Η Αλβανία ψάχνει πετρέλαιο βόρεια της Κέρκυρας!

fisikoaerio4Οι Αλβανοί ξεκινούν έρευνες βορείως της Κέρκυρας σε περιοχή η οποία ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.
Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν επικύρωσαν την συμφωνία για την διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είχαν υπογράψει Ελλάδα-Αλβανία το 2009 και ακύρωσε το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι ο Ε.Βενιζέλος με δικές του ενέργειες έδωσε στην Αλβανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.Φυσικά αυτό το έκανε χωρίς κανένα αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πιέσουμε τα Τίρανα να επικυρώσουν την συμφωνία που τα ίδια υπέγραψαν.
Σημειώνεται επίσης ότι έβαλε το “χεράκι” της και η Τουρκια η οποία υπογείως πίεσε για την ακύρωση της συμφωνίας του 2009.
Δύο διαβήματα, με τα οποία ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση τις ακριβείς συντεταγμένες των ερευνών στο Ιόνιο, ιδιαίτερα στην περιοχή του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων βόρεια – βορειοδυτικά της Κέρκυρας, έχει κάνει η αλβανική κυβέρνηση, διαμηνύοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή της να ξεκινήσει δικές της έρευνες στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τα “Επίκαιρα” ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής τους να αρχίσουν τις δικές τους έρευνες, οι Αλβανοί δημιουργούν και πάλι αρνητικό κλίμα έναντι της χώρας μας, διοχετεύοντας στα ΜΜΕ «πληροφορίες» ότι η Ελλάδα καταπατά αλβανικά θαλάσσια οικόπεδα! Αν εξετάσουμε την τακτική του πρωθυπουργού Έντι Ράμα τόσο πριν γίνει πρωθυπουργός όσο και μετά, συμπεραίνουμε ότι αποσκοπεί στην πλήρη κατάρρευση της συμφωνίας του 2009 αλλά και στην αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, τακτική που παραπέμπει ευθέως στις στενές σχέσεις του με την Άγκυρα.
Ψαρεύοντας σε θολά νερά…
Δεν είναι σαφές ακόμη ποια περιοχή έχουν επιλέξει οι Αλβανοί για να προχωρήσουν σε έρευνες ή αν οι κινήσεις τους αποσκοπούν στο να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από τις έρευνες της Ελλάδας, στο πλαίσιο της πολιτικής ακύρωσης της συμφωνίας του 2009, ωστόσο είναι προφανές ότι σταθερά και ανυποχώρητα τα προβλήματα οξύνονται αντί να αμβλύνονται.
Εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει τα Τίρανα να εφαρμόσουν τη συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ στο παρασκήνιο οι Αλβανοί ζητούν νέα διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.
Οι εξελίξεις δείχνουν κλιμάκωση της τακτικής της Αλβανίας να θολώσει την πολιτική ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης της νομιμότητας των ελληνικών ερευνών. Στο επίκεντρο της συζήτησης που έχει αρχίσει στο παρασκήνιο και αναμένεται σύντομα να γίνει και δημόσια βρίσκεται η άποψη ισχυρών κύκλων στα Τίρανα ότι οι ελληνικές έρευνες επικαλύπτουν την αλβανική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, άρα πρέπει να επανεξεταστούν.
Υπάρχει δε και μια τάση που παραπέμπει σε μια άτυπη, σιωπηρή συμφωνία για τη διεξαγωγή ερευνών, αλλά χωρίς να προκληθούν προβλήματα εκατέρωθεν. Όλα αυτά όμως είναι συνέπεια του ίδιου προβλήματος, ότι, δηλαδή, για τα Τίρανα δεν ισχύει η συμφωνία του 2009, επομένως τα προβλήματα θα παραμείνουν και θα οξύνονται.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αθήνα δεν απάντησε στα αλβανικά διαβήματα, ωστόσο είναι προφανές ότι, σε περίπτωση που επιμείνουν τα Τίρανα, εισερχόμαστε σε νέα φάση.
Στην αλβανική πρωτεύουσα πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμούς για έρευνες πετρελαίου σε θαλάσσια οικόπεδα. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αλβανός υπουργός Νταμιάν Γκικνούρι, μιλώντας σε συνάντηση με εμπειρογνώμονες της αλβανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Γκικνούρι τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με απόφαση της κυβέρνησης συγκροτήθηκε η νέα Διεύθυνση Θαλάσσιας Γεωλογίας. Ο αλβανικός Τύπος θυμίζει ότι ήδη πριν από πολλά χρόνια η αλβανική κυβέρνηση σύναψε συμφωνίες με ξένες εταιρείες για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές, κυρίως δε στην Αδριατική, με το καθεστώς εκχώρησης δικαιωμάτων.
Το μοναδικό Οικόπεδο που χορηγήθηκε στο Ιόνιο είναι το Οικόπεδο 5 και η συμφωνία υπεγράφη τη δεκαετία του 1990 με τη Hamilton BHP.
Έτσι χάρις την εξωτερική πολιτική του ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλου κατάφερε η Αλβανία να μην έχει κανένα μοχλό πίεσης να τιμήσει την υπογραφή της, ενώ απ’οτι φαίνεται το κοίτασμα στην περιοχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
defencenet

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close