Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν στο Περιφερειακό συμβούλιο για τις εξορύξεις.(Video & Φωτό)
Μία από τις πιο δυναμικές παρεμβάσεις κατά των εξορύξεων έγινε από 150 περίπου διαδηλωτές στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά. Οι διαδηλωτές που προέρχονται κυρίως από την Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης Κατά των Εξορύξεων δήλωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους με τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις στο Ιόνιο και ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος.
Παρ’ όλα αυτά, και παρά την παρέμβαση υπέρ της συζήτησης που έκανε τόσο ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανεξάρτητοι σύμβουλοι, ακόμη και ορισμένοι σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ, όπως ο Νικόλας Βαλλιανάτος, τελικά το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε με πλειοψηφία να μην συζητηθεί το θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε από την αρχή της συζήτησης ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος συνεπικουρούμενος και από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστο Μωραΐτη.
Έτσι, ψηφίστηκε η πρόταση να υπάρξει μία ειδική συζήτηση για το θέμα, η οποία όμως, θα οριστεί για… την επόμενη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με αυτό τον τρόπο ο περιφερειάρχης αλλά και η πλειοψηφία της παράταξής του, πέταξαν την… «καυτή πατάτα» μακριά από τις εκλογές, ακολουθώντας την τακτική του «στρίβειν διά του αρραβώνος» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους διαδηλωτές.
Οι δικαιολογίες ήταν ότι: δεν έχουν προκύψει καινούργια στοιχεία για το θέμα, δικαιολογία που δεν ευσταθεί αφού έχουν μεσολαβήσει πολλά από την τελευταία απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου (απαγορεύσεις εξορύξεων σε ευρωπαϊκές χώρες, παρεμβάσεις επιστημόνων, αλλά και η ίδια η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών), ότι θα πρέπει να γίνει μία πιο προετοιμασμένη συζήτηση, αλλά και ότι το Συμβούλιο έχει ήδη πάρει απόφαση το 2017.
Η παρέμβαση ξεκίνησε από το πρωί, όπου σταδιακά μαζεύτηκε αρκετός κόσμος, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση γινόταν στα Τραυλιάτα, και όχι στον πιο κοντινό και… «βολικό» για διαμαρτυρίες «Κέφαλο», στο Αργοστόλι. Δυναμικό παρόν έδωσε η κοινότητα των Άγγλων που διαμένουν στο νησί, τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης αλλά και απλοί πολίτες που έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους με τις εξορύξεις.Όταν μάλιστα έφτασε με καθυστέρηση στον χώρο ο περιφερειάρχης, οι διαδηλωτές τον υποδέχτηκαν με συνθήματα που τον καλούσαν να αλλάξει στάση στο θέμα.
Οι… κωλοτούμπες
Ο περιφερειάρχης κατηγορήθηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές ότι έχει αλλάξει ριζικά τη γραμμή της παράταξής του, τουλάχιστον όπως αυτή είχε διατυπωθεί προεκλογικά. Κάτι που ο ίδιος αρνείται. Αυτό επίσης που ειπώθηκε από τον υποψήφιο για τον Δήμο Σάμης Μάκη Μονιά, είναι ότι αν οι πολίτες γνώριζαν προεκλογικά ότι ο Θ. Γαλιατσάτος θα άλλαζε θέση για τις εξορύξεις, δεν θα τον ψήφιζαν, ενώ πολλοί καυτηρίασαν την αναβολή της συζήτησης θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα προεκλογικό παιχνίδι, τόσο του ίδιου, όσο και της παράταξής του.Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι με τις ρυθμίσεις που πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή (έλεγχος της σεισμικότητας, τοπικό παρατηρητήριο, συμμόρφωση με αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α., ορισμένες από τις οποίες έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση), ότι έχουν εξαντληθεί οι παρεμβάσεις που μπορούσε να κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κάτι που δεν φαίνεται να πείθει κανέναν.
