Μπλόκο σε γονικές παροχές όσων έχουν ληξιπρόθεσμα

Τις αντοχές φορολογουμένων και εφοριακών κατά τις διαπροσωπικές τους επαφές, δοκιμάζουν οι νέες διατάξεις που ισχύουν για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Αν υπάρχει ληξιπρόθεσμο χρέος, ακόμα και αν εξυπηρετείται κανονικά, δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά παρά μόνο αν γίνει εγγραφή υποθήκης.

Τα περιστατικά, όπως δηλώνουν φορολογούμενοι που επιχείρησαν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή στα παιδιά τους είναι καθημερινά, και ενισχύονται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Όπως είναι γνωστό, κατά τη μεταβίβαση ακινήτων με καταβολή τιμήματος, η Εφορία παρακρατά από το τίμημα το σύνολο των οφειλόμενων από τον πωλητή του ακινήτου και του δίνει ότι περισσεύει. 

Το πρόβλημα γεννάται όταν δεν υπάρχει τίμημα, για να κλείσει η φορολογική οφειλή.Στην απόφαση που έστειλε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης στις 27 Δεκεμβρίου στις εφορίες, αναφορικά με την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 ορίζεται ότι: «στην περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού χωρίς τίμημα,


δεν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον η είσπραξη της οφειλής δεν είναι διασφαλισμένη».Πατώντας σε αυτή τη διάταξη οι εφοριακοί ζητούν εγγραφή υποθήκης ακινήτου, για να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις,στις οποίες δεν μεσολαβεί τίμημα και να μην βρουν το μπελά τους.

Οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους εύλογα αντιδρούν καθώς δεν θέλουν να εγγράψουν υποθήκη , ιδίως δεν όταν δεν έχουν δώσει την παραμικρή αφορμή και πληρώνουν σταθερά και χωρίς καθυστερήσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια απόφαση για τη φορολογική ενημερότητα ορίζει ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ο αιτών πρέπει σωρευτικά:

• να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση ή να τις έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή με ρύθμισης τμηματικής καταβολής και

• να έχει υποβάλλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας .

Εύλογα, με βάση τις παραπάνω διατάξεις οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι δεν έχουν πρόβλημα στη μεταβίβαση του ακινήτου τους.

Υπάρχει όμως και η παράγραφος 5 που ανατρέπει τα δεδομένα…

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close