Μινι κραχ σε ολη την Ευρωπη και ακολουθεί τυφώνας…..

trapezikos-tifonasΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ … ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΥ … ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ !!!  

Τραπεζικό κραχ που ξεπερνά το 7% χτυπά την Ευρώπη τονίζοντας ότι οι φόβοι για νέα τραπεζική κρίση στην περιοχή είναι πιο έντονοι από ποτέ και μάλιστα μετά την Ιταλία, η απειλή αγγίζει τη Γαλλία, τη Βρετανία, ακόμη και τη Γερμανία, όπου ο κολοσσός της Commerzbank βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μπορεί η ΕΒΑ (την Παρασκευή με την ανακοίνωση των stress tests) να προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους και τις ανησυχίες γύρω από το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι είναι ανθεκτικό και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση, ωστόσο οι αγορές αποδεικνύουν πως κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα.

H JP Morgan επισημαίνει ότι τα stress tests αντί να ηρεμήσουν τις αγορές, έβγαλαν στο φως τις κεφαλαιακές ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η Goldman Sachs τονίζει πως μπορεί η Monte dei Paschi να αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη χειρότερη επίδοση, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών όπως η Barclays, η Deutsche Bank και η Societe Generale.

Σύμφωνα με την Citigroup, τα τεστ απέτυχαν να δώσουν την πραγματική εικόνα των τραπεζών αφού ήταν πολύ πιο ήπια από ό,τι η κατάσταση της σημερινής οικονομίας προστάζει, και επίσης είχαν σοβαρές και καθοριστικές ελλείψεις. Κατ’ αρχήν δεν αποτιμήθηκε ούτε ο αντίκτυπος του Brexit αλλά ούτε και αυτός των παρατεταμένα αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ στα κεφάλαια των τραπεζών καθώς και στην κερδοφορία τους. Επίσης, τα stress tests δεν έλαβαν υπόψη την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά και αρνητικά επίπεδα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με το 2014, τα stress tests δεν συνοδεύονται από αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού, η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει σημαντικά τις τρέχουσες αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κινείται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου, ενώ τόσο η μετοχή της Unicredit όσο και αυτή της Monte dei Paschi, οδηγήθηκαν σε νέα αναστολή διαπραγμάτευσης μετά τη βουτιά που σημείωσαν. Οι ανησυχίες ότι η Unicredit θα χρειαστεί να αντλήσει τελικά πολύ περισσότερα κεφάλαια από ό,τι αρχικά αναμενόταν έχουν ενταθεί, με τους αναλυτές να τοποθετούν αυτό το ποσό στα 8,5 δισ. ευρώ.

Η UBS υποχωρεί 5,5%, η Credit Suisse 6%, η Banca Popolare υποχωρεί 4% και η UBI Banca 5% με το sell-off να εξαπλώνεται και στη Γαλλία, με την ΒΝΡ Paribas να υποχωρεί άνω του 3%, ενώ στη Βρετανία, η RBS σημειώνει πτώση κοντά στο 3%. Στο πανευρωπαϊκό sell-off παρασύρει τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με τον δείκτη FTSE Banks να υποχωρεί 8% και τον Γενικό Δείκτη 2,5%, ενώ οι απώλειες στις τράπεζες αγγίζουν ακόμα και το 9,59%.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close