Επίθεση σε WWF και Greenpeace
Είναι φανερό ότι ο κ. Γαλιατσάτος δεν θέλει να πάει φανερά κόντρα σε ένα κίνημα που μεγαλώνει όλο και περισσότερο (άλλωστε είχε δηλώσει πριν λίγες εβδομάδες ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει… κινηματικά χαρακτηριστικά), εν όψει μάλιστα των εκλογών, και ξέροντας ότι ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που τον στηρίζει, έχει τεθεί ανοιχτά κατά των εξορύξεων.
Από την άλλη όμως, αυτά που δηλώνει θυμίζουν αρκετά «ήξεις, αφήξεις», και είναι φανερό ότι δεν φαίνεται διατεθειμένος να υπερασπιστεί τη γραμμή ενάντια στις εξορύξεις.
Εχθές μάλιστα, χάνοντας την ψυχραιμία του, επιτέθηκε έμμεσα ακόμη και στις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF και Greenpeace), οι οποίες προσκλήθηκαν και ήρθαν στο νησί σε εκδηλώσεις ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ότι «δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν καμία εξόρυξη σε όλο τον κόσμο». Κάλεσε μάλιστα τους διαδηλωτές να «εμπιστευτούν την περιφερειακή αρχή και όχι τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των διαδηλωτών, οι οποίοι τόνισαν ότι το κίνημα που έχει διαμορφωθεί είναι αυτόνομο και οι δύο οργανώσεις έχουν βοηθήσει απλώς στην ενημέρωση του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι όπου έγιναν σχετικές εκδηλώσεις (Αργοστόλι, Σάμη, Ιθάκη), η αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.
Καμιά συζήτηση για… την ταμπακιέρα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θέτουν οι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν ήδη συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες υπογραφές κατά των εξορύξεων από όλη την Κεφαλονιά, είναι αυτό της σεισμικότητας, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να δίνει πειστική απάντηση ο περιφερειάρχης. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ένας πολύ ισχυρός σεισμός ή ακόμη και ένας μικρότερος δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μεγάλο ατύχημα, με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και την οικονομική ζωή, τόσο της Κεφαλονιάς, όσο και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου.
Ο περιφερειάρχης αποφεύγει διαρκώς να τοποθετηθεί επί του θέματος, θέτοντας ως βασική απάντηση το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ζητήσει την στενή παρακολούθηση των σεισμικών ρηγμάτων της περιοχής, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος.
Πέρα από αυτό, όμως, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και όσοι ασχολούνται με το θέμα θεωρούν ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αφού βρισκόμαστε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θέτουν και άλλα θέματα όπως προβλήματα στον έλεγχο των επιστημονικών δεδομένων, θέματα αξιοπιστίας των στοιχείων κ.α.
Επίσης θεωρείται από πολλούς ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις, η διέλευση των πετρελαιοφόρων και γενικότερα η δράση των εταιρειών στα νερά του Ιονίου θα υποβαθμίσουν συνολικά, τόσο το περιβάλλον στην περιοχή, όσο και το τουριστικό προϊόν που αποτελεί μακράν τον κυριότερο μοχλό ανάπτυξης των νησιών του Ιονίου.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις ρυθμίσεις για την προστασία των περιοχών Natura, κάτι που όμως δεν φαίνεται να πείθει όσους αντιδρούν, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι αρκετές ώστε να προστατευτούν οι ευαίσθητες αυτές περιοχές καθώς και το οικοσύστημά τους.
Στην υπόθεση αυτή η παράταξη της ΑΝΑΣΑ φαίνεται διασπασμένη αφού πρόσφατα, σε συνέντευξη που έδωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιά και Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωναςδήλωσε αναφανδόν κατά των εξορύξεων, ακόμη και αν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις για την σεισμικότητα, ενώ παρόμοια γραμμή ακολούθησε εχθές και ο Νικόλας Βαλλιανάτος ο οποίος δήλωσε κάθετα αντίθετος.
Κατά των εξορύξεων έχει ταχθεί και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, αν και στην πρόσφατη παρουσίαση των υποψηφίων της ΑΝΑΣΑ, δεν φάνηκε να στηρίζει με θέρμη σχετικές προηγούμενες δηλώσεις του, επικαλούμενος και αυτός τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που πρότεινε η Περιφέρεια και δέχτηκε η κυβέρνηση.
