Η Άγκυρα συγκεντρώνει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στον ναύσταθμο του Ακσάζ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς στο ναύσταθμο του Ακσάζ έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Η συγκέντρωση των δυνάμεων αυτών συνέπεσε χρονικά με την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, για την αποστολή ενός ακόμη σκάφους του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο, όπως γράφει η «Realnews».

Αν και το τουρκικό σκάφος, παρά τις ανακοινώσεις Cavusoglu, ακόμη δεν έχει βγει στο Αιγαίο, η κινητικότητα που παρουσιάζει ο τουρκικός στόλος δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νούμερο ένα σενάριο, που απασχολεί τους επιτελείς έχει να κάνει με το Καστελόριζο και την ενδεχόμενη τουρκική παρουσία πέριξ του νησιού, όπου πάντως υπάρχει ενισχυμένη δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδεικτικό της ετοιμότητας, που υπάρχει, είναι ότι μετά από πολύ καιρό με υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στον ναύσταθμο έχει εξασφαλιστεί διαθεσιμότητα πολεμικών πλοίων, που αγγίζει το 100%.

Ειδικά για τις φρεγάτες του Στόλου έγινε τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπήρχαν.

Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο έχει αναγκάσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε πολύμηνη κατάσταση επιφυλακής, η οποία κοστίζει σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού αλλά και οικονομικά.

Αυτός ο πόλεμος φθοράς είναι ένας από τους στόχους της τουρκικής στρατηγικής, με την Άγκυρα να έχει το πλεονέκτημα της επιλογής του χρόνου εκδήλωσης μίας κρίσης.

NEEΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε νέα απαξίωση τόσο της Δύσης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε και πάλι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας ανατ. Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος, επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, στον γάλλο πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του σε Αθήνα και Λευκωσία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Εμείς προστατεύουμε και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας εδώ (στην ανατ. Μεσόγειο) μέχρι τέλους», δήλωσε από το Άρτβιν της Μαύρης Θάλασσας, όπου περιοδεύει.

«Μην ανησυχείτε καθόλου. Εμείς μέχρι σήμερα δεν σκύψαμε το κεφάλι μας σε υπηρέτες. Μόνο μπροστά στο Θεό μας θα σκύψουμε. Πουθενά αλλού!», διατράνωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «απουσία» της Τουρκίας από τα τεκταινόμενα της ανατ. Μεσογείου, χαρακτήρισε «αχάριστο» τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στην συνέχεια ανέφερε ότι η Δύση απειλεί την Τουρκία.

«Λέει ότι στην ανατ. Μεσόγειο είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, το Κατάρ αλλά όχι η Τουρκία. Ποια χώρα; Η Τουρκία δεν είναι, λέει… Τι αχάριστος! Δεν βλέπεις το Yavuz μας εκεί, δεν βλέπεις το Μπαρμπαρός; Δεν βλέπεις την γιγάντια σημαία μας στα δύο γεωτρύπανα και στα δύο ερευνητικά πλοία; Δεν βλέπεις τις φρεγάτες μας δίπλα τους; Είμαστε εκεί με τα αεροπλάνα μας, με όλα…», τόνισε.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Την Πέμπτη, σε συνάντησή του με τον με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα των γεωτρήσεων.

«Όπως υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας με τον ίδιο τρόπο θα υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τις έρευνες μας στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε» είχε πει.

Μάλιστα, κατηγόρησε την ΕΕ και υποστήριξε πως «η Ευρώπη στην Κύπρο δεν υποστηρίζει την ισότητα αλλά έχει έρθει σε κατάσταση που υποστηρίζει την ανισότητα».

Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει στον δικό της οδικό χάρτη για όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο: «τα πλοία μας για να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους με ασφάλεια είναι σε ετοιμότητα η αεροπορία και το ναυτικό μας και στην ανατολική Μεσόγειο κανένα σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν αγνοεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu, πως «αυτοί που στο παρελθόν προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το νησί με το αίμα των Τουρκοκυπρίων, σήμερα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις».

Για το θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν ανέφερε πως «σε περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν πάρει το μάθημα τους από όσα έχουν συμβεί να ξέρουν πως δεν θα διστάσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

«Οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται που δεν λύνεται το Κυπριακό»

Όμως, ο τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε εκεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε του Ελληνοκύπριους τόσο για την ύπαρξη, όσο και για την αδυναμία λύσης του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό παραμένει χωρίς λύση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται, με αποφασιστικότητα, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ

Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως η ΕΕ «δεν θα δείξει καμία αδυναμία».

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εκτάκτως στη Σμύρνη ο Ακάρ: Επιθεώρησε την Στρατιά Αιγαίου

 

O Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, πραγματοποίησε μαζί με τον Nαύαρχο Adnan Ozbal επιθεώρηση στην περίφημη Στρατιά του Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη.

Η επίσκεψη δεν είναι τυχαία, αλλά έχει πολλούς συμβολισμούς. Αιχμή του δόρατος της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας στο Αιγαίο είναι η περίφημη Στρατιά του Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button