Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος παρενέβη για την μη τέλεση Εθνικών εορτών στα Διαπόντια

Η επιστολή του Γιαννη Τσέτσα έφερε την παρέμβαση του Παυλόπουλου...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος ενδιαφέρθηκε για την μη τέλεση τελετών στις Εθνικές εορτές στα Διαπόντια νησιά Ερείκουσας Μαθρακι και Οθωνούς μετά απο επιστολή που απέστειλε το μελος του Τοπικού Συμβουλίου Οθωνών κ.Γιάννης Τσέτσας.Συγκεκριμένα τηλεφώνησε χθες 30/10/19 στον κ.Κατεχη και τον ενημέρωσε οτι τηλεφώνησε στην κ. Κεραμέως αλλά και στο ΥΠΕΣ και απο την επόμενη Εθνική εορτη και συνέχεια απο εδω και πέρα θα πραγματοποιούνται όλες οι τελετές.

Διαβαστε την απάντηση του Προεδρου της Δημοκρατίας και την επιστολή του κ.Κατεχη που ακολουθούν:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:Αγαπητέ κ. Κατέχη η επιστολή σας πραγματικά με συγκίνησε και ευχαριστώ από καρδίας που μου θυμίσατε ότι ενώ έχω επισκεφτεί όλη την Επικράτεια δεν έχω έρθει στα Διαπόντια νησιά. Θα επιληφθώ προσωπικά του θέματος αν και δεν είναι της αρμοδιότητάς μου θα τηλεφωνήσω αμέσως στην κ. Κεραμέως αλλά και στο ΥΠΕΣ οπότε και την 25η Μαρτίου αλλά και από εδώ και στο εξής να πραγματοποιούνται όλες οι τελετές. Τα Διαπόντια δεν είναι απλά ένα μέρος της Ελλάδος αλλά έχουν σπουδαιότατη εθνική σημασία και γεωστρατηγική θέση και θα προσπαθήσω να έρθω μάλιστα να σας γνωρίσω από κοντά μόλις μου επιτρέψει ο χρόνος”

Με πραγματική θλίψη σας κάνω γνωστό ότι στο ακριτικό νησί των Οθωνών δεν τελέστη καμία τελετή εν όψη της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του κ.ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΧΗ

Εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία σαν μέλος του τοπικού συμβουλίου, Πρόεδρος του Σωματείου Περιβάλλοντος, αλλά και σαν εκπρόσωπος Διαποντίων Νήσων στην τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Μέσης Κέρκυρας (ΔΗΜΤΕ)  αισθάνομαι ντροπή απέναντι στους ήρωες της Αλβανίας πολλών εκ των οποίων οι τάφοι βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τα Διαπόντια νησιά στα πεδία των μαχών της Κορυτσάς και της Χιμάρας σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων .

Πιστεύω ότι αποτελεί υποχρέωση των αυτοδιοικητικών αρχών, εκπρόσωποι των οποίων είναι οι χωρικοί Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να είναι παρόντες και να φροντίζουν να τελείται έστω και μία απλή και λιτή τελετή καλώντας τους κατοίκους ,καταθέτοντας ένα στεφάνι και ψάλλοντας τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Αντ’ αυτού ουδείς ήταν καν παρών στο νησί των Οθωνών ,και από ότι πληροφορήθηκα καμμία τελετή δεν έγινε ούτε στην Ερρείκουσα ούτε και στο Μαθράκι.

Δεν νοώ σαν Έλληνες στα ακριτικά νησιά να ξεχνάμε την σπουδαιότητα των εθνικών επετείων και εορτών την στιγμή που οι Ελληνικές κοινότητες των ομογενών Ελλήνων της Βορείας Ηπείρου όχι απλώς δεν ξεχνούν αλλά μερικοί με ένθερμο ζήλο όπως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας από τους Βουλιαράτες το πληρώνουν και με την ίδια τους την ζωή.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button