Από την άλλη, την ίδια στιγμή που στελέχη της ΑΝΑΣΑ δηλώνουν κατά των εξορύξεων, τόσο ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος όσο και άλλα στελέχη της παράταξής του συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εταιρικής ευθύνης των ΕΛΠΕ, κάτι που πολλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, έχουν κατηγορήσει ως πράξεις που μοιάζουν με «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς», που σκοπό έχουν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των πολιτών.
Και μάλιστα, πάλι ο Παναγής Δρακουλόγκωνας, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και στη συνέντευξη που προαναφέραμε χαρακτήρισε ως «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» όχι τις ίδιες τις πράξεις εταιρικής ευθύνης αλλά τα υποτιθέμενα έσοδα που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες από τις εξορύξεις.
Κουρής: «Έχω γραμμένη τη Νέα Δημοκρατία»
Φωνές κατά των εξορύξεων βρίσκονται σε όλους τους χώρους. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η φράση του Σωτήρη Κουρή, για το θέμα των εξορύξεων ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εντελώς αντίθετος, πηγαίνοντας μάλιστα κόντρα στην κεντρική γραμμή του κόμματος για το θέμα. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι υπέρ των εξορύξεων αλλά εγώ δεν είμαι. Και την έχω γραμμένη τη Νέα Δημοκρατία και το λέω από τώρα».
Επίσης, ο πρ. περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο οποίος μπορεί να κατεβαίνει υποψήφιος ως «αντάρτης» από το κόμμα του, ανήκει όμως κι αυτός στην Νέα Δημοκρατία, δήλωσε εχθές ότι μπορεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υπέγραψε υπέρ των εξορύξεων, όπως είπε όμως, οι εποχές που συνέβαιναν όλα αυτά ήταν πολύ δύσκολες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «τότε καιγόμασταν, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας και οι εξορύξεις μας φαίνονταν “χρυσος».
Αλλαγή στάσης και από το ΚΚΕ
Χαρακτηριστική του κλίματος που διαμορφώνεται κατά των εξορύξεων είναι και η αλλαγή στάσης που παρατηρείται στο ΚΚΕ και στην Λαϊκή Συσπείρωση σε ότι έχει να κάνει ειδικά για το Ιόνιο. Ενώ η κεντρική γραμμή του κόμματος ήταν όλα αυτά τα χρόνια υπέρ των εξορύξεων αλλά με κεντρικό, κρατικό σχεδιασμό και στόχο αυτές να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, ειδικά για το Ιόνιο η γραμμή τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει ή εξειδικευτεί, λόγω των κινδύνων μιας περιβαλλοντικής καταστροφής.Η αντίθεση στις εξορύξεις στο Ιόνιο δηλώνεται πλέον σε όλους τους τόνους, τόσο από την υποψήφια περιφερειάρχη, Αλεξάνδρα Μπαλού, όσο και από τον κ. Γουλή, τον Δημήτρη Μαντζουράτο και άλλα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο κ. Μαντζουράτος μαλιστα, δήλωσε αντίθετος με τις εξορύξεις στο Ιόνιο σημειώνοντας ότι εκφράζει και τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Όλοι μαζί δηλώνουν ότι το Ιόνιο, με τόσους κινδύνους να καραδοκούν δεν θεωρείται πλέον περιοχή κατάλληλη για εξορύξεις.
Το Κίνημα μεγαλώνει – Η Περιφερειακή Αρχή «στρίβειν»
Βασικό αίτημα των διαδηλωτών, εχθές το πρωί, ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει μία σαφή θέση για το θέμα. Εδώ και μήνες διαμορφώνεται ένα όλο και πιο ισχυρό κίνημα από πολίτες, που ανεξαρτήτως πολιτικών κατευθύνσεων, δηλώνουν αντίθετοι με όλα όσα πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια στην περιοχή τους. Αντίθετοι με τις εξορύξεις έχουν ήδη ταχθεί και πολλοί θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς (Ένωση Ξενοδόχων, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ομοσπονδία των Αποδήμων Κεφαλλήνων κ.α.) ενώ έχουν ήδη μαζευτεί χιλιάδες υπογραφές από πολίτες, με τον αριθμό συνεχώς να μεγαλώνει.Από την άλλη πλευρά, αυτό που είναι εμφανές είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή, αφού, όπως ισχυρίζεται ο περιφερειάρχης, κατάφερε να περάσει ορισμένες ρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κοντραριστεί περαιτέρω με τις πετρελαϊκές και την κυβέρνηση για το θέμα.
