Σκηνικό πολέμου επιβεβαιώνει και ο Δ.Καζάκης..του ΕΠΑΜ (video)

ΕΡΝΤΟΓΑΝ:Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του Πορθητή. “Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν”, κομπάζει ο πολύς Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του πλοίου.

Σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι: “Εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά”. Συνέχισε λέγοντας τα εξής: “Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα ζητήσουν από τους εταίρους τους στην ΕΕ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και με την επιβολή κυρώσεων, εάν επιβεβαιωθεί ότι η Άγκυρα ξεκίνησε γεώτρηση φυσικού αερίου δυτικά της Κύπρου, γράφει το Reuters με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανακάλυψη κερδοφόρων ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο έχει καταλήξει σε πιο έντονες εστίες μακρόχρονης έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.
Ένα τουρκικό πλοίο έχει αγκυροβολήσει δυτικά της Κύπρου από τον Μάιο.

Η Κύπρος και η Ελλάδα υποστηρίζουν ότι το σκάφος διασχίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου – περιοχή την οποία η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει για εμπορική εκμετάλλευση.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η περιοχή βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της.

«Έχουμε συμφωνήσει .. να προετοιμάσουμε το έδαφος την ερχόμενη εβδομάδα ώστε η σύνοδος κορυφής (Ευρωπαϊκή Ένωση) να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ακόμη και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν επαληθευθεί ότι υπήρξε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά από κυβερνητική συνεδρίαση, αναφέρει το Reuters.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close