Σε αναζήτηση των εμπρηστών οι αρχές με υπόνοιες για ευρύτερο σχέδιο

 Ολοκληρώθηκε στις 4:20 το πρωί (!) η έκτακτη σύσκεψη που προκάλεσε η κυβέρνηση στην Κέρκυρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που από χθες το απόγευμα πλήττουν την Κέρκυρα. Εμπρηστές είτε με είτε χωρίς σχέδιο η αιτία, σύμφωνα με υφυπουργούς και πυροσβέστες.

Ο Μ. Όθωνας υπογράμμισε ότι οι πολλαπλές αναφλέξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κοντινά σημεία και η ταυτόχρονα η ανεύρεση σε δύο σημεία μάτσων σπίρτων, είναι σοβαρότατες τουλάχιστον ενδείξεις ότι οι φωτιές δεν προέρχονται από φυσικά αίτια. Βάσιμα μπορεί κανείς να ισχυριστεί, κατά τον Υφυπουργό, ότι υπήρξε μία σχεδιασμένη ενέργεια: «Το ποιος, ποιοι και το γιατί δεν μπορεί κανείς αν το προεξοφλήσει Έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις και από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις και στις πυροσβεστικές δυνάμεις και ήδη υπάρχει μία συνεργασία ώστε να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για να μην χαθεί καθόλου χρόνος για τον εντοπισμό των υπαιτίων αυτής της όπως φαίνεται εμπρηστικής ενέργειας».

Υπόνοιες ακόμα και για οργανωμένο σχέδιοΟ Μ. Όθωνας απαντώντας σε ερώτηση για τα συχνά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων στα Ιόνια Νησιά, υπογράμμισε ότι αν και τέτοιας πολλαπλότητας και έντασης κραυγαλέα περίπτωση σαν τη χθεσινή της Κέρκυρας δεν υπάρχει σε άλλο νησί. Ωστόσο, προσέθεσε: «Δεν μπορεί όμως κανείς να μην παρατηρήσει ότι και στη Ζάκυνθο το τελευταίο διάστημα και σε μικρότερο βαθμό στην Κεφαλονιά, εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό πολλές πυρκαγιές, στατιστικά ασυνήθιστος αριθμός και επίσης όχι με τρόπο που να μην δημιουργεί ερωτηματικά και υπόνοιες». Υπογράμμισε ότι τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν από το αποτέλεσμα των ερευνών οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν από τον εντοπισμό των υπαιτίων και την παραδειγματική τους τιμωρία.Ας σημειωθεί ότι η εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αλλά, αντίθετα, να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης ευρύτερου σχεδίου, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης με τον Υφυπουργό Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλο να αναφέρεται σαφώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο!Προσαγωγές και όχι συλλήψεις

Πάντως, μέχρι τα ξημερώματα, είχαν γίνει τέσσερις προσαγωγές στην Αστυνομία από τις οποίες δεν φαίνεται να προέκυψαν στοιχεία αλλά και μία σύλληψη αρχικά, η οποία ωστόσο στη συνέχεια μετατράπηκε σε προσαγωγή. Πρόκειται για τον 60χρονο κάτοικο Κέρκυρας που στη μοτοσικλέτα του βρέθηκε μπιτόνι με βενζίνη και ένα στουπί, ο οποίος οδηγήθηκε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Αργά το βράδυ αποφασίστηκε να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος αλλά να συνεχίσει τη διερεύνηση της πιθανής εμπλοκής του η Υπηρεσία. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στ. Στεφανίδης, παρά το ότι αρχικά ο κ. Όθωνας έκανε λόγο για σύλληψη
 Έναν πρώτο και πρόχειρο απολογισμό για τα μέχρι τώρα καμένα έδωσε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Στ. Στεφανίδης τα ξημερώματα στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο: στο Κομπίτσι έχουν καεί 350 στρέμματα ενώ σε Λάκωνες και Αλλειματάδες, 1000 στρέμματα!
Από τις 4 το απόγευμα χθες, είχαμε συνολικά 19 εστίες στις περιοχές Λάκωνες, Βίστωνας, Αλλειματάδες, Βιρό, Κομπίτσι, Γιατρώνες, Σταυρός και Αφιώνας. Από τις 6:10 άρχισαν και πάλι οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που παρέμειναν το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και συνδράμουν πλέον τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Σπηλιώπουλος επεσήμανε ότι το κλιμάκιο έφτασε στην Κέρκυρα κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού για να συντονιστούν οι συναρμόδιοι φορείς καλύτερα ώστε να τελειώσει αυτό το καταστροφικό γεγονός που πλήττει την Κέρκυρα: «Από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν διατεθεί αρκετά εναέρια μέσα και αν χρειαστεί θα διατεθούν και άλλα. Αν και η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, είμαστε στη διάρκειά της και όταν τελειώσουμε θα δούμε τις συνέπειές της. Δεν μπορεί ωστόσο παρά να είναι έργο εμπρηστών. Με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού των πολιτών και των φορέων, θα συλληφθούν αυτοί που ευθύνονται για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Οι καιρικές συνθήκες φέτος ευνόησαν ώστε να υπάρχει κατάλληλη ύλη για πυρκαγιές, λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε την Άνοιξη».
Corfupress

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button