Παρά τις έντονες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μέσα στον συνδυασμό, ο επικεφαλής δείχνει ικανοποιημένος από τα όσα έχει πετύχει (;) το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Αρχή, και πλέον η γραμμή είναι καθαρά υπέρ των εξορύξεων ή υπέρ της ανοχής στις εξορύξεις, έστω με τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί.
Ακόμη και αυτές οι ρυθμίσεις όμως, δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τα ίδια τα μέλη της παράταξής του ορισμένα από τα οποία δηλώνουν, όπου βρεθούν, αντίθετοι με τις εξορύξεις συνολικά. Ο Παναγής Δρακουλόγκωνας μάλιστα είχε προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι για το οποίο ο περιφερειάρχης δεν έχει κάνει ούτε μία αναφορά.
Ποιο fracking;
Αντίθετα, ο κ. Γαλιατσάτος εχθές αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα και στο θέμα του fracking παρουσιάζοντας την πρόσφατη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ως νίκη υπέρ του περιβάλλοντος και της περιοχής. Μόνο που η μέθοδος αυτή, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθεί στο Ιόνιο, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, λόγω της φύσης των πετρωμάτων (μη σχιστολιθικά). Επιπλέον, ακόμη και γι’ αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ όσα υπόσχεται, αφού, όπως ισχυρίζονται, δεν απαγορεύει ουσιαστικά τη μέθοδο.
Όσο αφορά το περίφημο Παρατηρητήριο που επικαλείται διαρκώς ο περιφερειάρχης, πολλές είναι κι εκεί οι αντιδράσεις από φωνές που υποστηρίζουν ότι και αυτό δεν θα έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης και ότι πρόκειται για «στάχτη στα μάτια».
Χαρακτηριστικό είναι αυτό μάλιστα που σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο περιφ. σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Γουλής: «Στην ίδια συνεδρίαση που το περιφερειακό συμβούλιο έθετε αυτούς τους 5 όρους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωνε ότι “οι 4 όροι από τους 5 γίνονται ήδη δεκτοί».
«Διά του αρραβώνος»
Στην γνωστή ελληνική κινηματογραφική ταινία, οι… στριμωγμένοι γαμπροί υπόσχονταν «αρραβώνες» προκειμένου να αποφύγουν τον άμεσο γάμο.
Κάτι τέτοιο θύμισε η στάση, κυρίως της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και του ίδιου του περιφερειάρχη, η οποία έσπρωξε στον χρόνο (μετά τις εκλογές), μία συζήτηση για το θέμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κόντρα, είτε με την κυβέρνηση και τις πετρελαϊκές εταιρείες, είτε με όσους αντιδρούν στις εξορύξεις. Αυτά θέλησε να αποφύγει ο περιφερειάρχης καθώς και την περαιτέρω δημοσιοποίηση των έντονων διαφοροποιήσεων μέσα στην παράταξή του.
Η δικαιολογία ότι θα έπρεπε να γίνει μία «ολοκληρωμένη» και «εμπεριστατωμένη» συζήτηση θα μπορούσε να ακούγεται λογική, μερικούς μήνες πριν. Εχθές όμως θύμισε πολύ το περίφημο «στρίβειν» προς έναν αρραβώνα που για πολλούς έχει ήδη επισημοποιηθεί. Αυτόν δηλαδή της Περιφερειακής Αρχής των Ιονίων Νήσων με τις επιλογές της κυβέρνησης για το θέμα των εξορύξεων.
Αρραβώνας, όμως, που απ’ ότι φαίνεται από τις αντιδράσεις, δύσκολα θα οδηγήσει σε… «βίο ανθόσπαρτο».
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Κεφαλονιτικα νεα