Πουλάνε και την ιστορία μας…..

anafiotikaΤο επόμενο βήμα είναι..στο σφυρί η Aκρόπολη.Ξεκινούν από τα… Αναφιώτικα.Νεοκλασικά. Ιστορικά, διατηρητέα κτίρια. Στην πλειονότητά τους διώροφα. Στη ρίζα του βράχου της Ακρόπολης. Κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Πωλούνται. Όλα μαζί. Με ηλεκτρονική δημοπρασία. Από ποιον; Από το ίδιο το κράτος, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στις 23 Σεπτεμβρίου -όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής- τμήμα του οικισμού των Αναφιώτικων θα έχει πωληθεί ηλεκτρονικά στο όνομα της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας»…

Λόγω κρίσης; Επειδή το κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης; Επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται; Ή μήπως επειδή κάποιοι ενδιαφέρονται και μάλιστα πολύ; Όπως και να ‘χει, η είδηση είναι ότι τα ιστορικά κτίρια της Πλάκας βγήκαν ήδη μαζικά στο σφυρί σε μια δύσχρηστη ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση www.e-publicrealestate.gr.

Από τη στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, τα ιστορικά ακίνητα μπαίνουν σε ένα άλλο πρόγραμμα «αξιοποίησης», αυτό της πώλησης σε δημοπρασία από την ΕΤΑΔ! Ως γνωστόν, η Εταιρεία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της λεγόμενης «ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου».

Στην ΕΤΑΔ ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα.

Μαζική εκποίηση

Είναι προφανές ότι η αξιοποίηση πολλών από τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, αρκετά από τα οποία βρίσκονται στο έλεος καταπατητών, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, διερωτάται κανείς τι αναμένουν οι υπεύθυνοι από την ηλεκτρονική πώληση των νεοκλασικών της Αθήνας, τα οποία σφραγίζουν τη φυσιογνωμία του τοπίου γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης σε μια πόλη που συγκεντρώνει τουρισμό από όλο τον κόσμο χάρη στα μνημεία της.

Αρχιτέκτονες και ιστορικοί διερωτώνται μιλώντας στο «Βήμα»: «Τι είδους “αξιοποίηση” συνιστά η μαζική εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δίπλα στον Ιερό Βράχο;».

Κομμάτια της Ιστορίας

Πίσω από κάθε σπίτι και οικόπεδο κρύβεται μια ιστορία χρεοκοπίας, αλλά και η σχέση με ένα κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής της πόλης. Όπως το σπίτι όπου γυρίστηκε η διάσημη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Η τριώροφη διατηρητέα κατοικία στέκει ρημαγμένη και εγκαταλειμμένη στην οδό Τριπόδων 32.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο διαγωνισμός τρέχει από τις 8 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στις 14.00. Ποιος θα είναι άραγε ο τυχερός που θα πάρει στα χέρια το κτίσμα των 211 τ.μ.;

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close