Θα διορθώσουν !!!! τον αρχιληστρικό και αντισυνταγματικό Νομο ΕΝΦΙΑ

ενφιαΚαι συζητούν για …έκπτωση, για όφελος και άλλα γραφικά σε τί; Στην …δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων. Μιλούν για απώλεια εσόδων από το κράτος μετά την έκπτωση, για την διευκόλυνση που θα μας κάνουν με τις δόσεις, και για δυνατότητα περισσότερων από 6 δόσεις για όσους έχουν οικονομική αδυναμία. Όλα αυτά συνοδεύουν τον Έλληνα με… τον φραπέ του και δεν gamioyntai  όλα.
Σε διορθωτικές κινήσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα εντός οικισμών αγροτεμάχια, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους κατά 167 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί έκπτωση 25% – 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με όφελος έως 100 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών- δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί. H εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και των επτά για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική διορθωτική κίνηση θα αφορά τα αγροτεμάχια περίπου 4.000 οικισμών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών και αποτέλεσαν το σημείο αιχμής των αντιδράσεων. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με δύο μεθόδους:
Με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν το 2013 προκειμένου να προσδιοριστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Με βάση τη μεθοδολογία που εμπεριέχεται αυτή τη στιγμή στον νόμο του ΕΝΦΙΑ.
Ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης θα είναι ο μικρότερος από τους δύο που θα προκύψει. Η παράδοξη αυτή λύση επιλέγεται επειδή σε άλλες περιπτώσεις προκύπτει υπέρογκος φόρος με την πρώτη μέθοδο και σε άλλες με τη δεύτερη.
Η απώλεια των εσόδων από τη συγκεκριμένη παρέμβαση που έχει «κλειδώσει» ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ (137 εκατ. το όφελος για φυσικά πρόσωπα και 30 εκατ. για τα νομικά).
Επίσης, σύμφωνα με βουλευτές της Ν.Δ., μελετάται να δοθεί έκπτωση 25%-30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Όπως υποστήριξαν, το μέτρο μπορεί να υιοθετηθεί εάν το κόστος είναι έως 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πηγές του οικονομικού επιτελείου ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες είναι μικρές.
Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει σε έξι δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με βουλευτές της Ν.Δ., εξετάζεται η δυνατότητα περισσότερων από 6 δόσεις για όσους έχουν οικονομική αδυναμία. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να εξοφληθεί ο φόρος σε 6 δόσεις ώστε να μην αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών εντός του 2015.
Οι αιτήσεις για τη μείωση του φόρου ή την πλήρη απαλλαγή στις ευπαθείς ομάδες θα γίνεται ηλεκτρονικά, όπως οι αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος, και -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της κατάργησης της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας για την παροχή των διευκολύνσεων αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, την άλλη εβδομάδα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζήτησε να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους η ρύθμιση, γιατί διαφορετικά οι φορολογούμενοι θα εμφανίζονται ως οφειλέτες και αυτομάτως δεν θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Είναι βέβαιο πως το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9, ώστε να αποφευχθούν λάθη στην εκκαθάριση του φόρου.

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον παράνομο και καταχρηστικό  ΕΝΦΙΑ

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close