επίσης ο Τούρκος ηγέτης.

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν γίνεται μια «ζοφερή δικτατορία», απάντησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο Ερντογάν σφαγιάζει Σύρους και Κούρδους και φυλακίζει δεκάδες χιλιάδες Τούρκους (…) Υπό τη διακυβέρνησή του, η Τουρκία γίνεται μια ζοφερή δικτατορία», σημειώνει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου.

«Το Ισραήλ υπερασπίζεται με επιμονή τα ισότιμα δικαιώματα όλων των πολιτών πριν και μετά την ψήφιση αυτού του νόμου», καταλήγει ο Νετανιάχου, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι «η κριτική αυτή του σπουδαίου δημοκράτη» στον νέο νόμο που υιοθέτησε το Ισραήλ «είναι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που θα μπορούσαν να του κάνουν».

πενταπόσταγμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button