Ο Βαρβιτσιώτης μεταφέρει την έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα….Βραχονησίδα η Κέρκυρα

Η αποψίλωση των Ιονίων Νήσων και της Κέρκυρας από υπηρεσίες, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με επόμενο «θύμα» οικονομικές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών αλλά και την έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος!

Θέματα που συζητήθηκαν τόσο σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας  όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παίρνει την έδρα από την Κέρκυρα και τη στέλνει στην Ηγουμενίτσα

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας, ξαναχτυπά: μετά την απόφασή του για παραχώρηση όλων των «ορφανών» λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω ΟΛΚΕ (και μαζί με αυτά, δυνητικά, όλης της ακτογραμμής της Κέρκυρας), προωθεί την κατάργηση της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος που εδρεύει στην Κέρκυρα, με την υποβάθμιση του Λιμεναρχείου του Νησιού που θα υπάγεται πλέον στην Ηγουμενίτσα!
Το θέμα έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ενώ απασχόλησε και τους περιφερειακούς συμβούλους στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.
Ενώ μέχρι σήμερα η έδρα της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν έδρα το νησί μας, με τον λεγόμενο και ως «Καλλικράτη» του Υπουργείου Ναυτιλίας, η έδρα μεταφέρεται πλέον στην Ηγουμενίτσα με περιοχές δικαιοδοσίας τους νομούς Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας…
Το σχέδιο Βαρβιτσιώτη έχει μπει στην τελική του ευθεία και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.


Καταργεί και δεκάδες λιμενικές αρχές!


Και ο Υπουργός δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή της έδρας της περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, αφού προσανατολίζεται στην κατάργηση δεκάδων λιμενικών σταθμών και φυλακίων σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή μας.

Συγεκριμένα, στο προτεινόμενο σχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των Λιμενικών Αρχών Μενιδίου και Σιαγαδας στη Θεσπρωτία, η πιθανή κατάργηση ή υποβάθμιση των Λιμενικών Σταθμών Ληξουρίου και Φισκάρδου στη Κεφαλονιά ενώ ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις ή καταργήσεις φυλακίων του λιμενικού και στο νησί της Κέρκυρας.


Μπαράζ αντιδράσεων στη Θεσπρωτία


Ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την Αυτοδιοίκηση στις περιοχές της Θεσπρωτίας που λιμενικοί σταθμοί φέρονται υπό κατάργηση, ενώ και η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατών έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Είναι περιττό να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό έργο επιτελεί ο εν λόγω λιμενικός σταθμός τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και ανθρώπων) όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη του Δήμου Φιλιατών, ιδίως μετά από την συστηματική και χρόνια υποβάθμιση του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης. Είναι περιττό επίσης να αναφέρουμε ότι η παρουσία του είναι σημαντική για την προστασία από εγκληματικές ενέργειες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής, αλλά και της παράκτιας αλιείας, τομείς που στηρίζουν αποφασιστικά την τοπική οικονομία και δίνουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που πλήττει την τοπική κοινωνία».

Σύμφωνα με το http://epiruspost.gr, ο δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς δήλωσε ότι όχι μόνο δε δέχεται την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού αλλά θεωρεί πως αυτός θα πρέπει να ενισχυθεί, αφού όπως σημειώνει ο κ. Παππάς η περιοχή είναι πέρασμα και μάλιστα ανάμεσα στα στενά Κέρκυρας και Αλβανίας και προκύπτουν ιδιαίτερα ζητήματα και για την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με το ρεπρτάζ της ιστοσελίδας, ο κ. Παππάς τόνισε πως ο Δήμος θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις τόσο στη διαβούλευση του σχεδίου, όσο και με παράσταση στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του Οκτώβρη. Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Τοπικής Κοινότητας Σαγιάδας όσο και των ιχθυοκαλλιεργητών, οι οποίες αναμένεται να πάρουν και επίσημη μορφή το επόμενο διάστημα.


Και οι λιμενικοί υπάλληλοι


Έντονη είναι και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, προκύπτει μια ατολμία για τομές και αλλαγές οι οποίες είναι αναγκαίες, για την στήριξη μιας ποιοτικής αναβάθμισης των λειτουργιών και Υπηρεσιών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Τα συγκεκριμένα σχέδια δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν την ουσία, να βελτιώνουν υφιστάμενες δομές, αφού  κυρίως ανακυκλώνουν μια λανθασμένη και προβληματική κατάσταση, περιορίζοντας τις όποιες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των Λιμενικών Αρχών, στη μεταφορά εδρών δύο Περιφερειών, στην κατάργηση των Επιθεωρητών, στην κατάργηση Λιμενικών Σταθμών κλπ, τα οποία δεν αποτελούν εγγύηση αποτελεσματικότητας, αλλά αντικείμενο πράξεων αριθμητικής και μόνο. Σε ότι αφορά δε την αλλαγή κατηγορίας Λιμενικών Σταθμών σε Λιμενικά Τμήματα, οφείλει η πολιτική και φυσική μας ηγεσία να αποδείξει, ότι αυτό δεν γίνεται με την λογική των «εύκολων» και ανέξοδων μεταθέσεων που θα υπερβαίνουν τις διαδικασίες του Π.Δ. «Μεταθέσεων Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.», αφού θα γίνονται από τους κατά τόπους Λιμενάρχες χωρίς κριτήρια και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, αλλά ότι προκύπτει από την επεξεργασία  ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάταξης των Λιμενικών Αρχών της χώρας».


Ομόφωνο ψήφισμα αλλά και ειρωνία…


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιόνιων Νήσων εξέδωσε μετά από πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Καταβάτη ομόφωνο ψήφισμα για την απομάκρυνση υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που μεταφέρονται στα Γιάννενα. 

Αν και ήταν ομόθυμη η στάση όλων των περιφερειακών συμβούλων ενάντια στην αποψίλωση της Κέρκυρας και των Επτανήσων από την έδρα υπηρεσιών, ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε με ειρωνική έκφραση στην προσπάθεια αποτροπής της μεταφοράς των οικονομικών υπηρεσιών (πρόταση που κατέθεσε η άμεση συνεργάτης του αντιπεριφερειάρχης Μαρία Καταβάτη), με αποτέλεσμα να έχει εντονότατο διάλογο με τον περιφερειακό σύμβουλο Μάκη Φόρτε…
corfu press

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button
Close