Η Αγγλία δεν επιβάλει μέτρα αντιδημοκρατικα. Ανοικτές οι επιχειρήσεις ..ολα.

Η Αγγλία δεν κτυπά την Οικονομία της...και αντιμετωπίζει τον ιό διαφορετικά.

Εντονη κριτική δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την απόφαση να μη λάβει δραστικά μέτρα ώστε να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19, τη στιγμή που αυξάνεται ραγδαία και στη Βρετανία ο αριθμός όσων έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό. «Πολλές οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν από την ώρα τους», είπε την Πέμπτη ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ οι στενοί επιστημονικοί του συνεργάτες υπολογίζουν πως οι νεκροί από την πανδημία στη Βρετανία θα κυμανθούν μεταξύ 400 και 500.000.

Χθες, ο Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Αγγλίας, επιχείρησε να υπερασπιστεί την τακτική της κυβέρνησης να μην ακολουθήσει το παράδειγμα που έχει πάρει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, η υπόλοιπη Ευρώπη κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους και απαγορεύοντας μεγάλες συγκεντρώσεις, περιορίζοντας μετακινήσεις. Το πιο σημαντικό μέτρο που είχε ανακοινώσει ο Τζόνσον την Πέμπτη ήταν πως οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του επί επτά ημέρες. Ο Βάλανς είπε χθες ότι, προκειμένου να λειτουργήσει η στρατηγική και να αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό ο πληθυσμός της Αγγλίας και της Ουαλλίας, θα πρέπει να νοσήσει το 60%, δηλαδή περίπου 40 εκατ. άνθρωποι. Υποστήριξε πως, αν νοσήσει τόσο μεγάλο ποσοστό, σταματά η εξάπλωση της ασθένειας.

Την Πέμπτη, ο Κρις Γουίτι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, είχε πει ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα νοσήσει το 80% του πληθυσμού και θα πεθάνουν περίπου 500.000 άνθρωποι. Ο Τζόνσον είχε πει πως, αν λάβει κανείς δραστικά μέτρα, έπειτα από λίγες εβδομάδες ο πληθυσμός «κουράζεται» από αυτά και ο Βάλανς αναρωτήθηκε χθες πώς ανακαλεί κανείς τα σκληρά μέτρα. Υποστήριξε, ακόμη, πως με αυτή την τακτική ο πληθυσμός της Αγγλίας δεν θα νοσήσει ξανά το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται δεύτερο κύμα πανδημίας. Ωστόσο, το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) δέχεται ήδη σημαντική πίεση, έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας, ενώ δεκάδες χιλιάδες ιατροί και νοσοκόμοι έχουν μεταναστεύσει εξαιτίας της πολιτικής Τζόνσον στο Brexit.

Ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Τόρις, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, διευθυντής της ιατρικής επιθεώρησης Lancet, είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας πως η κυβέρνηση «παίζει ρουλέτα» με τη ζωή των πολιτών. Χθες, πάντως, τα τρένα και οι σταθμοί στην Αγγλία ήταν άδεια και η κίνηση στις εθνικές οδούς περιορισμένη, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους, φοβούμενοι την πανδημία. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει, από 590, στα 789. Οι νεκροί ανέρχονται σε δέκα.

Kαθημερινή

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close