Στα 321 δισ. το δημόσιο χρέος από 280 το 2012! Κατά 23 δισ. υψηλότερο από το 2009

Οσο και αν οι ιθύνοντες νόες των Βρυξελλών επιχειρούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να υποστηρίξουν τις μνημονιακές πολιτικές που ασκεί η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι αριθμοί –τα επίσημα δεδομένα του Κράτους- έρχονται με τη σειρά τους να διαψεύσουν ολοκληρωτικά το success story «Σαμαρά».
Τα δημόσια οικονομικά όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί αλλά τουναντίον έχουν χειροτερέψει περαιτέρω ελέω της συνεχιζόμενης ύφεσης, ισοπεδώνοντας παράλληλα την πλειονότητα της κοινωνίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης αν και «κουρεύτηκε» μέσα στο 2012, από 280,3 δισ. ευρώ πέρυσι το Μάρτιο εκτοξεύτηκε στα 321,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» και καθηγητήςΓιώργος Βάμβουκας, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του Δημοσίου Χρέους, «τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του δημοσίου χρέους, επιβεβαιώνουν την εντυπωσιακή επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2013. Τον Ιούνιο του 2013, το χρέος της κεντρικής διοίκησης διαμορφώθηκε σε 321,4 δις ευρώ ή 176% του ΑΕΠ. Αν και κατά τη διάρκεια του 2012, το δημόσιο χρέος κουρεύτηκε δύο φορές, συμβάλλοντας στην ελάττωσή του κατά 144 δις ευρώ, εν τούτοις το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 280,3 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2012, εκτοξεύτηκε σε 321,4 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2013»!

Ψευδεπίγραφο το πλεόνασμα
Ο κ. Στουρνάρας, με την ανοχή του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα, εμπαίζει τους δεινοπαθούντες από την οικονομική κρίση έλληνες πολίτες και χαρακτηριστικά καταθέτει το εξής ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, να ισχυρίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ και παραδόξως το δημόσιο χρέος την ίδια χρονική περίοδο να σημειώνει επιπρόσθετη άνοδο 20 δισ. ευρώ»;
Επίσης, έκπληξη προκαλεί η διαπίστωση ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης τον Ιούνιο του 2013, είναι κατά 23 δισ. ευρώ υψηλότερο από το 2009, «παρ’ ότι την περίοδο 2010 – 2013 και στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών, μισθοί και συντάξεις πετσοκόφτηκαν, το χρέος κουρεύτηκε δύο φορές και τα φορολογικά βάρη πολλαπλασιάστηκαν».
Η κυβέρνηση συνειδητά εξαπατά τους πολίτες, τονίζει στη βάση αυτών των δεδομένων ο κ. Βάμβουκας. Τον Δεκέμβριο του 2013 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 340 δις ευρώ και θα αντιπροσωπεύει το 188% του ΑΕΠ. Αν ληφθούν υπόψη, όπως τονίζει ο καθηγητής, οι συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) που έχουν στην πλάτη τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα υφιστάμενα χορηγηθέντα δάνεια σε κρατικούς φορείς με την εγγύηση του κράτους και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου, συνάγεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος υπερβαίνει σήμερα τα 500 δις ευρώ.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close