Οι διευθύνσεις με τις λίστες μεγαλο-οφειλετών

Επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, ΔΕΚΟ, εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα για φοροδιαφυγή καθώς και κρατικές επιχειρήσεις που έχουν πλέον ιδιωτικοποιηθεί περιλαμβάνονται στην λίστα (http://www.gsis.gr/debtors/kerdoskopika-np.html) με τα 6.000 νομικά πρόσωπα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Οι συνολικές οφειλές που καταγράφονται στη συγκεκριμένη λίστα ξεπερνούν το ποσό των 30 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανέρχεται στα 42 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στη δημοσιότητα δίνονται όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
άνω των 150.000 ευρώ (αρχική οφειλή) για περισσότερο από 1 χρόνο.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλες προς το δημόσιο εκκρεμεί η τελική έγκριση της δημοσιοποίησής τους από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την έκοδση της οποίας είχε ζητήσει το ΥΠΟΙΚ το συντομότερο δυνατό.
Μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων που αφορούν τις επιχειρήσεις που χρωστούν οδηγεί στην εκτίμηση ότι από τα 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, περιορισμένο ποσό μπορεί να εισπραχθεί  καθώς πολλές από αυτές έχουν ουσιαστικά πτωχεύσει (δεν έχουν υποβάλει ισολογισμό για πολλά χρόνια και είναι ανενεργές).
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο ΟΣΕ, ενώ στις πρώτες θέσεις ακολουθούν εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε κυκλώματα έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, η υπό εκκαθάριση Παλαιά Τράπεζα Κρήτης, η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες, τα Ναυπηγεία «Νεώριον» Σύρου, η ασφαλιστική εταιρεία Εγνατία κλπ
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:
«Το Υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στην ηλεκτρονική σελίδα
 http: //link.minfin.gr/ofeilesNP τα στοιχεία έξι χιλιάδων νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από € 150.000. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα € 30 δισ. από τα € 42 δισ. συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα στοιχεία δημοσιεύονται σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης και σε εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 9, περί δημοσιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α’) βάσει της ΠΟΛ 1185/2011. Η δημοσίευσή τους θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση απόδοσης της συλλογής των εσόδων και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας.
Τα στοιχεία των καταστάσεων αντλήθηκαν με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της ΠΟΛ 1185/2011 με ημερομηνία εξαγωγής 5/9/2011, αφορούν σε ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011. Στις συγκεκριμένες καταστάσεις δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της ΠΟΛ 1185/2011.
Συμπεριλήφθηκαν πλέον των οφειλών που αφορούν σε κωδικούς του προϋπολογισμού και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στους κωδικούς αριθμούς εσόδων που αφορούν στα Κεφάλαια Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ Κεφαλαίων ή εγγυήσει του Ελληνικού Δημοσίου και σε καταργούμενους ειδικούς λογαριασμούς οι οποίοι βάσει αποφάσεων υπάγονται στα έσοδα προϋπολογισμού.
Η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων TAXIS/ICIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όπως αυτά ενημερώνονται και τηρούνται από τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία και όπως άλλωστε προβλέπεται και στη σχετική ΠΟΛ 1185/2011.
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS από τις ΔΟΥ/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αποκατάσταση των περιπτώσεων αυτών θα γίνει το ταχύτερο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της ΠΟΛ 1185/2011 σχετικά με τη διαδικασία άρσης/διόρθωσης δημοσιοποίησης εγγραφής (π.χ. μετά από επικοινωνία με την αρμόδια ΔΟΥ ή το Τελωνείο)».

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button
Close